Oroszország és a Szovjetunió egyaránt jeleskedett a szomszédos népek meghódításában, szabadságharcaik eltiprásában

2022. november 26. 14:30

Ezért is fontos, hogy megértsük Európa középső és keleti régiójának ösztönös ellenállását az orosz/szovjet birodalmi törekvésekkel szemben.

2022. november 26. 14:30
null
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Facebook

„Az orosz-ukrán háború miatt a mostani november végén sokkal többet foglalkozik a világsajtó és a nemzetközi közvélemény az ukrajnai népirtással, mint korábban. Ma már egyre többen tudják, hogy a sztálini Szovjetunió politikája hogyan eredményezett példátlan éhínséget 1932-33-ban, amikor milliók haltak meg rettenetes körülmények között.

A kb. 4 millióra becsült ukrajnai áldozatok közül sokan a kannibalizmus miatt vesztették életüket. A kommunista rendszerekre jellemző titkolózás miatt a világ nem tudott szinte semmit e rettenetes drámáról. A kiszivárgó híreket a szovjetek cáfolták, illetve a baloldali beállítottságú nyugatiak eleve hazugságnak gondolták.

E borzalmas esemény is rávilágít, milyen mély sebek léteznek máig is a két ország között. Még inkább érthetővé teszi az ukránok elszánt ellenállását az újabb orosz agresszióval szemben. Mi, itt Közép-Európában – és Kelet-Európában a szomszédaink – tudjuk, végig szenvedtük, hogy mit jelent az orosz elnyomás. Oroszország és a Szovjetunió egyaránt jeleskedett a szomszédos népek meghódításában, szabadságharcaik eltiprásában.

Jelenlétük egybeforrt a kegyetlenkedéssel, az emberi élet semmibevételével, a kifosztással, a jogtalansággal. Az ukránok minden év novemberének negyedik szombatján gyászolják a kommunista megszállók által embertelen körülmények között elpusztított – nem háborúban, békeidőben! – 4 millió honfitársukat. Mi november 25-én emlékezünk meg az ún. malenkij robot”-ról, tehát a második világháború után – nem háborúban, békeidőben! – szovjet kényszermunkára hurcolt több százezer magyar fogoly szenvedéséről és haláláról.

A magyar parlament tagjaként fontos ügynek éreztem 2003-ban, a Medgyessy kormány idején, hogy hazám az elsők között ismerje el az ukrán nemzet ellen elkövetett népirtást. Egészen a februári orosz agresszióig alig több mint egy tucat ország tette ezt meg a világon. Emlékművek is készültek Budapesten és vidéken a tragédiára emlékezve.

Örülök neki, hogy a hírek szerint a jövő héten a német parlament is valami hasonlóra készül. (Annak már viszont nem tudok örülni, hogy a sajtó híradások szerint a holokauszttagadáshoz hasonlóan büntetnék az ukrán népirtás tagadását is. Tiltás helyett inkább a tények megismerésére kellene hangsúlyt fektetni. A szólás és véleménynyilvánítás egyre gyakoribb korlátozása téves út a szabad világban, szembe megy a liberális értékrenddel, de ez egy másik bejegyzés témája lehetne.)

Ezért is fontos, hogy megértsük Európa középső és keleti régiójának ösztönös ellenállását az orosz/szovjet birodalmi törekvésekkel szemben. Mi, magyarok is elszenvedői vagyunk ennek. Az orosz energiafüggőségünk keserű ténye mellett emiatt is fontos lenne már régóta, hogy a magyar kormány határozottabban álljon mellé az ukránok önvédelmi küzdelmének.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NullaSalus
2022. november 27. 22:50
Ítéljük el Oroszországot. Csecsenföldért és Ukrajnáért. Ítéljük el a Szovjetuniót. Finnországért, Afganisztánért, a német-lengyel-ukrán határ átszabásáért, és a balti államok bekebelezéséért. De ha már itt tartunk, akkor folytassuk a sort. Ítéljük el Spanyolországot. A azték birodalomért, az inka birodalomért, Dél-Amerika módszeres kifosztásáért. Ítéljük el Hollandiát. Indonéziáért, Ceylonért. Ítéljük el Portugáliát. Goáért, Mozambikért, Brazíliáért. Ítéljük el Belgiumot. Kongóért. Ítéljük el Olaszországot. Albániáért, Görögországért és Etiópiáért. Ítéljük el Franciaországot. Algériáért, Szíriáért, Maliért, Burkina Fasoért, Elefántcsontparttért, Vietnámért. Ítéljük el Nagy-Britanniát. Egyiptomért, Indiáért, Dél-Afrikáért, Szudánért, a Bahamákért, Hong-Kongért, az ópiumháborúkért, Palesztínáért. Ítéljük el az Egyesült Államokat. Az irokézekért, a delawarokért, a sziúkért és a többi indiánért, Kubáért, a Monroe-elvért, a Fülöp-szigetekért, Vietnámért, Afganisztánért, Irakért, Szerbiáért, Iránért, Líbiáért, a folyamatos felforgatásért. A sort lehet folytatni. Jó társaságba keveredtünk, nemde? Moralizálhatunk, de nem érdemes, mert a világot nem elvek és a morál mozgatja, hanem érdekek. Ha pedig mi nem állunk ki a saját érdekeinkért, akkor senki nem fog.
KBA98
2022. november 27. 13:25
aki annyi pártban előfordult, mint ÖN, az maradjon szép csendben!
mokány
2022. november 27. 11:18
A Díp Sztétnek meg nyali - fali .
lofejazagyban
2022. november 27. 11:04
Fodor, ha nem egész életében a Nyugattól függne intellektuálisan, akkor azt írta volna: "Ezért is fontos, hogy megértsük Európa középső és keleti régiójának ösztönös ellenállását a birodalmi törekvésekkel szemben."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!