Jó látni, hogy mindenki pénzt önt a lakosságra az infláció ellen

2022. november 03. 13:35

Semmit nem tanultak a covid alatt elkezdett pénznyomtatásból.

2022. november 03. 13:35
null
Tibi atya
Facebook

„Na jó látni, hogy minden jelentősebb ország úgy harcol az infláció ellen, hogy még egy nagy adag pénzt (segélyt) önt a lakosságra. Mondhatnád, hogy semmit nem tanultak a covid alatt elkezdett pénznyomtatásból...

Ez tényleg olyan, mint a drogfüggő magyarázkodása, ami már lassan két éve tart, hogy »csak még egy utolsó ingyen pénzosztás, eskü nem lesz több, hajjakmeg...«

Kapcsolódó

Scholz: Hitellel oldjuk meg a rezsiválságot!

Megfékezik a földgáz, a távhő és az áram drágulását, és ismét kedvezményes közösségi közlekedési bérletet vezetnek be Németországban - jelentette be szerdán Berlinben Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. A kancellár elmondta, hogy a lakosság és a vállalatok terheit csökkentő, és egyben takarékos energiafelhasználásra ösztönző úgynevezett árfékeket a kormány hitelből finanszírozott, 200 milliárd eurós programjának részeként vezetik be.

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. november 06. 09:34
A covid gazdasági hatásokról lassan gazdasági szempontból összegzéseket készíteni, eltelt annyi idő, hogy legyen értelme. A háború egy ráindított újabb válság lett az előzőre. Magának a válságnak nem kellett volna ezt okoznia, de a világ spekuláns urai persze nem hagyhatták ki. Az eredeti cél az volt és a vége az lesz, hogy kezdjenek valamit azzal, hogy Nyugat-Európa mára fenntarthatatlan módon jól él. A digitális korban elkezdett látszani, hogy egyre többen dolgoznak kb hasonló hozzáadott értékkel, de valahol ezért többszörös fizetést kell adni. Amíg rendszer szinten a magasabb fizetés magasabb fogyasztást hozott és az adott cég a magasabb munkaerő költségeket nagyobb árbevétellel tudta kompenzálni, addig működött a dolog. Viszont a társadalom elöregedése egy egyre inkább megoldhatatlan probléma, hiszen egyre kevesebbnek kellene eltartani egyre többeket hasonló minőségű, de egyre dráguló jólétben. A tömeges bevándorlás sem segített a problémán, sőt az eleinte csak befektetésnek tekintett pénzügyi költségei továbbra is költségek maradtak. A társadalmi költségei pedig egyre magasabbak. Persze egy-egy vállalat számára mindig részmegoldás lesz egy olcsóbb munkaerővel és adott esetben alacsonyabb adókkal operáló országba mozgatni a termelés egy alacsonyabb profitú részét, de hosszútávon ez csak további csáberőt jelent. Végső megoldás lett az az államok eladósodása, hogy a meg nem termelt transzferek árát ne adóként szedjék be, hanem adóságként vállalják be. A magas adósságnak pedig látjuk, hogy nem feltétlenül pénzügyi hanem inkább szuverenitásbeli ára van. Minél inkább eladósodott valaki, annál kisebb a beleszólása a saját dolgaiba. Mondjuk ki bátran, hogy bárki aki több Európát szeretne látni, vagy a fenti kottából játszik az a most ismert Európa szétverésén dolgozik. A nyersanyag és energia válság csak ennek a következő lépcsője. Amelyik ellátási láncot a coviddal nem sikerült javíthatatlanul szétverni, azt ellehetetlenítik így.
Namond
2022. november 03. 18:06
Tibi atya, a kollektív elme éle.
amca
2022. november 03. 17:29
Tibi nevű ájdióta. Vegyél fel hitelt. Menj be az OTP-be. Baromez.
Akitlosz
2022. november 03. 15:31
Tök mindegy, hogy mire költi az állam az adóbevételeit, abból nincsen infláció. A pénznyomtatásból van az infláció. Szintén tök mindegy, hogy mire költi az állam a semmiből teremtett, nyomtatott pénzt, akkor is infláció van belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!