A női jogokat épp az Amber Heardök vetik vissza

2022. június 09. 12:35

A női jogok nem azt jelentik, hogy hazudozhatsz, rágalmazhatsz, érzelmileg bántalmazhatsz szabadon.

2022. június 09. 12:35
null
Forisek Ádám
Mandiner

Először is: tudom, mire gondol a kedves olvasó. „Már megint erről írunk? Kit érdekel egy ilyen kirakatper?” Teljesen jogos a kérdés. Én is el tudom mondani, hogy

Amber Heard és Johnny Depp magánélete a kirakatperük előtt sem érdekelt, és utána sem fog.

Sőt: en bloc a hollywoodi celebvilág belterjes viszonyai sem mozgatnak meg. 

Van azonban egy olyan közéleti vonatkozása ennek a pernek, ami minden ember számára fontos, és ami miatt ki lehet mondani: egyenesen hasznos volt, hogy a sajtónyilvánosság előtt zajlott a per. 

Ez a vonatkozás az ítélet utáni reakciókban ütközik ki igazán, ami aztán kvázi narratívává nőtte ki magát: az egyik ilyen reakció, hogy a Depp-Heard per ítélete valamiképpen visszaveti a női jogokért vívott harc terén elért eredményeket – ezt maga Heard állítja. A másik reakció, – ami azonban az elsővel meglehetősen összecseng – hogy az ítélet a metoo-mozgalmat gyengíti, felszínre hozza a „patriarchátus” által felkorbácsolt nőgyűlöletet, és annak céltáblájává a per nyomán Amber Heard lépett elő, legalább is külföldi és honi feministák értelmezése szerint. 

Akik így gondolkodnak, fordítva ülnek a lovon.

Le kell szögezni: a családon belüli erőszak minden esetben elítélendő. Nemtől, kortól, szociális helyzettől függetlenül. Legyen szó akár fizikai, lelki, mentális, szexuális bántalmazásról, ezt jóérzésű ember nem tudja nem elítélni. 

Azonban ki kell mondani: a női jogokat, az igazi áldozatok sorsát és szenvedését pont az Amber Heardök rombolják szét.

Amikor ugyanis Heard úgy próbál meg áldozati szerepben tetszelegni, hogy színészkedik bíróságon, hazudozik, vagy legalább is teljesen bizonyíthatatlan állításokat tesz, kvázi hülyének nézi az esküdteket és a pert követőket; majd amikor olyan ítélet születik, ami őt elmarasztalja, azt nem hajlandó elfogadni, és női jogokkal próbál takarózni, akkor azoknak a nőknek a sorsát relativizálja, sőt, szétrombolja, akik sokkal komolyabb bántalmazásban részesülnek családon belül, mint a színésznő.

A női jogok ugyanis

nem azt jelentik, hogy hazudozhatsz, rágalmazhatsz, érzelmileg, lelkileg bántalmazhatsz akárkit szabadon. 

Amber Heard esete nem egyedi és nem egyedüli. Ezért is használom a színésznő nevét többes számban.

Nem kell hollywoodi celebnek lenni ahhoz, hogy Amber Heardökkel találkozzon az ember – olyanokkal, aki érzelmileg, lelkileg bántalmazzák partnerüket, párjukat, férjüket, abban bízva, hogy manipulatív viselkedésüknek hála úgyis neki fognak hinni, mert nő, mert fizikailag talán gyengébb, mint a partnere, miközben mindennek elhordja a másikat a közvélemény, a család, a baráti társaság előtt. Sajnos ez az embertípus létezik, és ezt tudatosítani kell, még ha a feministáknak ez nem is tetszik.

Akár az is lehetséges, hogy az ilyen típusú bántalmazó kapcsolatnak nincs „messziről látható” nyoma: lehet, hogy nem fog a férj törött orral bemenni munkahelyre, nem lesz tele kék-zöld foltokkal. Ez lehetséges, bár le kell szögezni: hallani ellenpéldát, nem is keveset! Annyi azonban bizonyos, hogy lelkileg, érzelmileg megnyomorított lesz az az ember, aki sokáig ki van téve ezeknek az érzelmi, mentális machinációknak. Ezt nem lehet eltagadni, sem relativizálni.

A női jogok felelősséggel is járnak. Teljesen világos, hogy egyetlen felelősségteljes, továbbmegyek, erkölcsös testtartás létezik ebben az ügyben: 

El kell ítélni az Amber Heardöket, pontosan ugyanúgy, mint a családon belül erőszakoskodókat. Minden férfinak, minden nőnek, és kiváltképp minden női jogokért harcolónak (!)

kötelessége, hogy kivesse a közösségből azokat az embereket, akik női jogokkal próbálják legitimálni gátlástalan, destruktív viselkedésüket. 

Erről világosan kell beszélni, mert ha a szőnyeg alatt hagyjuk, azzal mindenki rosszul jár. Rosszul járnak a nők: ha akár csak egy esetben is gyengíti valahol egy bántalmazott feleség, anyuka helyzetét a bíróságon, barátok, családtagok előtt ez az egész Amber Heard-féle viselkedés, az eggyel több eset a kelleténél. És rosszul járnak a férfiak, mert sajnos nem vagyunk védve a Heard-féle karakterjegyekkel szemben, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. Ezt egyedül tudatossággal tudjuk kiküszöbölni, ha figyelünk a figyelmeztető jelzésekre és minden lehetséges eszközzel elszeparáljuk magunkat az Amber Heardöktől.

Sújtsa a női jogokkal ilyetén módon takarózó embereket ugyanaz a megvetés, mint a bántalmazókat!

Kapcsolódó

Ítéletet hirdettek a Johnny Depp kontra Amber Heard perben

Az esküdtek szerint Amber Heard hazudott, így 15 millió dollárt kell fizetnie. Bővebben...

 

Nyitókép: Evelyn Hockstein / Pool / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. június 10. 11:19
A női eljog valahol a férfi előzékenysége, amikor előreengedi az ajtóban, fel/lesegíti a kabátját meg ilyenek. Ezek azok, amiket mi sosem fogunk feladni. Ha nyugaton már nem lesz divat, akkor csak azért is. A metoo egy nagyon komoly elhajlás volt, ahol férfiakat lehetett bemondásra tönkretenni. A bántalmazás pedig egy komplex dolog, a nagyobb baj, hogy a világ fősodor számára csak férfi képes nőt bántalmazni, pedig fordítva is van ilyen gazdagon. Főleg lelki szinten.
optimiska
2022. június 09. 17:54
Az amber nem asszony. Ezt minden székely tudja. Szegény Johnny jól ráfázott.
Libtard Cleaner
2022. június 09. 15:01
Amit ez a nő művel az egyszerűen Ambertelen.
kizökkentidő
2022. június 09. 14:10
Van a nőknek egy szerintem nem kis számú csoportja akik egymást tanítják meg azokra a praktikákra, hogy miképpen zsarolják a partnerüket, férjüket szinte bármilyen témában. Ezek a nők ha a legkisebb véleménykülönbséget észlelik, bevetik zsaroló fegyvereiket úgy mint: hisztéria, vádaskodás, érzelmi zsarolás, szex megvonás és társaik. A napokban kérdeztem egyik ismerősömet hogyan vannak friss feleségével, amire a következő választ kaptam; minden rendben, csak nem szabad neki (a párjának) ellentmondani. Az interneten terjedő és viccesnek szánt mém is a fentieket erősíti, szövege a következő: "Az első férfi aki vitát nyert egy nő ellen" alatta Depp fényképe. Remélem senkinek nem kell ecsetelni, mivel jár ha az egyik félnek mindig igaza van a másiknak meg soha!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!