Gorbacsov öröksége Putyin elnyomása ellenére tovább él

2022. szeptember 01. 12:58

Az oroszországi remények romokban hevernek, de az utolsó szovjet vezető eredményei valósak voltak.

2022. szeptember 01. 12:58
null
Financial Times
Financial Times

„Most Vlagyimir Putyin vezetésével Oroszország hódító háborút folytat Ukrajnában, amely a hidegháború legveszélyesebb pillanatait idéző szintre emelte a feszültséget a nyugati országokkal. Putyin kíméletlen fellépése a belső ellenvéleményekkel szemben és a kritikusok árulónak bélyegzése a szovjet múlt sötét fejezeteit idézi. A történelem hivatalos manipulálása szégyenletes árulása a gorbacsovi glasznosztynak, amely megtörte a sztálinizmus bűneiről évtizedekig tartó hallgatást.

Amíg Putyin hatalmon van, valószínűtlennek tűnik, hogy a politikai pluralizmus új erőre kapjon Oroszországban, vagy hogy a Kreml és a Nyugat kapcsolatába visszatérjen a bizalom. A pozitív változás talán még tovább késik, mivel semmi sem garantálja, hogy a következő moszkvai vezető felkarolja a reformokat. A Gorbacsov által megtestesített, szabadabb Oroszországgal és biztonságosabb világgal kapcsolatos remények romokban hevernek.

Túlságosan borúlátó értékelés lenne azonban azt állítani, hogy Gorbacsov 1985-91-es kormányzása egyáltalán nem hagyott pozitív örökséget. Az ő eltökéltsége nélkül, hogy nem erőszakkal tartotta fenn a kelet-európai szovjet birodalmat, elképzelhetetlen, hogy a régió egypárti diktatúrái 1989-ben és Németország 1990-es egyesülése után szinte teljesen vérontás nélkül bukjanak el. Igaz, a Kreml is alkalmazott időnként erőszakot a balti államokban és Grúziában, amikor azok a szovjet uralom alól való kitörésért küzdöttek, de a felelősség inkább a moszkvai kommunista keményvonalasokat terheli, mint Gorbacsovot.”

Nyitókép: Twitter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. szeptember 01. 22:23
Ajánlom elolvasni, nagyon érdekes interjú: Gorbacsov azt mondta nekem, hogy „Miklós, amíg én ebben a székben ülök, 1956 nem ismétlődik meg” https://24.hu/kultura/2022/06/26/nemeth-miklos-szenasi-sandor-mihail-gorbacsov-rendszervaltas-interju-matine/
amca
2022. szeptember 01. 17:57
Ostoba buttha englis Írj inkább a 35 000 000 km 2 gyarmatról ,amit 500 éven keresztül raboltatok ki. 35 000 000 áldozat India,Kina,Dél Afrika ,meg a többi..
zuriktodor
2022. szeptember 01. 17:21
Siratják az olcsó szolgájukat...
barnabibambi
2022. szeptember 01. 17:02
Sok hely van a mandin és ráérő firkászok is.Tehát le kellene venni az oldalról ezt a hazaáruló csontot a kutyát sem érdekli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!