Mert semmi vagy, ha nem vagy ellenállás

2022. április 10. 15:38

A mai ellenzék összeomlásának gyökerei a baloldal 2006 nyári-őszi identitásválságáig nyúlnak.

2022. április 10. 15:38
null
Lengyel László
Népszava

„Összeomlás.

A 2022-es összellenzéki kísérlet összeomlott. Nem az ellenfél ereje, hanem saját gyengesége hatására, magától omlott össze. A meglepetést az okozza, hogy bár mindenki tudta, hogy mennyire gyenge lábakon áll az együttműködés, mennyire nincs új, kormányképes politikus, eszme, többéves intézményépítés, vagyis rendszerváltó alternatíva az ellenzéki összefogásban, hittük, hogy elegendő lesz a protest-szavazás, a rendszer elleni indulat. Igen, továbbra is állítom, hogy volt és van rendszerváltó szavazó, csak nem találta meg rendszerváltó politikusát és mozgalmát az április 3-i ellenzékben.

A mai ellenzék összeomlásának gyökerei a baloldal 2006 nyári-őszi identitásválságáig nyúlnak. Nem lehet büntetlen hazugsággal választást nyerni, majd a hazugok lelepleződésével ugyanazokkal ugyanúgy folytatni. Poszt-gyurcsányi korba értünk, s ennek a következtetéseit csak a Bajnai-kormány, de nem az MSZP és a DK vonta le.

Úgy folytatják 2010 óta, mintha az MSZMP Grósz Károly vezetésével tovább masírozna. Halott pártok, hiteltelen vezetőkkel megszállva tartják azt a baloldali teret, amelynek eszméi és választói rajtuk kívül vannak. Magukhoz hasonították a Párbeszédet, a Momentumot, az LMP-ét és sajátos módon a Jobbikot, amely rossz emlékű gárdista pártból nem mérsékelt jobboldali, hanem karakter nélküli párttá vált.”

Nyitókép: Képernyőfotó

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. április 12. 12:45
Laci! Hugyozz a konnektorba, és egyszerre lehetsz vezető és ellenállás is. Ennyire egyszerű.
Papamaci1957
2022. április 11. 11:25
1996-ban a jobboldalon volt egy politikai vákum. Ezt kíváló érzékkel vette észre Doktor Miniszterelnök úr, és átvezette ide a pártját. Most a baloldalon van ugyanilyen vákum, de nincs a baloldalon olyan formátumú politikus aki higgadt, korrekt - nem gyűlölködő - politikával kitöltse ezt. Pedig tényleg szükség volna egy normális ellenzékre, amely a létével a FIDESZ-KDNP-t is jobb teljesítmény elérésére serkentené.
nebulo15
2022. április 11. 09:44
Kedves Lengyel László elvtárs ! Nem kell keseregni, szombaton Ferenc testvér megmondta - személyiségéből fakadóan nem várta meg, hogy azt valaki más tegye meg- "Je suis Gyurcsány", sőt azt kérte, hogy legyen mindenki Gyurcsány ! Összegezve a lejárt lemez (Előre a lenini úton") helyett "Előre a már négyszer egymásután sikeres gyurcsány úton" ! A FIDESZ-nek innen csak azt kell figyelni, hogy ha a Gyurcsányhoz hasonlók száma elérte a megfelelő létszámot államilag dotálják a jégcsákány (baloldalon annak használhatóságáról kérdezzék Trockijt !) árát. Így talán esély lenne rá, hogy elfogynának 2026-ra az elvtársak.
Vakfolt
2022. április 11. 09:24
"Mert semmi vagy, ha nem vagy ellenállás" Lófaszt. Ha nem vagy R, attól még lehetsz U meg I is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!