A nemzetközi nőnap a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel

2023. március 08. 18:01

Egy leszbikus nő például leszbikusként és nőként is szembesülhet diszkriminációval.

2023. március 08. 18:01
null
Háttér Társaság A Melegekért
Facebook

„A nemzetközi nőnap a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. 1857.március 8-án textilipari női dolgozók tüntettek emberibb munkafeltételekért és magasabb fizetésért New York utcáin.

Az embereket többféle alapon érheti hátrányos megkülönböztetés. Egy leszbikus nő például leszbikusként és nőként is szembesülhet diszkriminációval.

Az EU Alapjogi Ügynökségének (FRA) 2019-es LMBTI-felmérése szerint a magyarországi leszbikus és biszexuális nők 21%-a tapasztalt munkahelyi diszkriminációt a kutatást megelőző 12 hónapban. Ez a szám különösen magas annak fényében, hogy csupán 12%-uk vállalja nyíltan szexuális irányultságát minden kolléga előtt, míg 59%-uk szelektíven, néhány kolléga előtt. Mi a Háttér Társaságnál Inclusion4All projektünk keretében kutattuk a transz, nembináris és interszex emberek munkahelyi tapasztalatait: a válaszadók 33%-a az elmúlt 5 évben legalább egyszer több mint 3 hónapig volt munkanélküli és keresett munkát; és bár ez is nagyon magas szám, a transznemű nők még gyakrabban munkanélküliek: 51%-uk volt munkanélküli tartós ideig az elmúlt 5 évben.

A Háttér Társaság 2023-ban, Magyarország időszakos felülvizsgálatának apropóján a Magyar LMBT Szövetség - Hungarian LGBT Alliance a Labrisz Leszbikus Egyesület-el és a Transvanilla egyesülettel közösen háttérjelentést adott be a Nőkkel szemben alkalmazott megkülönböztetések kiküszöbölésének kérdéseivel foglalkozó bizottsághoz a magyar leszbikus, biszexuális, transz, queer és interszex nők jogairól, amelyben többek között a következő ajánlásokat fogalmazzák meg:

Magyarország ratifikálja a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt.

Az Alaptörvény és a Polgári Törvénykönyv megfelelő módosításával szélesebb körben tegyük lehetővé lépjünk fel a szexista, homofób és transzfób gyűlöletbeszéd elleni fellépést. Ítéljük el az ilyen jellegű megszólalásokat, , különösen ha azok közszereplőkhöz, ideértve a politikai szereplőket, köthetőek.

Vonjuk vissza a nem jogi elismerésének jelenlegi tilalmát, és dolgozzunk ki egy gyors, átlátható és hozzáférhető eljárást, amely minden transznemű személy számára biztosítja a nem jogi elismerését és ehhez kapcsolódóan a névváltoztatás jogát.

Fogadjunk el átfogó, az élet minden területére kiterjedő stratégiát és cselekvési tervet a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés elleni hatékony fellépés érdekében.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Nyitókép: MTI/TASR/Martin Baumann

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jan36
2023. március 09. 13:41
Ez semmi! Gondold el, hogy egy erdélyi székely feketebőrű leszbikus nőnek mit kell kiállnia! Ott kutakodjatok!
1000bocs
2023. március 09. 12:29
"Egy leszbikus nő például leszbikusként és nőként is szembesülhet diszkriminációval." A parasztot pedig agyonverték az adóbehajtók ha ellenállt, a földesúr emberei ha az erdőben vadászott vagy fát lopott. Amikor nem verték agyon, akkor pedig látástól vakulásig dolgozott alultápláltan, MÉG MANDULATEJES SZÓJALATTÉT SEM KAPOTT REGGEL, nem volt rendes ruhája. Úgy általában mindenki éhesen és fázva, a földi boldogságból mai szemmel nézve semmit sem kapva élte le az egész életét. MINDENKI. De a túlélésért és az elviselhető életért vívott napi küzdelemben biztosan az volt a legfontosabb ha valaki leszbikus. OSTOBA BARMOK...
kálmi
2023. március 09. 11:20
UNALMAS!!!! Fogadjátok el magatokat végre! Éljetek úgy ahogy tudtok és hagyjatok békét az összes többi embernek!
MaBaker
2023. március 09. 09:56
Húzzatok a halál faszára az aberrált érzékenyítésetekkel nőnapon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!