Depp kontra Heard: ideológiák helyett a józan ész győzött

2022. június 03. 10:21

Az esküdteknek és bíróknak nem woke ideológiák mentén kell dönteniük, hanem egyedi esetekben, egyedi információk alapján.

2022. június 03. 10:21
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Megszületett az ítélet: Johnny Depp kap 15 milliót, Amber Heard 2 milliót. Az összegeket egymásnak kell kifizetni. Heard teljesen kiakadt, szerinte ezzel a nők elleni erőszak elleni küzdelem és a nőjogok szenvedtek csorbát – és valamilyen misztikus oknál fogva a szólásszabadság. 

Furcsa jelenség, hogy Heard szerint a szólásszabadság körébe tartozik az, hogy – a jelek szerint – megalapozatlan vádaskodással tönkre lehet tenni valaki (speciel volt férje) karrierjét. Még furcsább, hogy ilyenkor fontos szólásszabadság, de ha a progresszió úgy ítéli meg, valaki az elnyomók szekerét tolja, annak ilyesmi nem jár, mert ekkor a szólásszabadság csak a diszkrimináció trójai falova.

Az Amber Heard-féle érvelés meglehetősen ideologikus,

 eszerint lényegében minden ilyesfajta ügyet a női félnek kellene megnyernie, mert különben sérül a nőjogok és a patriarchátus elleni küzdelem ügye.

Ebbe a képletbe nem fér bele a nők általi bántalmazás jelensége. Ahogy a nemes szándékkal indult, de aztán elsekélyesedett metoo-mozgalom mondaná: bántalmazás az, amit annak érez a nő, az ártatlanság vélelme pedig patriarchális csökevény. 

Jól mutatja ez az érvelés, hogy mi lesz akkor, ha a struktúrákra való hivatkozást a végsőkig visszük, ahogy teszik azt az erősen elbalosodott társadalomtudományok és a woke-mozgalom. Ekkor minden probléma strukturális lesz, egyéni problémák pedig nem fognak létezni. Sőt: nem létezhetnek olyan egyedi esetek, amelyek kilógnak a strukturális problémából.

Ha a párkapcsolaton belüli bántalmazás „strukturális probléma”, és patriarchátus van, akkor csak a férfiak bántalmaznak,

és ennek mindig strukturális okai vannak, nevezetesen az egyenlőség és hatalmi helyzet. A nők általi bántalmazás nemhogy pusztán nem lesz strukturális, hanem csak egyéni; egyszerűen nem lesz. Olyan nem létezhet; ha létezik, ignorálni kell, hiszen ott a nagyobb probléma, a férfiak általi bántalmazás. 

Amber Heard érvelése mögött valami ilyesfajta gondolatmenet húzódhatna meg, ha szociológus lenne, de valójában inkább csak az elkeseredettség és rosszindulat szól belőle. Persze Depp sem egy angyal, de aki szerint két millliomos filmsztár kapcsolata strukturálisan egyenlőtlen, az sosem jött ki a szociológia könyvtárból. 

Jó lenne nem automatikus magyarázatokba belemenekülni, és ezt most nem Amber Heardre kívánom vonatkoztatni, aki nyilvánvalóan épp nincs beszámítható állapotban, hanem mindenki másra. Jó esetben vannak bizonyítékok, és persze láttunk már bírósági tévedést, de

az esküdteknek és bíróknak nem struktúrákról szóló ideológiák mentén kell dönteniük,

hanem egyedi esetekben, egyedi információk alapján.

Minden jel szerint a Depp kontra Heard-ügyben is így tettek.

Persze a bíróságon hatalmas nyomás volt, hiszen óriási az ügy iránti média- és közönségérdeklődés, mozinézők millióinak hősei csaptak össze, a tárgyalás és az egész ügy kisebb sorozatdrámává nőtte ki magát, amit élőben közvetítettek, és nem volt előre megírva. Ki tudja, egyszer még valóban sorozat lehet belőle. (Kínzó kérdés: vajon mely két színész tudná a legjobban alakítani benne a szerepeket?)

A bíróságoknak viszont bírnia kell az ilyen nyomást – bár ha két oldalról jön a nyomás, akkor igazából úgyis mindegy. Ez a jogászlét modern átka, legalábbis azok számára, akik celebügyeket kapnak meg.

A harmadik érdekes aspektus az, hogy egy ilyen tárgyalás ennyire érdekel minket itt, Magyarországon. Miért is? Persze, a válasz egyértelmű: híres filmszínészek perelik egymást, mi is megnéztük a filmjeiket, itthon is sztárok, hiszen világsztárok. És hát a hazai, saját sztárjaink ügyei is érdekelnek minket. 

Kíváncsi vagyok, ezek után Depp újra tudja-e indítani karrierjét, kap-e munkát,

vagy a filmipar annyira beáll a woke korszellem mögé, hogy „csakazértis Amber Heard”-felkiáltással Deppet kiközösítik? Vagy Heard jár így? Esetleg egyikük sem. Meglátjuk: ez már a következő, kevésbé érdekes évad lesz.

 

Nyitófotó: Heard és Depp a tárgyalóteremben (Steve Helber / POOL / AFP)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laikus19
2022. június 04. 11:00
Kiegészítve azzal, hogy a Depp-típusú férfiakért rajongó nők is ünnepelnek, utána meg csodálkoznak, ha egy ilyen macsó lealázza őket, mint ezt a szerencsétlen nőt is. Ki nem tud ilyen, vagy hasonló esetekről a saját hétköznapi életében? Ha van aki nem, az nem a valóságban él.
AGab
2022. június 03. 16:45
Rájöttem, hogy miért nem tud igazán érdekelni ez a per, annak ellenére, hogy itt anti-metoo ítélet született, tehát jogos az örvendezés. A Karib-tenger kalózait sosem bírtam nagyon... :D
olvass
2022. június 03. 12:18
Segícccccséééég !!! Zisztambuliegyezmééénnny !!!
annamanna
2022. június 03. 12:18
Amit Deppről már nagyon régen hallottam (amikor a brit szupermodell, Kate Moss volt az élettársa) - hogy drogosan szétvertek egy szállodai szobát. Hogy ebben kinek milyen része volt, az akkor nem volt téma, és ezek az ügyek nem is borítottak ki senkit, és szó nem volt arról, hogy ilyesmi miatt bárkinek is tönkremehet a karrierje. Ebből a szempontból mindegy, hogy mi történt. Még ha Depp nagyon sáros is lenne, akkor sincs értelme annak, hogy a magánélete miatt kiírják a pályáról. Hajmeresztő, hogy a magánélet ennyire FELÜLÍRJA A SZAKMAI MUNKÁT. Hogy semmit sem számít a szakmai tudás. Kevin Spacey karrierjét brutálisan szétverték, és másokét is. Mel Gibsont taccsra tették szimplán a zsidókról való véleménye miatt, és mostanában ez már őrültekházává változtatja a világot, megszüntetve a SZAKMAI TUDÁS jelentőségét. Ez nem vallás, ez nem egyház, egy normál munkahelyről nem normális dolog kidobni valakit szimplán házassági botlások miatt. A mandiner egymás után két istenező cikket is lehozott a perrel kapcsolatban, nem győztem írni, hogy Johnny Depp nem fog üdvözülni attól, hogy megnyerte ezt a pert. Az emberek nem istenek, senki sem istenül meg, de Depp is úgy ment az őrjöngő rajongók között a tárgyalásra, mint egy igazi bálvány: szinte egy lépést sem tud magától megtenni, mert ajtót nyitnak előtte, támogatják (ő olyan előkelő már, annyira földöntúli, hogy magától lépni sem bír). Az elvárások őrületig való turbózása az érdekes, az emberek istennek nézése, bálványozása, és a botlások miatti bálványdöntés az, ami megdöbbentő. Az egy régi pszichológiai tétel, hogy minél kisebbek az elvárásaid, annál boldogabb vagy. Hollywood ért az elvárások turbózásához: - az emberek külsejének eszelős felturbózása, - a filmek volumene, az akciók izgalma, a pörgés, a látványorgia, ami teljesen elkábít és elvarázsol - a filmsztárok istenítése (már régóta). Olyan hajmeresztően sokat keresnek, és annyira túl vannak hájpolva, mintha tényleg föld felett lebegő félistenek lennének - és mindez nem elég, most már nekiálltak az "istenharcnak" és folyamatosan döntik le őket, mondvacsinált okok miatt. Mármint persze ezek súlyos ügyek, de a szakmai munkát csak akkor akasztaná meg, ha a bíróság kifejezetten úgy dönt valaki felől, hogy börtönre vagy pályától való eltiltásra ítéli (orvosokat, ügyvédeket, gyerekekkel foglalkozó embereket szokás eltiltani a munkavégzéstől is). Nem normális dolog az, ha az elvárások egymás iránt nem csökkennek, hanem nőnek, mert ezzel a feszültség is nő. A háború előtti-alatti-utáni megtorlásokra, koncepciós perekre emlékeztet ez, amikor a semmiért zaklattak, kínoztak, gyilkoltak embereket. Vagy amikor már a legutolsó gépírónőt is náci bűnök miatt kipellengérezik. Mindez egy függönyt bocsát az emberek szeme elő: foglalják le magukat ezekkel a szaftos botrányokkal, és ne lássák a függöny mögötti elképesztő bűnöket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!