A demokráciába vetett közös hit teremtett látszategységet Magyarországon

2022. július 12. 08:13

Nem lehet puszta mintaátültetéssel, vagy rendeleti úton játékszabályokat, belső megegyezést teremteni.

2022. július 12. 08:13
null
Csizmadia Ervin
Facebook

„Az ezermillió kérdés között, ami válaszra vár, az egyik, a játékszabályok kérdése. Politikatudományi tankönyvek azt tanítják, hogy a demokratikus rezsim akkor jön létre, amikor a rivális felek nagy vonalakban megegyeznek a játékszabályokban.

A megegyezés azonban (a félreértések elkerülése végett) inkább kompromisszumot semmint tartós megegyezést jelent, de ez most mellékes.

A lényegesebb kérdés, hogy vajon a játékszabályokban való megegyezés miért nem tudott (tartósan) létrejönni nálunk.

A válaszhoz szerintem ki kell lépnünk megszokott köreinkből. A »megszokott kör« valami olyasmit jelent, hogy valakik felrúgták a játékszabályokat.

Én másfelé keresgélek.

Két módon lehet ugyanis tartós megegyezésekre jutni. Az egyik, hogy ha van olyan »szuper-tekintély«, amely eléggé erős ahhoz, hogy az ellenérdekelt feleket is meggyőzze a megegyezés szükségességéről.

Ilyen »személyi« tekintély nem volt a rendszerváltás idején, de volt nekünk egy – mondhatni: fogalmi – tekintélyünk, s ez a demokrácia. A demokráciába vetett közös hit teremtett (mint később kiderült) látszategységet Magyarországon.

A másik mód a megegyezéshez nem más, mint a hosszú kísérletezés.

Ez volt a Nyugat útja.

Mert egy percig ne gondoljuk, hogy ott a demokratikus megegyezések rögvest a nagy fordulatok után megteremtődtek. Anglia 1688, Franciaország 1789 után jó darabig mindenféle belső küzdelmekkel volt terhelt. Nem beszélve az Egyesült Államok első száz évéről. A demokráciát az elitek (és persze a társadalom) hosszas úttévesztések és visszaesések árán tanulták meg.

Ja, hogy nekünk erre nincs időnk?

Meglehet.

De egyet nem lehet: puszta mintaátültetéssel, vagy rendeleti úton játékszabályokat, belső megegyezést teremteni.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szárma
2022. július 15. 22:54
Alattomos, destruktív "politológus".
egyvilág
2022. július 12. 13:57
Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól: https://egyvilag.hu/temakep/076.shtml
annamanna
2022. július 12. 12:50
"Ilyen személyi tekintély nem volt a rendszerváltás idején, de volt nekünk egy – mondhatni: fogalmi – tekintélyünk, s ez a demokrácia. A demokráciába vetett közös hit teremtett (mint később kiderült) látszategységet Magyarországon." Szerintem nem a demokrácia volt ez a feltétlen tekintély, hanem "a Nyugat", amihez igazodni kell, amihez tartozni kell, amihez felzárkózni kell. Ez a lelkes és érzelmi felzárkózási és igazodási igény szembesült 1. egyrészt a valósággal, értve ez alatt a. az igazodás belső nehézségeit b. a nyugati országok belső problémáit. 2. az önfejű, öntelt, nemtörődöm, lusta és lázadó provincializmussal, az "Ugocsa non coronat!" jelszóval, az "ordító egér" mentalitással, amibe mostanra azért meglehetősen belelovalta magát az elit. De nevezhetném ezt "savanyú a szőlő"-féle önvigasztalásnak is. 3. Ugyanakkor tény, hogy 2001 óta a nyugati országokban egészen hajmeresztő változások, romlások mentek végbe, amiket 1990-ben még senki sem látott előre (kivéve esetleg azokat, akik esetlegesen az "előre megtervezték", ha efféle konteóknak volna valóságalapjuk). - Ezek aztán remek ugródeszkát kínálnak az "ordító egereknek" és az ugocsai lázadóknak arra, hogy azt se kelljen átvenniük, ami tényleg jó, és a fürdővízzel együtt kibaszhassák az ablakon a gyereket.
luisbathhelena
2022. július 12. 12:46
A demokráciába vetett közös hitet mindjárt demonstrálták ápr 3-án. Éjfélre politikailag a moslék pártok vezetése politikai hulla volt vagy legyilkolták. A közös hit nevében :) Úgy tűnik a hirtelen összezsugorodott koncra túl sok volt az éhez száj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!