Senki sem győzhet Ukrajnában

2023. február 23. 19:25

Politikailag Ukrajna már győzött, hiszen Putyin alapvető céljaiból egyetlen egyet sem sikerült elérnie. A békéhez azonban hosszú és rögös út vezet.

2023. február 23. 19:25
null
Gyarmati István
HVG

„Amikor az agresszió megindult, Putyin Oroszországa igen ambiciózus célokat tűzött ki: a szuperhatalmi státuszt helyreállítandó egyrészt Ukrajna ellenőrzés alá vonását kívánta elérni – ezt írta le a »nácitlanítás« és a »demilitarizálás« jelszavával –, másfelől viszont ennél sokkal messzebb menve, a szovjet befolyás majdnem teljes helyreállítását célozta Európában, amikor a NATO de facto kivonulását követelte az 1997 óta a szövetséghez csatlakozott országok területéről.

Ez akkor ideológiamentes célnak tűnt – eltérően a szovjet múlttól –, ami egy tisztán nacionalizmusra épülő nagyhatalmi törekvés megvalósítását jelentette. Ezért is gondolta a politikusok és elemzők nagy része, hogy Putyin igazából a Szovjetunió lehető legnagyobb mértékű helyreállítását tűzte ki célul – végül is ő maga nevezte annak szétesését a huszadik század legnagyobb tragédiájának.

A valóságban azonban Putyin céljai ennél sokkal ambiciózusabbak. Az ő szemében a Szovjetunió »csak« a nagy orosz birodalom – szemében igen sikeres – inkarnációja volt.

Az igazi orosz birodalmi álom pedig ennél nagyratörőbb: a russzkij mir. Az orosz világ.”

Nyitókép: Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. február 25. 06:44
"GYŐZNI" CSAK VALAKI TUD-NA, A SENKI--MINT TUDJUK--NEM "VALAKI"! A PUSZTULÁS, A HALÁL ÉS A VÉGROMLÁS--AMIBE EGY ILYEN "MAI ATOMHÁBORÚ" TORKOLLHAT--NEM GYŐZELEM EGY LÁTSZÓLAGOSAN GYŐZTES HATALOM SZÁMÁRA SEM! "VERT HADAK CSONTHALMAIN", DE "GYŐZTESNEK VÉLTEK CSONTHALMAIN IS" NEM HANGZIK IGAZI "GYŐZEDELMI ÉNEK". ÉPPEN MERT NINCS ILYENKOR VAGY ALIG VAN AKI ÉNEKELNE,GYŐZELEM DIADALT. EZÉRT VÉGKÉPP NEM ÉRTEM A SZERENCSÉTLEN LENGYELEKET SEM: UGYAN ŐK MIT REMÉLNEK EGY ILYEN ÁLLITÓLAGOS GYŐZELEMTŐL???
syphax
2023. február 25. 06:34
NAGYON BÖLCSET IRT ITT--AZ OROSZ UKRÁN HÁBORÚ LEHETSÉGES KIMENETELÉRŐL--GYARMATI ISTVÁN KATONAPOLITIKAI SZAKÉRTŐ ÚR. NEKI BIZVÁST HIHETÜNK ÉS ELFOGADHATJUK MIND(!) AZT, AMIT EZEN A TERÜLETEN IR ÉS MOND.
koronaszepe
2023. február 24. 12:14
"Ukrajnában "valakik" megszervezték a majdani cécót (Nuland nyilatkozata 5mrd dolcsit említ, mint költséget), és megpuccsolták a megválasztott vezetést." Tárgykörben javaslom; https://mandiner.hu/cikk/20230221_szines_forradalom_usa_kohan_matyas_velemeny#commentanch14860185 "Stabil támogatottságú vezetést, létező népharag nélkül nem lehet színes forradalommal leváltani." Az ukrán nép világosan és egyértelműen elkötelezte magát a nyugati integráció mellett. Csak szólok, hogy a mostani orosz fiaskó előrevetíti a Fehérorosz bábkormány széthullását is.
Kivűlálló
2023. február 24. 11:53
GYARMATI ISTVÁN: "Senki sem győzhet Ukrajnában" Dehogy nem! Csak várja ki a végét...! :) Annyit segítek, hogy a győztesek között nem lesz sem Ukrajna, sem a NATO, de az USA sem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!