A petrodollár megszűnésével új világrend születhet

2022. november 08. 07:39

Az oroszok elleni szankciók a dollárról való leválásra késztethetnek számos jelentős országot.

2022. november 08. 07:39
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

„Bár az orosz–ukrán konfliktus egyelőre és szerencsére nem eszkalálódott világháborúvá, hatásai az egész világot megváltoztatják. A dolláralapú rendszerről való kiválást sokan fontolgatták már, de a döntő lépést az adta, ahogy az USA és az EU zárolta Oroszország külföldi, nyugati valutában tartott megtakarításait, kemény pénzügyi eszközökkel szankcionálva Moszkvát. Kína érthetően nem szeretné ugyanezt átélni, ezért az Egyesült Államokkal való nagy összecsapása előtt csökkenteni kezdi a dollárkitettségét. Ha sikerrel szakad el a dollártól, akkor hasonló aggályok miatt sok nem nyugati ország is követni fogja. Ez döntő lépés lehet az egypólusú világrend többpólusúvá válásához. Az Egyesült Államok természetesen nem fog összeomlani, óriási katonai és gazdasági hatalom marad, de a világvaluta birtoklásának megszűnése mérsékli az erejét.

Fareed Zakaria, a CNN kommentátora, az amerikai liberalizmus egyik fő ideológusa ezért nyílt felhívást intézett az általa amúgy tisztelt Biden elnökhöz. Arra figyelmeztette, hogy az Oroszország elleni, példátlanul súlyos szankciók az amerikai dollárról való leválásra késztethetnek számos jelentős országot. Ahogy fogalmazott, ha az USA le is győzheti Oroszországot, a brutális szankciók hatására egyre több ország csökkenti majd függését az Egyesült Államoktól. Zakaria okos ember, aki tudja, hogy az amerikai hegemónia fenntartásához értelem és higgadtság is kell. 

Joe Biden ideológiai lázban égő, egzaltált csapata másképp gondolkodik, mindent alárendel Oroszország megtörésének, sőt a konfliktusban semlegességet mutató országok megbüntetésének. Holnap az amerikai félidős választásokon kiderül, mekkora ennek az otthoni támogatottsága.”

Nyitókép: MTI/EPA/SAUDI PRESS AGENCY/SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2022. november 08. 19:25
Ez a Hegyi Gyula a legokosabb ember az MSZP-ből.
kiss.istvan770
2022. november 08. 17:44
"Az oroszok elleni szankciók a dollárról való leválásra késztethetnek számos jelentős országot." Az ok-okozat fordított. A fedezetlen dollár elleni egyre gyakoribb fellépések is közrejátszottak abban, hogy az USA 2014-ben polgárháborút provokált Ukrajnában. Oroszország is régóta szabadulni akar a dollár alapú olajkereskedelemtől. Az Iraki háborút is részben azért indította az USA, mert Szaddám nem dollárban akart kereskedni, de Kadhafinak ez volt a "bűne". A világ legtöbb országa szabadulni igyekszik a dollár alapú kereskedelemtől már néhány évtizede.
Namond
2022. november 08. 16:05
Fareed Zakaria, a CNN kommentátora okosabb, mint két Fehér Házi adminisztráció. Remélem a dollár és vele a Deep State hatalma, még az életemben megbukik.
florin
2022. november 08. 14:26
Petrodollár vége és Gyulánk??? Egyáltalán nem lesz vége. Ezzel párhuzamosan japán, német, amcsi.... stb. versenyképesség és hegemónia is megszűnik az autógyártásban. Korea, Kína kopogtat az ajtón..., ráadásul furkósbottal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!