Még a lélektani határ felett vagyunk Erdélyben és Felvidéken is

2022. december 31. 13:50

De cselekedni kell!

2022. december 31. 13:50
null
Zsigmond Barna Pál
Facebook

„Közzétették a romániai népszámlálás adatait. Az ország lakossága 20 millió alá csökkent, de jelentős mértékben csökkent a magyarok száma és aránya is. Némi örömre ad okot az, hogy a lélektani egy milliós határt még mindig meghaladja a magyarok száma, de tovább tart a fogyás. 1992-ben még 1.624.959 magyar élt Romániában, ami a lakosság 7,1 százalékát jelentette, ma 1.002.000 magyar él, ami a lakosság 6 százalékát jelenti. Tíz évvel ezelőtt a 1.227.623 magyar még az összlakosság 6,5 százalékot jelentette.

1930-ban még 745.000 német és 728.000 zsidó élt Romániában, ma 30.000 a német és 2400 a zsidó van az országban. 1956-ban, a háborúk borzalmai után is 385.000 volt a németek és 147.000 a zsidók száma, mára mindkét népcsoport lélekszáma a teljes eltűnésükhöz közelít.

A romák száma 570.000 fő, ami a lakosság 3,4 százalékát jelenti, és kis mértékű növekedést jelent. Egyes szakértők és roma szervezetek sokkal több romáról beszélnek, de a hivatalos adatok korábban is 500-600 ezer, önmagát romának való állampolgárt tartottak nyilván.

Minket természetesen leginkább a magyarság lélekszáma, sorsa érdekel elsősorban. Az adatok alapján joggal mondja Kelemen Hunor, hogy nincs ok az ünneplésre, de a pánikra sem. Büszkeségre ad okot, hogy hatalmas munkával, nemzeti összefogással sikerült, sokszor az árral szemben is megszámlálni a magyarokat, de ha a tendencia folytatódik, akkor megrázó lesz a fogyás a következő években.

A részletes adatokra még várni kell, de az látható a választási eredményekben is, hogy a legnagyobb mértékű a fogyás a vegyes lakosságú nagyvárosokban volt, ahol az asszimiláció miatt is csökkent a magyarok száma. A jövőre vonatkozóan új stratégiák kellenek, mert, ha harminc év alatt eltűnt 600.000 magyar, akkor a következő harminc év megint nagy próbatétel lesz. Sokan vagyunk erdélyiek itt Magyarországon, akik magyarként élünk, gyerekeink itt születtek magyarnak, de sokan továbbmentek. Közülük, vagy inkább a gyerekeik közül sokan lettek rövid idő alatt más nyelvűek, és vesztették el részben vagy egészében magyar identitásukat.

A nemzetpolitika legfontosabb feladata a jövőre vonatkozó stratégiák kidolgozása és gyakorlatba ültetése. Őszintén kell beszélni a szülőföldön maradásról, a nemzetpolitikai prioritásokról. Az intézményépítés mellett szükséges, a történelmi egyházak bevonásával, a gyermekvállalás ösztönzése és a nagyvárosi interetnikus környezetben, kisebbségben élő magyarság célzott támogatása.

Még a lélektani határ felett vagyunk Erdélyben és Felvidéken is, de cselekedni kell, mert különben a többi drámai csökkenést megélt népcsoportok sorsa fenyegeti a magyarságot is.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. január 02. 17:18
"Még a lélektani határ felett vagyunk Erdélyben és Felvidéken is" XDDD - már nem sokáig, Orbán amortizálja rendesen!
ugorka
2023. január 02. 10:54
Én rajta vagyok (voltam) az ügyön (székely leánykát vettem feleségül). Van is 2 gyermekünk (többet már nem akart az asszony). Apró szépséghiba, hogy nem Székelyföldön, hanem Magyarországon élünk. Az a helyzet, hogy ha Magyarországra nem jöttek volna be határon túliak, akkor ma itt félmillióval kevesebben lennénk. Ráadásul a fiatalabb korosztály jött, nem nyugdíjasok. Egyelőre az is utópiának tűnik, hogy a magyarországi népességet stabilizáljuk.
konfucius
2023. január 01. 07:22
Hallgatva az erdélyi Mária rádiót elképedek rajta, milyen gyakran találkozni mélységes szomorúsággal, fájdalomról tanúskodó szavakkal. Nekünk, anyaországiaknak felelősségünk van értük is. Járjunk oda nyaralni, ismerkedjünk velük, ismerjük fel, hogy az is a mi népünk, és vigyünk reményt meg biztatást nekik, mert a fogyásnak a reménytelenség az egyik fő oka! Én tanítok moldvai csángót, erdélyi magyart, rengeteg az érték, de rengeteg a tennivaló is. Járjunk át hozzájuk, tartsunk kapcsolatot velük. Gyerünk, emberek, a saját sorsunkról, saját népünkrőlvan szó!
nakatomi
2022. december 31. 21:48
A határon túli magyarság támogatása miatt nem bosszankodnod kellene. Hanem örülni annak, hogy olyan kormányunk van, amely képes és hajlandó is tenni azért, hogy megerősödjenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!