Durván egymásnak esett két NATO-tagállam – Felrobbanhat a katonai szövetség?

2022. június 10. 18:49

A fő problémát a Recep Tayyip Erdogan elnök vezette Törökország okozza.

2022. június 10. 18:49
null
Kiss Csaba
Portfolio.hu

„Miközben a Nyugat rég nem látott egységet mutat Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, a NATO-n belül súlyos törésvonalak kezdtek megmutatkozni. A fő problémát a Recep Tayyip Erdogan elnök vezette Törökország okozza, amely nemcsak azt lengette be, hogy megvétózza Finnországnak és Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását, ha azok nem teljesítik a feltételeit, hanem régi ellenfelével, az ugyancsak NATO-tag Görögországgal is újra megromlott a viszonya.

A két déli állam konfliktusa a NATO legnagyobb belső erőpróbája, amely állandó feszültséget jelent a védelmi szervezeten belül. Az utóbbi hetekben egyre durvább nyilatkozatok hangzanak el főleg török részről, és Görögország is bejelentette, közeledik türelme határához.

Ősellenségek

Görögország és Törökország viszonya lényegében azóta feszült, hogy Görögország 1830-ban kivívta függetlenségét az Oszmán Birodalomtól. A két ország később számos háborút vívott egymással, az utolsót az I. világháborút követően 1919 és 1922 között, amely után meghúzták a nagyjából máig érvényes határokat. Ekkoriban vesztette el Görögország az Anatóliai-félsziget nyugati partján fekvő területeit, amelyeket már az ókortól görögök laktak (a legendás Trója városa – pontosabban annak romjai – is a mai Törökország területén található.)

Bár mindkét ország 1952-ben csatlakozott a NATO-hoz, és azóta is tagjai az észak-atlanti katonai szervezetnek, a feszültség megmaradt a két ország között. Az egyik forró pont Ciprus kérdése, amely ugyan független állam, de lakosságának nagy része görög anyanyelvű, míg egy kisebbik része török.

Törökország 1974-ben megszállta az északkeleti török területeket, majd 1983-ban kikiáltották az Észak-ciprusi Török Köztársaságot, amelyet a nemzetközi közösség hivatalosan nem ismer el. Ugyancsak konfliktus forrásai a Földközi-, illetve az Égei-tengeren fennálló területi viták, amelyek már csak azért is fontosak mindkét fél számára, mert a tenger alatt jelentős és kiaknázatlan földgázlelőhelyek találhatók.”

Nyitókép: Adem Altan / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2022. június 13. 22:25
"A fő problémát a Recep Tayyip Erdogan elnök vezette Törökország okozza." Nem. A legnagyobb problémát az EU., mint USA csicska okozza.
Sany Xepi
2022. június 12. 08:34
Van 1 tagállama ennek a szervezetnek amelyiknek semmi köze Európához. Tehát bármit megtenne, ellene is. Sőt meg is tesz és pofátlanul játssza a csendőr és az ész meg főnök szerepét. Ez a szervezet, csak ennek az országnak az érdekeit nézi veszi figyelembe és cselekszik mellette. Jó üzlet nem?
AnyádSeSzeret
2022. június 12. 07:15
Azért itt a görögök most eléggé "szórakoznak" a törökökkel. Nem csak az Égei szigetek bázisokká való alakítása, hanem a NATO blokk elején maga a görög miniszterelnök mondta az amcsiknak, hogy ne adjanak F16-ot, illetve ne vegyék vissza őket az F35 programba / engedélyezzék orosz légvédelmi rendszerek vásárlását. Ezután mondta Erdogan, hogy neki megszűnt létezni Mitsotakis mint személy. Történelmi problémák továbbra sem lettek rendezve, de gyanús, hogy sose lehet majd. Svédek + Finnek közben ülhetnek a váróban, de félő, hogy sose kerülnek sorra, miközben oroszok felé elég gyorsan felfedték a terveiket.
obsitos0
2022. június 11. 18:46
Talán még Karinthy írta, a Frigyes ('30-as évek) , az eszperente sorozatában: "Öt török dögönyöz öt görögöt, örökös örömök között".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!