Nemzeti dal, yeah!

2022. március 14. 18:01

Pont a nemzetietlenítésben jeleskedő posztkommunistáknak fontos most a jejezés elutasítása.

2022. március 14. 18:01
null
Joó István
Joó István
Mandiner

Yeah, mi a kő, tyúkanyó...? Kitört a jeje-vita.

Először is: nem hazudott Tolcsvay László, a Tolcsvay, majd a Fonográf zenekar egykori énekese, zeneszerzője és billentyűse, amikor azt írta ki a Fecebook-oldalára, hogy az ő Nemzeti dal-feldolgozásában még nem szerepelt az, hogy „yeah”. Sőt, joggal veti fel, hogy a feldolgozás feldolgozásában ez a „yeah” nem szerencsés.

Egyik legalapvetőbb hazafias költeményünk megzenésítésében, az érzelmi tetőponton kétségtelenül oda nem illő a beatkorszakból bogáncsként ránk ragadt yeah-zés. (Még ha csak egyszer fordul is elő.) Gondoljunk csak bele, mit tett Petőfi Sándor népi egyetlenszerűségünk fölemeléséért és azért, hogy mindent kifejezni tudóvá váljék a magyar nyelv. Egyetértek, stílustörés volt ez a valószínűleg kiszámított fogás, nem kellett, nem szabadott volna itt jejézve affektálni.

 

Az új feldolgozás

Van egy gyönyörű magyar költemény a szabadság melletti önkéntes elköteleződésünkről, ne kenjük össze egy másodpercre se sikkességgel, fogyasztói idiotizmussal.

Ugyanakkor Tolcsvay László pontosan tudhatja, hogy ez a megzenésítése – amely akkor lett híres, amikor a hetvenes évek elején felbomlott Illés együttes 1981-ben először újraegyesült, és A koncert néven fellépett mellette a Fonográf és a Tolcsvay zenekar is – nem magyar népzenei alapokon nyugszik.

Nincs az őáltala szerzett, Talpra, magyar-hoz passzított dallamban semmi tipikus magyar.

Sőt, felvillannak benne azok a félhangok, melyektől olyan jellegzetesen bluesos az angolszász könnyűzene egy része még ma is.

Ettől az angolszász könnyűzenei hatástól persze még telitalálat volt ez a Tolcsvay-Petőfi szám. Belé lett menekítve az a nemzeti érzés, ami a nálunk állomásozó orosz hadsereg által őrzött kádárizmusban nem juthatott felszínre. De akik hallották ezt, a lelkükben keletkezett valami tombolás, mert ráébredtek: mi egy élni akaró, rabláncot lerázni kész sorsközösség vagyunk.

 

Az eredeti Tolcsvay-dal

Most interpretációja készült ennek a Tolcsvay könnyűzenéjével egybeépült versnek, két tehetséges kisvárdai fiatal művész, gyerekkori barát kezdeményezésére. Ragány Misa és Nagy Szilárd nem először tesz a maga módján hitvallást nemzeti érzéséről: A DAL 2021 televíziós dalversenyén a Drága hazám című, egyfelől talán túlcukrozott iparosmunka, másfelől azonban mégiscsak sodorni kész popszámukkal lettek népszerűek. Remek tenorhangjukat egybefonva énekelték: „Szívem része vagy, drága hazám”. 
Tolcsvay László a szerzeménye „fiatalításaként” hozza szóba a „yeah”-vel elegyített régi-új Nemzeti dalt, holott a klipen ott a beatricés Nagy Feró, az eddás Pataky Attila, a Pandora's Box Varga Miklósa is.

Más kérdés, hogy a rekonstruált szám így is alkalmas lehet a nemzeti érzés megifjítására – az idei március idusán és a parlamenti választás előtt közvetlenül…

Mert ugye azt senki sem vitatja, hogy az Orbán-kormányt nemzetinek tartják nemcsak külföldön, de idehaza is?

Még azok is, akik gyűlölik, ezt pontosan felmérik, sőt, gyűlöletük oka-tárgya pont ez a nemzeti elkötelezettség. Illetve hogy a Fidesz-KDNP folyamatosan – nemcsak a mostanihoz hasonló történelmi léptékű nemzetközi veszélyfolyamatok közepette – mutat patrióta reflexeket.

Láthatjuk, Tolcsvay ártatlan bejegyzése az általa megzenésített politikai vers továbbélése kapcsán nyomban átpolitizálódott. Ráadásul hogyan!

Kuncoghatunk: a posztban fölhánytorgatott „yeah” (egyébként Muri Enikő, a Sugarloaf nevű együttes szöszi énekesnője volt az elkurjantója) azoknak lett elítélendő, akik a NER-lebontó harc jegyében kétségbeesetten keresik a mozzanatokat, amik szavazókat idegeníthetnek el a jobboldaltól. Pont a nemzetietlenítésben jeleskedő posztkommunistáknak fontos most a jejezés elutasítása, beleértve Bánó András kiszolgált televízióst is. Hogy miért? Mert ezt a klipet biztos nem az őszödi böszme vagy a NATO-héjaként is szárnyát próbálgató előválasztott miniszterelnök-jelölt kampányához társítják a megtekintői, meghallgatói. S mert akik e dal közönségében Fidesz-szavazók vagy csak „magyar érzelműek”, még a végén elgondolkodnak azon, hogy vannak sztárok, akik fel merik vállalni: a balliberálisok által leszólt kormányerőt támogatják.

Bródy Jánosnak, az Illés és a Fonográf szövegíró zenészének volt 1980 körül egy amennyire rímelő, annyira hazug mondata: „A hungarian blues / csak az amit a cigány húz”. Ezt merte énekelni akkor, amikor a magyarnóta alternatívájaként már virágzott – még ha mostohán kezelték is az urbánus Aczélék – a táncház és az autentikus népzene mozgalma.

De ki kétli, hogy idegen gyökerű könnyűzenével is lehet nemzeti érzést fölkelteni? Tolcsvay László, aki bátyjával, Bélával vagy Fonográf-beli alkotótársával, Szörényi Leventével ellentétben kevésbé tűnik jobboldalinak mai művészbarátait tekintve, azért

visszavonhatatlanul letette voksát 1973-ban a magyarság mellett ezzel a számmal.

Ki fog azonban sokáig emlékezni Jakab Péter botorkálva, alacsonyan repülő, „friss” rocknótácskájára vagy az ellenzéki előválasztás nyálként lengedezett pophimnuszocskájára?

Tolcsvay remek számát nyilván újra-újra fel fogják dolgozni, jejézve vagy anélkül. Mennyi lesz ebből az üzleti szándék? Lehet ezt méricskélni, viszont kétségtelen, hogy azért van a nemzeti érzésnek piaci értéke is, mert a nemzeti érzés, megmaradásvágy a mi országunkban – működik. A mai időkben pláne.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. április 12. 09:57
Kijelentem, hogy recece.
lelánczi
2022. március 16. 19:19
Kevés kivétellel minden zenész megvehető. Dr. Ragány Misa 2018 és 2021 júniusa között az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága előadó-művészeti főosztályvezetője volt. 2022. február 1-től a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgatója. Van ott pénz bőven. A feldolgozás azért szar, mert mi a faxnak siránkoznak rabságuk miatt a rendszer leginkább dédelgetett nyaloncai.
BLaci
2022. március 15. 11:32
Az a csaj aki a yeah-t énekelte bár jó hangú, de egy műmájer. Nem illett ebbe a produkcióba.
cstothpeter
2022. március 15. 11:02
Ha használják a Tolcsvay dallamot, a minimum, hogy megkérdezik az eredeti szerzőt . A szerzői jogról nem is beszélve... Ha annyira nemzetietlen volt a Tolcsvay dal, akkor miért azt használta a nemzetiesnek gondolt. A szerző jogot szerintem sajnos nem lehet egy legyintessel elintezni... Bár azt mondják, hogy egy jogszabály annyit ér, mint amennyit betartanak belőle. A szerzői jogi szösszenetet most vizsgálni kell, mert, ha ezt nem látja az ügyészség, akkor vak. A szöveggel kapcsolatosan szerzői jog nem él, így írhattak volna a megszolaló énekesek, zeneszerzők egy is egy újat.. Jobbat(?) ... Fordított esetben mit tettek volna a felhasználó dalnokok. És akkor nem kell cikkekben védeni az elkövetést. Amúgy a Nemzeti dolgot nem kellene egy párthoz kötni, mert rosszul esik a Nemzetnek nem ehhez a párthoz kötődő részének...mert vannak ők is, és ők is a Nemzet része!!! A dallal kapcsolatosan, pedig a véleményem, hogy mindenki azt hallgassa ami tetszik neki... Nekem az eredeti jön be. Áldás, békesség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!