Reménytelen itt minden, totálisan reménytelen

2023. január 15. 11:37

Változatlanul megyünk bele a sötét alagútba, melynek a végén semmi sem pislákol, ugyanis azt is ellopták már onnan.

2023. január 15. 11:37
null
Gábor György
Gábor György
Facebook

„Egyebek mellett ez olvasható a Magyar Rektori Konferencia minapi közleményében: »Valamennyi magyar egyetemi polgár számára, az egyetem fenntartójától függetlenül, diszkriminációmentesen biztosítani kell azt a jogot, hogy az Európai Unió oktatási, mobilitási programjaiban, valamint kutatási együttműködéseiben részt vehessen. A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy bármilyen természetű és jellegű politikai vita a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók részvételét korlátozza az Európai Unió oktatási, mobilitási és kutatási együttműködési programjaiban.«

Amikor az Orbán-rezsim elűzte a CEU-t, vagy amikor a hatalom aljas indokból, előre megfontolt szándékkal szétverte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet,

hogy a saját, amúgy sem az oktatásban, sem a tudományban nem bizonyított, a szükséges fokozatokkal és nyelvtudással nem rendelkező udvari művészelvtársait odahelyezhesse, a Magyar Rektori Konferencia elegáns távolságtartással, diszkréten hallgatott és kerülve minden feltűnést, példamutató szerénységgel és decens eleganciával meghúzódott a háttérben. És a későbbiekben el sem jutott a Magyar Rektori Konferencia fenséges hallószervéhez annak híre, amikor egyszeri nekifutásra,

hamisítatlan pártállami eszközökkel 21 egyetemet nyúlt le (»privatizált«) az állampárt,

a több ezermilliárdos vagyonukat a maguk kreálta alapítványokba becsatornázva, az érintett egyetemeket mindenből kihagyva, nekik lapot sem osztva, véleményüket, ajánlásaikat totálisan figyelmen kívül hagyva, az alapítványi kuratóriumokat saját káderekkel, komisszárokkal telepakolva, miniszterekkel, államtitkárokkal, kormánybiztosokkal, pártállami képviselőkkel, pártállami polgármesterekkel, továbbá megszokott üzletfeleikkel, barátaikkal, csókosaikkal, a legelemibb összeférhetetlenségi szabályokra is fittyet hányva, az egyetemektől a vétójogot is megvonva, az egész struktúrát kizárólag a saját gazdasági és politikai érdekeik szolgálatába állítva, a hazai pénzek »átmosására« és az EU-s pénzek jól ismert »átcsoportosítására«, végezetül, de legfőképpen páros lábbal taposva, semmibe véve és megbecstelenítve annak szellemiségét, ami a XII. századi egyházi alapítású intézmények óta az egyetemeket (universitas) valóságosan egyetemekké teszi, azaz magát az egyetemi autonómiát, amely minden helyen és időben egyetlen és kizárólagos garanciája a tanszabadság és a tudományos szabadság nélkülözhetetlen és feladhatatlan elvének és gyakorlatának, s amelynek a semmibe vétele, de akár csak a legcsekélyebb mértékű megsértése az intézményt akarva-akaratlan megfosztja büszke egyetemi státuszától, s teszi azt – az egykori »Foxi-Maxi« mintájára – ideológiai droidközponttá.

A Magyar Rektori Konferencia most halált megvető bátorságról tanúbizonyságot téve, kiállt a pártállam és annak gyakorlata mellett,

kiállt a tolvajprivatizáció mellett, kiállt a pártállami politika és ideológia »magasabb szempontjai« mellett, kiállt az EU-s pénzek lenyúlásának bevett gyakorlata mellett, s kiállt az egyetemi autonómia elvének ignorálása mellett.

S látszólag nem ide tartozik, de a leglényegét tekintve mégiscsak ide! Az utóbbi időben nap mint nap olvasom, hogy éppen hány általános iskolai vagy gimnáziumi tanár mondott fel, miután hosszú küzdelem, megaláztatás, a kollégák elbocsátása, a hazug ígérgetések, az inkompetencia és az önkény tobzódása és egy sor kolléga teljes elbizonytalanodása és sikeres megfélemlítése miatt kénytelenek voltak ezt a döntést meghozni.

Reménytelen itt minden, totálisan reménytelen: az ötvenes-hatvanas évek pártállami reflexei, félelmei és megfelelési kényszerei működnek itt mindannyiunkban. A különbség annyi csupán, hogy akkoriban, ha csak egy hangyapénisznyit is, de folyamatosan kifelé jöttünk a diktatúrából, ma épp ellenkezőleg: változatlanul megyünk bele a sötét alagútba, melynek a végén semmi sem pislákol, ugyanis azt is ellopták már onnan.

Totálisan reménytelenné vált itt minden.”

Nyitókép: Gábor György Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sándor
2023. január 18. 08:05
a jogállamiságuk, a demokráciájuk alappillérei miután tankokkal, 100ezer magyar élete árán, -dédszüleink, nagyszüleink, szüleink- szállták meg a nemzetet, liberálisokkal a jogutódaik 2006-ban az apró-villából magyargyűlölőként, -a feka news médiáik dollár propagandista bűntársaik támogatásával- már sokszoros milliárdosként vadászpuskásokkal lövették a magyarokat, most Brüsszelben már pufajka nélkül nemzetárulóként amerikai dollármilliárdokkal kitömve társadalom, a magyar családok ellen... https://uploads.disquscdn.com/images/c40dd8c5fe0559765e972f7aefbd304e306316f459a7ee07452a9c22e811b58b.jpg
Charlie5
2023. január 17. 11:54
Lipcsi szemszögből tényleg így néz ki a helyzet. Félművelt értelmiségiek ezt a hagymázas dumát szó szerint képesek visszaböfögni.
Bakafa
2023. január 16. 20:30
Ennyi csúsztatást és hazugságot csokorba szedni már már elismerésre méltó, de azt kihozni konklúzióként, hogy miért áll ki a Rektori Konferencia a hallgatók mellett, ez már az aljasság csimborasszója. Ilyen szarházi liberálisok adják a tippeket a brüsszeli elvtársaiknak, hogy miként lehetne még szívatni a magyarokat. Ideje lenne kiszórni őket az oktatás minden szintjéről!
istvanpeter
2023. január 16. 09:11
A szellemi és erkölcsi kreténség valóban reménytelen állapot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!