Igazuk van azoknak, akik szidják a felvilágosodást

2023. március 21. 10:37

Ha nem lett volna felvilágosodás, a sok jobbágyivadék nem tákolná össze a sok ökörséget.

2023. március 21. 10:37
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Igazuk van azoknak, akik szidják a felvilágosodást.

Ha ugyanis nincs felvilágosodás, a jobbágy nem mehetett volna a városba, a fia nem tanulhatott volna szakmát, annak fia nem lehetett volna mesterember meg vállalkozó, annak fia nem tanulhatott volna, nem lehetett volna kommunista se, nem kupálódhatott volna ki a szocializmusban, hogy aztán a kölykei a rendszerváltás után magukat lovagnak, nemesnek, ősszittyának, meg a faszomtudjaminek képzelve visszasírják a régi szép időket, amikor írástudatlan felmenőiket még rendesen megbotozták, ha engedély nélkül elhagyták a falut, ruháikat az úri ruhára emlékeztető díszekkel ékítették, vagy nem teljesítették a robotot, ne adjisten nem süvegelték meg a földesurat.

Ha nem lett volna felvilágosodás, ez a sok jobbágyivadék, öngyűlölő meleg, identitászavaros zsidó és félművelt panellovag nem tákolná össze azt a sok ökörséget, amit pimaszul konzervativizmusnak, sőt tradicionalizmusnak merészel nevezni.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abódezs
2023. március 22. 08:10
Annyiban igazat adok FAM-nak, hogy a kommentelő többséget a mandin tényleg felesleges volt, hogy megtanítsunk írni és olvasni. Sajnos a kultúra és a műveltség nem ennek a két képességnek a birtoklásából következik.
Tarpibp
2023. március 22. 05:36
Tipikus balfasz, történelmet, tényeket nem ismerő kretén írás.
tartarossz.blog
2023. március 21. 19:13
Egy kiváló kortárs költő, aki az ismerősöm, egy régi eszmecserénk során kifejtette, hogy a "jobbágyizmus" tképpen jó rendszer volt, mert nem volt senki munkanélküliségre ítélve és a rendszer megvalósította a teljes foglalkoztatottság magasztos ideáját is, felülmúlva még a szocializmust is, ahol a renitenseket a gyáron belüli munkanélküliségként foglalkoztatták, hogy különösebb megfigyelési technikák nélkül is szemelőtt legyenek.
Szilágyi Miklós
2023. március 21. 15:02
A jobbágy fél évet dolgozott a mezőgazdasági időszakban. Világnézete stabil, szakrális alapokon nyugodott. Beköltözhetett a városba, ha megszökött a földesúrtól és pár évig városban lakott, megkapta a városi polgárjogot. Telepesként átmehetett más földesúr birtokára. A "költözés tilalma" és a "röghöz kötés" amúgy hazug tematizáció. Akkoriban senki se költözött, utazott, mindenki a falujában élte le az életét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!