Kisiklott-e a vörös villamos?

2022. október 24. 07:01

Ötvenhatot a pártpolitika mocsarába rángatni történelmi bűn.

2022. október 24. 07:01
null
Constantinovits Milán
Mandiner

„de holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos
eljárt-e az idő fölötte
és holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos”

Kányádi Sándor: Kuplé a vörös villamosról

Ezerkilencszázötvenhat. Távolról nézve talán az egyik legtisztább, legegyértelműbb ünnepünk. Olyan történelmi sorsforduló, amelyre világnézettől, pártállástól, vérmérséklettől függetlenül büszkék lehetünk. Afféle nemzeti origó, közös nevező a közemlékezetben. Fekete-fehér értékválasztással, hősökkel, árulókkal, teljes társadalmi tablóképpel. (Érdemes erről az általam is megírt Corvin közi családtörténet mellett Brusznyai Árpád tragédiáját is felidézni.) Nemzedékek sorsát meghatározó utóhullámokat vetett, hiszen családokat szakított szét az emigráció kényszere, sokakat pedig idehaza börtön, szakmai ellehetetlenítés, megbélyegzés várt.

Azonban az októberi forró napok a felemelkedés lehetőségét is kódolták. És a lelki megtisztulásét, megújulásét, az újrakezdését. Életre szóló példákat hagyományozódtak ránk szolidaritásból, összefogásból, tetterőből.

Ötvenhat történelmi forrás, melynek vizéhez nem csupán a megemlékezés napjaiban érdemes fordulni,

folyamatosan töltekezhetünk belőle. Szerepmintákat, erkölcsi stratégiát és motivációt jelent a mindennapokban is.

Mégis úgy kezdtem a gondolatsort, hogy távolról nézve igaz mindez. A lehetőség adott, a közemlékezet katedrálisában a forradalomnak méltó helye van. Pontosabban volna, ugyanis az elmúlt harminc év tapasztalata mást mutat.

Ötvenhat eszmeiségét a legsötétebb kádárizmusban búvópatakként őrizte a magánmitológia, a családi emlékezet, hiszen nyíltan beszélni nem lehetett róla. Amikor azonban szólásszabadság lakatja lehullott, hamar kiderült, nehéz az örökség, nehéz mit kezdeni a forradalmi felelősséggel.

Az ötvenhatos veteránok közti marakodás csak a kezdetett jelentette, súlyosabb szimptóma volt Horn Gyula hatalomba emelése. A szabadságharc értékeit minden szempontból ellentételező, egykori karhatalmista kormányfővé választása a társadalmi immunrendszer súlyos elgyengüléséről tanúskodott. Illúzió volna azt hinni, hogy a helyzet mára javult. Október 23-án tényező lehet az Apró-klán Dobrev Klárája, a megemlékezést olcsó pártpolitikai hecckampánnyá lehet silányítani.

Valahol valami félresiklott, valahol megbicsaklott közös örökségünk gondozása.

Ötvenhat az elementáris szabadságigényről és az összekapaszkodásról szólt, ami történelmi kontextustól függetlenül emberi mivoltunk leglényege. Ezért is feladatunk a forradalomra aggatott, önös érdekrétegek lehántása, visszatalálás az eredeti szellemiséghez.

Ez a visszaút ugyanakkor kizárja a közösségvállalást október hóhéraival, az ávós szellemi utódnemzedékkel. A világos értékválasztás, a fény és az árnyék gondos elhatárolása ugyanúgy kötelesség ma is, hogy unokáinknak is átmenthessünk valamit október lényegéből.

Kányádi úgy fogalmazott, hogy a vörös villamos holtvágányra döcögött. Az viszont már a mi felelősségünk, hogy visszatérte sohase lehessen.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2022. október 24. 16:10
Azok, akik éppen október 23.-án hajlandók utcára vonulni Apró Antalnak, a Nagy Imrét bitóra juttató kommunista pribék unokájának, és a Szabadságharc 50. évfordulóján az ünneplők ellen rendőrattakot vezénylő Gyurcsány Ferenc feleségének felhívására, azok meggyalázták az ünnepet.
Pelso j.
2022. október 24. 13:47
Minden ünnepet pártcélra használtok évtizedek óta.
elfújta az ellenszél
2022. október 24. 10:45
A pártpolitikát kikapcsolni nem lehet és nem is kell az évfordulós megemlékezéseken. Az viszont mindenképp elvárható, hogy a pártpolitikusok ilyenkor meghatározzák a viszonyukat '56-hoz. Vagyis megadják saját politikai koordinátáikat, amiből bárki meg tudja ítélni, mennyire tekinthetők '56 jogos örököseinek A tegnapi megmozdulás ilyen szempontból különlegesnek számít, hiszen a forradalom leverői ünnepeltették magukata forradalom ünnepén. Ez olyan mintha Haynau tűzne fel kokárdát és vonulna ki a gyűlésre március 15-én, vagy pláne október 6-án az aradi vértanúk emléknapján
NullaSalus
2022. október 24. 10:45
"Ötvenhatot a pártpolitika mocsarába rángatni történelmi bűn." Legalább 16 éve ez zajlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!