Ha kimarad a háborúból, Belarusz lehet a nevető harmadik

2022. december 12. 14:30

Felértékelődhet az ország stratégiai jelentősége.

2022. december 12. 14:30
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

„Függetlensége első három évtizedében Belarusz viszonylag sikeres pályát futott be. Elmaradt az orosz és ukrán társadalmat megrázó rabló privatizáció, nem omlott össze az ipar, értékállóak maradtak a nyugdíjak, és nem volt érdemi munkanélküliség. Az egy főre jutó GDP kétszerese volt az ukránnak, és a jövedelmi különbségeket mérő Gini-index szerint Belarusz számított a világ negyedik legegyenlőbb társadalmának. A »belarusz Szilícium-völgy«, az informatikai szektor virágzott. A Nyugat és Oroszország között ügyesen helyezkedő rendszer egyszerre kapott támogatást az EU-tól a Keleti Partnerség keretében és olcsó energiát Moszkvától. Befektetőként és hitelezőként megjelent Kína is.

Az összképet csak a politikai demokrácia hiánya rontotta el. De ez is folyamatában vált egyre nyomasztóbbá. Alekszandr Lukasenka, a szovhoz elnökből (a szovhozok állami mezőgazdasági üzemek voltak) lett párton kívüli képviselő és harcos elitellenes aktivista, 1994-ben sokak meglepetésére megnyerte az ország első elnökválasztását. Ezt követően még öt elnökválasztáson indult el, és hivatalosan mindegyiken győzött is. A nyolcvan százalék körüli eredmények azonban egyre gyanúsabbak lettek, és Lukasenkát elkezdték Európa utolsó diktátoraként emlegetni. De a szociális rendszer továbbra is működött, a technológiai szektor világhírű lett, és a városi értelmiség eseti tiltakozását könnyű volt a vidék közönye mellett leverni. Ellenzéki pártocskák is akadtak, magam is találkoztam derék szociáldemokrata politikusokkal.

A 2020-es elnökválasztás aztán mindent felrobbantott. Az ellenzék már előre csalást gyanított, és világossá tette, hogy nem fogja elfogadni Lukasenka újraválasztását. Ő azonban ismét nyolcvanszázalékos győzelmet hirdetett ki magának, ami heves tiltakozást váltott ki, elsősorban a fővárosban. A vezető ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja szintén győztesnek kiáltotta ki magát, állítása szerint a szavazatok hetven százalékát kapta. A hiteles eredményt valószínűleg sohasem tudjuk meg. Az addig joviális képet mutató Lukasenka példátlan brutalitással és kegyetlenséggel verte le a tiltakozó mozgalmakat. A Nyugat válaszul minden kapcsolatot megszakított a rendszerrel, és Belarusz vezetőjének a Litvániába menekült Cihanouszkaját fogadta el. Ez minőségi változást jelentett az Európai Unió politikájában, hiszen korábban emigráns ellenkormányokat még a legsötétebb kommunista rendszerekkel szemben sem ismertek el hivatalosan.”

Nyitókép: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. december 12. 23:28
Minden országban valahogyan diktatúra lesz, amelyiket nem teszi le a vezetése a nyugati gengszerbanda lába elé. A nyugat csak azért korcsosítja a saját demokráciáját, hogy nagyobb legyen a kontraszt és ezekre az országokra a diktatúra bélyegét nyomhassa.
Akitlosz
2022. december 12. 21:02
Nem lehet. A vadnyugat Fehéroroszországra is feni a fogát.
TAVIROZSA
2022. december 12. 20:27
A legjobb ami történhet a belarusz emberekkel, hogy elkerülik az ukrán utat! Az a bizonyos "városi értelmiség" vajon mennyi külföldi biztatást, támogatást kap és ezért mit kérnék majd cserébe a támogatók?...
yanoo
2022. december 12. 17:51
Azért vannak itt csúsztatások. "Az összképet csak a politikai demokrácia hiánya rontotta el." ha európai értelembe vett " demokrácia" lett volna Belaruszban, akkor nem lennének értékállóak a nyugdíjak, nem úszták volna meg a munkanélküliséget és nem maradt volna Belarusz kézben a belarusz ipar. Ugye a volt szoci országokban politikai " demokrácia " van és az itt felsoroltakból egyik sem létezik ezekben az országokban. Az életszínvonal annyival magasabb nálunk, amennyivel 90-ben, az indulásnál magasabb volt. Bár nem zárom ki, hogy inkább hozzánk közelítettek, mint távolodott volna tőlük a volt szoci blokk. Egyáltalán nem olyan szörnyű az élet Belaruszban, amennyire a nyugati propaganda állítja. " Az ellenzék már előre csalást gyanított, és világossá tette, hogy nem fogja elfogadni Lukasenka újraválasztását. " Ez egy bevett formula az eurokommunista, neomarxista európai csőcseléktől. Már a választások előtt felhergelik a lakosságot, ha nyernek, akkor minden rendben van, nyert a nép bölcsessége, ha veszítettek, akkor csalás történt. Nálunk is, a cseheknél, lengyeleknél, szlovákoknál is így történt. Nem mellesleg Cihanouszkaját Cseh katalin képezte ki a társaival együtt Kijevben, tehát a belorusz választás után tervezett puccs történt, ami ukrajnában nyert ( eredménye a háború, minden következményével), beloruszban Lukasenko vaskézzel leverte. ( Mint Gyurcsány 2006-ban). Belarusz jól kezelte a helyzetet. "A Nyugat válaszul minden kapcsolatot megszakított a rendszerrel, és Belarusz vezetőjének a Litvániába menekült Cihanouszkaját fogadta el. Ez minőségi változást jelentett az Európai Unió politikájában, hiszen korábban emigráns ellenkormányokat még a legsötétebb kommunista rendszerekkel szemben sem ismertek el hivatalosan.” Pontosan. Mivel az EU neomarxista, eurokommunista diktatúra és az USA vazallusa, egyértelműen a puccsista, anarchista felforgató Cihanouszkaját ismerik el, miközben C.- nek jó ha volt 17 %-os támogatottsága. lehet, hogy Lukasenko csalt ( mérget nem vennék rá, de ki sem zárnám), de hogy C.- nek akkora társadalmi támogatása van, mint Cseh Katalinnak, az 100%. Hegyi ennél korrektebb cikkeket szokott írni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!