Orbán szerint a demokrácia

2022. április 05. 10:22

A Fidesz módszere a ling-csi, a halál ezer vágással.

2022. április 05. 10:22
null
Tóth Gergely
Telex

„A demokrácia technikai szabályzásának van egy fontos, a Fidesz által mindig szem előtt tartott ökölszabálya: A rendszernek tartania kell magát a demokratikus választás néhány minimálkritériumához, mint például az egyenlő, titkos és általános választójoghoz, illetve a politika erőszakmentességéhez. Ezek elsőre tényleg minimálnak hangzanak, de azért mégiscsak fontosak. A Fidesz a hatalmát nem az önkény bárdjának suhogtatásával biztosítja; az ő módszere a ling-csi, a halál ezer vágással.

A Fidesz politikai eszközeinek és ötleteinek egy részét a demokratikus küzdelmekkel átszőtt amerikai politikából emelte át a kétpárti logika kiaknázásától a karaktergyilkosságokon át a választókerületek átrajzolásáig. De ezek hatékonyságát a párt igazi káeurópai sumáksággal biztosította be az állami intézmények és források kampányszolgálatba állításával, a választási és médiahatóságok, valamint az ügyészség politikai irányításával, a választási rendszer hipertendenciózus átalakításával.

Ezek a részben törvényes, de sokszor már a törvényesség határát súroló elemek egyenként nem számítanak döntőnek a demokratikus döntéshozatalban, de együtt annyi apró sebet ejtenek az állampárt mindenkori ellenfelén, hogy az egészen kivérzik. És ami ugyanilyen fontos: az állampolgárok többsége elől gondosan rejtegetik a sebeket ejtő pengéket, amelyek a maguk riasztó kendőzetlenségében ritkán villannak elő a demokratikus-jogállami intézmények leple alól.”

Nyitóképen Orbán Viktor magyar miniszterelnök a fidesz eredményváróján. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huhh
2022. április 05. 18:58
Huhh, de ronda ez a zsizsik!
B_kanya
2022. április 05. 18:18
"Ezek a részben törvényes, de sokszor már a törvényesség határát súroló elemek egyenként nem számítanak döntőnek a demokratikus döntéshozatalban, de együtt annyi apró sebet ejtenek az állampárt mindenkori ellenfelén, hogy az egészen kivérzik. " Sok buta hazugsággal sokaknál elértétek az immunitást.
dglaj
2022. április 05. 17:21
Hála Istennek, a belpesti ellenzék most sem ért semmit... Csak Orbánozik...
Ooomph
2022. április 05. 15:20
Ennek a Tóth Gergelynek elég közel-keleti feje van. Sosem volt Tóth.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!