Két évtizeddel Irak után sem tanult semmit Washington

2023. március 30. 09:33

Húsz évvel ezelőtt döntő szerepet vállalt a Nyugat önjelölt vezetőjeként az USA katonai és politikai elitje abban, hogy kifejezetten rövidtávú stratégiai célok mentén egy távoli geopolitikai küzdelembe beavatkozzon.

2023. március 30. 09:33
null
Sümeghi Lóránt
Sümeghi Lóránt
Századvég

Írta: Sümeghi Lóránt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője

 

Két évtizednyi távlatból könnyedén belátható, hogy az Irakban bevetett amerikai katonai intervenció az értelmetlen és tömeges vérontás, valamint a politikai és társadalmi instabilitás okozása mellett, semmilyen haszonnal nem járt. Ám szemügyre véve a műveleti területté alakított Ukrajna helyzetét, nagyon úgy tűnik, hogy az említett katonai káoszból nem vont le érdemi tanulságokat az USA.

Nem sokkal azt követően, hogy a tavalyi év elején Oroszország vezetése már nem cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint nagyszámú orosz csapatok az ukrán határ közelébe lettek vezényelve, számos, egyébként Moszkvával nem rokonszenvező geopolitikai elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben az oroszok valóban fegyveres összecsapást kezdeményeznek Ukrajna ellen, az azt előidéző okok között a Nyugat, és azon belül elsősorban az Egyesült Államok provokatív szerepének megemlítése nem maradhat el.

Azonban a reálpolitika mentén magyarázott, kifejezetten logikusnak ható érvrendszer mellett – minthogy az Egyesült Államok és az Európai Unió tudatosan és évek óta de facto NATO- és unióaspiráns-tagként kezelte és kezeli mind a mai napig Ukrajnát a különböző integratív politikai folyamatokon, valamint magas szintű hadgyakorlatok és célzott kiképzések levezénylésén keresztül – megjelent egy kevésbé karcos, ámde szintén jól alátámasztott véleményáramlat is. E szerint a 2003-ban, Irakban bekövetkezett amerikai agressziónak köszönhetően végleg elillant a nemzetközi jog teréből az a fajta morális fékező erő, amely visszatartana egy-egy nagyhatalmat attól, hogy egyezményeket áthágva, erőszakos úton eszközöljön katonai intervenciót bizonyos országokban.

Emlékezetes, húsz évvel ezelőtt az Egyesült Államok vezette nyugati koalíció hamis hírszerzői jelentésekre hivatkozva totális támadást indított nyolc éven keresztül a közel-keleti ország, Irak ellen azzal az álságos indokkal, mely szerint diktátoruk, Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverek előállításához alkalmas eszközökkel rendelkezik, valamint hogy aktívan ápolja a szeptember 11-i terrortámadásokkal összefüggésbe hozott terrorszervezettel, az al-Kaídával a kapcsolatot. Az utólag a nemzetközi jelentések alapján több ízben is megcáfolt háborús indítékok tükrében kifejezetten tragikusnak mondható, hogy a Nyugat éveken keresztül kitartott azon meggyőződése mellett, hogy a Washingtonban megtervezett katonai akció rövid és hosszú távon is pozitív hatással lesz mind a térség demokratizálódására, mind pedig az Egyesült Államok világban betöltött csendőrszerepére egyaránt.

Ám ha alaposabban górcső alá vesszük a második iraki háború névre keresztelt közel-keleti konfliktus számadatait, már a kezdetektől fogva egészen kézzel foghatóvá válik az a mértékű katonai pusztítás, amely nemcsak ártatlan emberek százezreinek a halálát okozta közvetve és közvetlenül, hanem

olyan szociális és infrastrukturális instabilitást idézett elő a térségben, amely a népvándorlástól kezdve különböző terroristacsoportok felemelkedéséért felelt.

Mint az a részletekből kiderül, az amerikai agresszió okán legalább kétszázezer iraki vesztette életét, s több százezernyi embernek változott meg a háború hatására úgy az életkörülménye, hogy az mind az egészségére, mind pedig a lakhatására helyrehozhatatlan károkat gyakorolt. A hirtelenszerű politikai vákuum, illetve a háború elől menekülők olyan rendszerszintű társadalmi változásokat generáltak, amelyek nemcsak Irakban, hanem az egész régióban tömeges migrációs hullámokat gerjesztettek, generációkon átívelő célokkal. Mindeközben a külföldi beavatkozást ellenző szélsőséges vallási csoportosulások, valamint reményvesztettek soha nem látott elszántságú terrorszervezeteket hoztak létre, olyan, többek között Európára is veszélyes kötelékekkel, mint amelyeket az Iszlám Állam is fenntartott.

Kétségtelen, hogy a háború az amerikai oldalt sem kímélte: a hivatalos statisztikák szerint legalább ötezer katonát kellett koporsóban hazaszállítani, ráadásul a kormányzati jelentések szerint a kétezermilliárd dollárt súroló hadiköltségek példa nélküli kritikát váltottak ki az állampolgárok körében, amelynek néhány év után már számszerűsíthető hatása is volt. 2005-re már nem egy közvélemény-kutató közölt olyan összefüggéseket, miszerint a lakosság nagy többsége kihátrált az expedíció jellegű amerikai háborús törekvések támogatása alól. Mindennek pedig idővel meg is lett a következménye, hiszen 2011-ben az Egyesült Államok végérvényesen befejezte Irakban a már 2007-ben (!) megkezdett katonai evakuációját, ami amellett, hogy komoly csorbát ütött az USA nemzetközi renoméján, megváltoztatta a nagyhatalmak háborús kezdeményezésekről kialakult elvi keretrendszerét.

E megállapítás érvényességét támasztja alá az immár több mint egy éve amerikai és orosz műveleti területté alakult Ukrajna helyzete is. Ugyanis az imént tárgyalt háborús következmények tekintetében – a nyilvánvaló orosz agresszió mellett, illetve a regionális sajátosságokat leszámítva – kísérteties hasonlóságok fedezhetők fel az Ukrajnában lévő közvetett amerikai politikai, illetve harctéri jelenlét és az Irakban közvetlen módon történő transzatlanti megszállás között.

Egyrészt, az USA két évtizeddel előtti, kudarcos közel-keleti missziójához hasonlóan jól látszik, hogy a washingtoni terepasztaloktól távolra levő harctereken egészen más nyomás nehezedik azokra, akik felségjelzéstől függetlenül, elszántan küzdenek a Nyugat önös politikai céljaiért. Másrészt, mint az jelenleg is látható,

az európai régión túlról kifejezetten nehéz megsaccolni az ellenállásból következő rövid és hosszú távú infrastrukturális, társadalmi, valamint gazdasági károk nagyságát,

amelyek súlyosságuk okán az eleve megkérdőjelezhető, külső beavatkozások morális érvrendszerét pillanatok alatt felemésztik.

Ha ez mind nem érzékeltetné eléggé plasztikus módon a két amerikai katonai állásfoglalás kapcsán elkövetett, megközelítésből fakadó hibákat, elegendő csak megtekinteni az amerikai lakosok körében nemrégiben felmért, Ukrajna megsegítésével, valamint Oroszország szankcionálásával kapcsolatos támogatottsági adatok csökkenő görbéjét. Az AP-NORC által közösen készített felmérésből ugyanis egyértelműen kiderült, hogy egy évvel az orosz-ukrán háborút követően 60 százalékpontról jelentősen, 48 százalékpontra esett vissza azon amerikaiak száma, akik szerint továbbra is amerikai fegyvereket és katonai segítséget kell küldeni Ukrajnába, emellett a megkérdezettek 59 százaléka úgy véli, fontosabb az amerikai gazdasági recesszió megfékezése, minthogy Oroszországra bénító szankciókat vessenek ki.

Húsz év távlatában, s mindezek alapján már könnyebb megérteni, hogy az amerikai történelem egyik legelhibázottabb katonai intervenciója miként változtatta meg a katonai kezdeményezésekről alkotott nagyhatalmi logikát, ezáltal pedig miként veszítette el az USA véglegesen az elvi alapon történő politikai és hadászati beavatkozás privilégiumát. A kérdés csupán az, hogy e konklúziót mikor lesz hajlandó Washington levonni, már ha egyáltalán felismerte annak létjogosultságát?

 

Nyitókép: Amerikai katona őrködik egy lángoló katonai jármű előtt Bagdadban 2003. július elsején egy merényletet követően (fotó: MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VasváriPál
2023. március 30. 15:47
Amit Uncle Sam művelt az utóbbi 25 évben az tény hogy kritikán aluli, és sokszor aljas volt. De majd Oroszország megmutatja hogy kell ezt csinálni. Ők híresek arról milyen gyorsan tanulnak és hajtják végre a szükséges korrekciókat. Például az örmény-azeri dolgot is milyen faszán lezárták 1994-ben, csak véletlenül lett belőle újra cécó 2020-ban. Szíriában is minden fasza mostanában, hogy Cár-elvtárs végre rendet tett. Gondolom, hogy Ukrajna náluk maradó és amúgy általuk rommá lőtt részében is 1-2 múlva virágozni fog minden (leginkább talán a penész).
Palatin
2023. március 30. 14:53
MI A BAJ AZ AMCSIKKAL? Elmesélem... Az USA egész világra kiterjedö egyeduralmi törekvései képezik minden nagyobb kaliberü nemzetközi konfliktus gyökerét. Ehhez semmi kétség nem fér. Még a legvadabb diktatúrák is legalábbis részben az amerikaiak elleni védekezésböl jöttek létre. Ha pl. Irán nem lenne diktatúra, ott már régen az amerikaiak diktálnának. Afganisztánban is ezt akarták. Mindenhol, de ezt legdrasztikusabban Ukrajnában látjuk. Emögött nem csak gazdasági megfontolások állnak a részükröl, hanem valami egészen más is. Az identitás kérdése egy különös megvilágításban. Miröl van szó? Induljunk ki abból, hogy minden népnek, minden országnak, államnak van egy bizonyos identitása, ami azt összetartja. Identitás nélkül minden szétesik, mert hiányzik az a belsö hajtóerö, ami az egyirányba huzást, az áldozatvállalást táplálná. Mi adja az amerikaiak identitásának alapját? Az, hogy "Mi vagyunk a legnagyobbak, legerösebbek!" Ha ez valamikor megkérdöjelezödik, az az amerikai identitás súlyos megbicsaklásával fog járni, aminek beláthatatlan következményei lehetnek az USA-ra is, a világra is. Így az USA-nak mindig az az óriási tét lebeg a szeme elött, hogy nekik semmiképpen nem szabad az elsö helyüket elveszíteni, se gazdaságilag, se katonailag, semmilyen vonalon. De mint tudjuk semmi sem tart örökké, minden elsöséget megdönt valaki egyszer. Ez viszont az egész világra nézve egy Damoklész kardja. Ha az USA elsö helye veszélybe kerül, akkor minden elöfordulhat, akkor ök mindent bevetnek, a legrosszabb eset sincs kizárva. Már ma is bizonyos pánik-jelek tapasztalhatók néluk. Ez magyarázza azt is, hogy Ukrajnában is elmennek a falig. Ezen nem ártana az európaiaknak is elgondolkodni. Nem az oroszok veszélyesek a világra, hanem az amerikaiak. Ha lesz 3. világháború, aminek esélye még az évszázad elsö felében nagyon is akut lesz, akkor annak okozója az USA lesz.
Pelso j.
2023. március 30. 14:44
Bár a nagykövetség folyamatosan szemlézi az efféle jelentéktelen, egy szövetséges ellen uszító írásokat is, - nem, pubi, ez alapján nem leszel külpolitikai elemző a Fehér Házban....
Box Hill
2023. március 30. 14:37
"Amerika az egyetlen nemzet a történelemben, amely csodálatosképpen, a barbárságból közvetlenül a degeneráltságba jutott, anélkül, hogy keresztül ment volna a civilizáltság állapotán." (Clemenceau, francia miniszterelnök)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!