Nincs ellenzék Magyarországon, azt létre kell hozni

2022. április 11. 09:00

A jelenlegi „ellenzéket” el kell felejteni, velük ugyanúgy nem szabad szóba állni, mint a NER kemény magjával.

2022. április 11. 09:00
Kerék-Bárczy Szabolcs
hvg.hu

„A jelenlegi »ellenzéket« el kell felejteni, velük ugyanúgy nem szabad szóba állni, mint a NER kemény magjával. Ők a probléma maga, sem együtt, sem szervezeteikre vagy személyekre lebontva nem a megoldást jelentik, hanem magát a liberális demokrácia, a jogállam és a társadalmi szolidaritás újbóli felépítése előtt tornyosuló, leküzdendő akadályt. (...)

A választások után eddig megjelent elemzésektől gyökeresen eltérő rövid magyarázatot szeretnék adni arra, hogy miért arathatott ismét – előre jósolhatóan – elsöprő győzelmet a NER.

Az »ellenzéki« megszólalók szinte kivétel nélkül azt jelölték meg fő okoknak, hogy közjogilag lejt a pálya a Fidesz felé, lehengerlő a hatalom média-túlsúlya, és a hatpárti együttműködés, illetve a pártok és Márki-Zay Péter kapcsolata sem volt tökéletes. A vezető politikusok többsége a miniszterelnök-jelöltet nevezte meg mint a bukás fő okozóját. Groteszk módon erre rímel a hódmezővásárhelyi polgármester értékelése, akinek a lelkiismerete tiszta, mert szerinte tökéletes volt a stratégiájuk és programjuk, maximalizálták a baloldali szavazatokat, ő magához tudott vonzani jobboldaliakat, s csupán a Jobbik miatt lemorzsolódott támogatók felelősek a kudarcért, egyébként is sokkal többet dolgoztak mindenki másnál, plusz Gyurcsány.  

A hatpárti érvelés azért különösen visszatetsző, mert azt az – amúgy lesújtóan produkáló – embert gyalázzák a végeredmény ismeretében, aki mögött egy nappal korábban még felsorakoztak; nem is kérdés, hogy mit remélhet az ország azoktól, akik az általuk pajzsra emelt vezetővel így bánnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. április 12. 14:35
Amíg ti hozzátok létre, mindig ugyanilyen lesz..
akiaki
2022. április 11. 23:08
miért tűnt fel ez a bácsi, úgy tíz év múlva? hát nem értem!
Chardonnay99
2022. április 11. 21:16
Herényi után még egy ex-MDF káder, úgy látszik kiürült a bankszámla, így ideje csatasorba állni. Úgy látszik vetésforgó lesz, a 10-es évek közepén kikopott alakok lesznek az "új ellenzék". 2026, újabb 2/3. Szabi gyere vissza úgy hiányzol (mint egy s.gglyuk hátam közepére)!
sarzal
2022. április 11. 19:39
ez a figura néhány karaktert se ér...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!