Szeretnék olyan jogállamban élni, mint amilyen Lettország

2022. október 02. 13:54

Tudvalevően az a jogállam egyik ismérve, hogy az adott ország harmadát kitevő népesség nem tanulhat az anyanyelvén.

2022. október 02. 13:54
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Facebook

„Szeretnék olyan jogállamban élni, mint amilyen Lettország.

A lett parlament csütörtökön megszavazta azt az oktatási reformot, amelynek keretében kizárólag lett nyelven folyhat a jövőben oktatás, így 2025-ig fokozatosan megszüntetik az orosz nyelvű tanítást az óvodákban és általános iskolákban.

A reformot a balti állam jobbközép kormánya kezdeményezte.

Az évek óta heves társadalmi viták övezte reform ismételt tiltakozásokat váltott ki az alig kétmillió lakosú Lettország nagyjából egyharmadát kitévő oroszajkú népesség körében.”

Tudvalevően az a jogállam egyik ismérve, hogy az adott ország harmadát kitevő népesség nem tanulhat az anyanyelvén.

Ezek az úgynevezett kijevi értékek.”

Kapcsolódó:

Lettország választott, tarolt a jobboldal
Nagyrészt különböző árnyalatú jobboldali pártok jutottak be a lett parlamentbe a szombati parlamenti választáson. Győzött az oroszokkal szemben keményvonalas politikát képviselő, Amerikában született miniszterelnök pártja. Bővebben...

Nyitókép: Trombitás Kristóf Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. október 03. 13:44
"Szeretnék olyan jogállamban élni, mint amilyen Lettország" MIÉRT? Ez valahogyan nem derül ki a cikkből. Magyar én nem szeretné, hogy a nem magyarok az anyanyelvükön tanulhassanak vagy labanc csak úgysem tudna megtanulni németül?
Tehetős Totó
2022. október 03. 06:21
A nemzeti kisebbségek (már a megnevezés is diszkriminatív: régente nemzetiségnek nevezték, de helyesebb a nemzeti közösség, akár etnikum szó) KOLLEKTÍV jogai, köztük az önrendelkezés TABU. Kivéve ha az amcsi nagybácsi másképp gondolja (lásd: Koszovó). Az első vh.-t azért indították, hogy átrajzolják a határokat: Közép- és Kelet-Európában, természetesen (Na nem is nyugat-kivéve Elzász-Lotaringia:D). Van azért egy diszkrét bája annak, hogy 1914-ben Szamszonov cári külügyminiszter oláh kollégájával átrándult a magyar-román határon Predealnál, s sajnálkozott, hogy az ottani románok nem élhetnek együtt a regátiakkal (Ókirálysg: 1881 óta:D:D:D). Most, hogy az oroszok erre hivatkozva indítottak támadást, hát az oláhok ordítanak legjobban, mint akit nyúznak! Igaz, akkor Oroszország az antant (entente cordial) oszlopos tagja volt, s próbálta Romániát átállítani: 1916 augusztus 27-én össze is jött!) A versailles-i békediktátumok (köztük a trianoni is!!!) elismerték a területi revízió jogát-legalább is elméletben,a népakarat alapján,- sőt egy esetben : Sopron meg is valósult kisléptékben), a párizsi béke a második vh-után eltörölte: pont a szudéta és a magyar példákra hivatkozva.... Hol vannak már a szudéta- németek? Leszármazékaik mind Stockholm szindrómások... mint a német kohóban (pőcegödörben?) elkeveredett balti- pomerániai- kelet-porosz németek, s erdélyi szászok. A németekkel "megcsömöröltették" a nemzeti eszmét. A magyarságnak így egyetlen pislákoló, bizonytalan mécsvilága Oroszország fellépése... Vagy pedig végzetes lehet, mert minden utódállam a nyakunkra teheti a kést,az orosz precedensre hivatkozva, hiszen a demokratikus nyugat nem akar konfiktusokat: félre néz tehát, mikor elrekkentik a "hőbörgő" magyarokat is. Írom ezt erdélyi magyarként, akinek szinte génjeiben él a román népirtások (Horea felkelés, Avram Iancu féle genocídium, a Maniu Gárda 1944-es székelyföldi vérengzései, amiről szüleink, nagyszüleink suttogtak titokban) emléke és valósága. Isten legyen hozzánk irgalmas!...ha már a Történelem nem az.
5m007h 0p3ra70r
2022. október 02. 20:17
A sok szófosásod után csak az a kérdésem: mi tart vissza?
Secnir
2022. október 02. 20:02
Szeretnék olyan jogállamban élni, mint amilyen Lettország GDP (nominális) 33,5 mrd dolcsi (2020) GDP növekedési ráta 4,8% (2021 Q3) Egy főre jutó GDP (PPP) 32 205 dolcsi (2019) Államadósság 12,8 mrd euró (2020) Államadóssági ráta 43,2% (2020) Infláció 6% (2021. október) Foglalkoztatottsági ráta 61,6% (2021 Q1) Munkanélküliségi ráta 7,2% (2021 Q3) Minimálbér 500 euró (2021) Jegybanki alapkamat 0% (2021. október) SZJA 31% (2021) ÁFA (általános) 21% (2021) TAO 20% (2021) én is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!