Máté Gábor egyszerre téved, igen súlyosan, s egyszerre nem tisztességes

2022. október 04. 18:01

Ha Vilmányi döntésével nem értett egyet, joga és talán még kötelessége is lett volna elmondani annak okát a fiatal színésznek.

2022. október 04. 18:01
null
Gábor György
Gábor György
Facebook

„Máté Gábor egyszerre téved, igen súlyosan, s egyszerre nem tisztességes, ugyancsak igen súlyosan. Egyrészt Vilmányi nem a díjra nem javasolt 64 társát fosztotta meg a kétmillió forinttól, hanem kizárólag a díjra jelölt önmagát, és ez nagyon nem mindegy. Másfelől a pénzjutalomról egyedül a díjazottnak van joga beszélni: ha akarja, elmondhatja, hogy mennyi pénzjutalommal járt a díj, vagy ha akarja, elmondhatja, hogy mekkora összegről mondott le, amikor nem fogadta el a díjat. Ám egy „hiteles” és „független” szakmai díj esetében a pénz semmi más, csak jutalom csupán, ami persze jól jön, de a díj valódi rangját – ha az tényleg szakmailag „hiteles” - nem a végösszeg teszi. Máté Gábor manipulatív álláspontja csak arra volt jó, hogy az amúgy is ezer sebből vérző és számtalan törésvonallal barázdált színházi életet egy újabb lövészárokkal gazdagítsa, s fiatal színészeket állítson szembe egymással: az ő szavára ugyanis mostantól 64 színész érzi majd úgy, hogy Vilmányi épp az ő zsebéből emelte ki a kétmillió forintot. Ráadásul az ok-okozatiság (amit egy színésznek, rendezőnek alapból illene szem előtt tartania) nem áll meg! Vilmányi ugyanis nem azért fogadta el a díjat, hogy majd az átadáson jól visszautasítsa azt, hanem elfogadta, s épp ezért kísérte el őt az átadásra az édesanyja és nagymamája. Ám amikor kiderült a helyszínen, hogy véleményének, gondolatainak elmondásában korlátozni kívánják, akkor utasította vissza a díjat. Édesanyát és nagymamát díjak átadásra szokás elhívni, előre megfontolt visszautasításra aligha.

Végezetül: Máté Gábor tanár is, vagyis pedagógus. Ha Vilmányi döntésével nem értett egyet, joga és talán még kötelessége is lett volna elmondani annak okát a fiatal színésznek. Kettesben, pedagógiai szándékkal. És meghallgatni a fiatal pályatárs álláspontját, kettesben, ugyancsak pedagógiai szándékkal. A véleményeket ütköztetni, szintén pedagógiai szándékkal, amelyből – horribile dictu - akár még Máté Gábor is tanulhatott volna. De kijátszani fiatal, pályájuk elején tartó kollégákat egymással szemben nem pedagógia, hanem tisztességtelenség és manipulatív önigazolás.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fábián Györgyi
2022. október 05. 16:38
Szegény Máté Gábor! Ő is főszerepet írt magának az újdonsült A megalkuvó művészek - Eszenyi Enikő és mások című - Gábor György által írt forgatókönyvben. Érdekes, hogy ezt a szerepet csak jelentős művészek merik felvállani. Már korábban is megfigyeltem, hogy milyen visszafogott próbált maradni a fröcsögő , fejeket követelő forradalmi tehetségtelenek között. Vilmányi Benett egy identitás-vesztett (divatklisékből összerakott, hetyke, bunkó - ahogy Tyll Attila felcimkézte) karakter, amelyet kiválóan visz színre filmen és a színházban, pedig még sokat kellene tanulnia a szakmáról és az életről.
ujujuj
2022. október 05. 08:56
A világ legérdektelenebb diskurzusa az, amikor belpesti szombatimádó a színészvilág vélt sérelmeiről és cicaharcairól lamentál. Egy nevet sem ismerek a felsoroltak közül, de jól van ez így.
simonvitéz
2022. október 05. 00:05
Ennek a gusztustalan kopedelemnek miért kell minden második okádását megosztani itt a mandin?! Ráadásul egy ilyen, nem kozérdeklodésre számot tartó ügyben is.
Krupp Skya
2022. október 04. 22:11
ÁVH-s fejú bácsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!