Mi teszi cigányellenessé a magyar társadalmat?

2022. március 07. 11:02

Honnan ered, és milyen társadalmi és egyéni problémákat okoz a romaellenesség?

2022. március 07. 11:02
null
Bogdán Erik
Mérce

„A választási kampányra időzített szakpolitikai beszélgetések a romákat érintő legfontosabb politikai dilemmákat járják majd körül. Az első epizódban Hunyadi Bulcsú, a Political Capital kutatója és Márton Joci, az Ame Panzh egyik alapítója vett részt. Az eseményt Szegedi Dezső, az 1 Magyarország Kezdeményezés aktivistája moderálta.

Velünk született tulajdonság a romaellenesség vagy az idegengyűlölet? Vagy nevelésünk, szocializációnk során sajátítjuk el? Ha a sztereotípiák, előítéletek felől vizsgáljuk a kérdést, akkor fontos kiemelni, hogy egy sztereotípia nem feltétlenül negatív tartalmú. Az előítéletek, az általánosítások a gondolkozásunk alapvető elemeit képezik, segítenek minket a társadalomban és a világban való gyors tájékozódásban, a  jelenségek értelmezésében.

Az a kérdés, hogy hogyan bánunk ezekkel, fogalmazott Hunyadi Bulcsú, akinek fő kutatási területe a szélsőjobboldal, a radikális politikai csoportosulások, a zsidó- és romaellenesség. Szerinte probléma akkor keletkezik, ha a sztereotípiákat nem vagyunk képesek  tudatosan kezelni, ha nem ismerjük fel azt, hogy ezek nagyon sokszor nem a valóságot képezik le, hanem a saját benyomásainkat, értelmezésünket, percepciónkat. A szocializáció során ránk rakódott, a média által is megerősített normákból alakulhatnak ki  az előítéletek , melyek lehetnek pozitívak vagy negatívak.

A legnagyobb probléma a nem megkérdőjelezett sztereotípiákkal az, hogy negatív »keretbe« helyezhetnek egész társadalmi csoportokat, ami a cigányság esetében elítéléshez és kirekesztéshez vezet.”

Nyitókép: Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. március 09. 15:13
Az alapvető probléma viszont az, hogy a cigányság nem rendelkezik a békés együttéléshez szükséges erkölcsi, szellemi és kulturális képességekkel és kapacitásokkal.
gonterl
2022. március 08. 20:21
Amíg a cigányság nem lesz egységes, addig a megítélésük nem fog megváltozni. https://ktkj.blog.hu/admin/post/edit/4754383
annamanna
2022. március 08. 06:19
"„Az elnyomott csoportoknak és köztük a cigányoknak az egyetlen eszköz a kezükben, hogy a társadalom igazságérzetére, erkölcsére hassanak, és ebben eszközként a nyilvánosságot használják”, véli Márton." Az erkölcs az a normarendszer, ami lehetővé teszi azt, hogy emberek képesek legyenek együtt élni. Lehet lelkiismeretnek is nevezni. A wiki szerint: "Az erkölcs fogalma alatt egy adott társadalom által régebbi tapasztalatok alapján összegyűjtött és helyesnek ítélt viselkedési szabályok összességét értjük. A jogon kívül a legerősebb normafajta. Az erkölcs szabályai a társadalmi normák egyik típusát jelentik. Más megfogalmazás szerint az erkölcs azon elvek összessége, amelyek a helyes és helytelen, a társadalmi jó és rossz megkülönböztetését segítik a cselekvés szintjén." Aki erkölcstelen, etikátlan, nem tartja be a társadalmi együttélés szabályait, amorális, lelkiismeretlen, antiszociális, ANNAK NINCS HELYE A TÁRSADALOMBAN, MERT VESZÉLYT JELENT RÁ. Az ilyen egyénektől a többiek igyekeznek elzárkózni, az ilyen csoportoktól megszabadulni, és ez a társadalom túlélése szempontjából alapvető érdek. A cigányok csak ROMBOLÓAN hathatnak a társadalmi erkölcsre, ha azt akarják elérni, hogy befogadják őket. Mert egyébként nem a társadalom erkölcsére kellene hatni, hanem a saját fajtádra, cigány! Forgács elvtársnak hasonlóan! Cigányok! Menjetek a sajátjaitokhoz! Hassatok rájuk!
Ekeke
2022. március 07. 19:57
"Mi teszi cigányellenessé a magyar társadalmat?" Alapvetően a cigányok. Van Magyarországon 12 bejegyzett (közöttük a cigányság)és egy nem bejegyzett nemzeti kisebbség.,a zsidók. A magyar társadalomnak egyetlen másikkal nincs gondja,csak ezekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!