A Btk. módosítási javaslata nem hülyeség

2023. április 25. 21:57

A probléma azonban így is fennáll: a törvényhozás napi aktualitások mentén rángatja a jogvédelmi garanciákat, az egyes alapjogok – így a szólásszabadság és a becsületvédelem – határvonalait.

2023. április 25. 21:57
null
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Kormánypárti képviselők ma törvényjavaslatot nyújtottak be, amelyben a Btk. rágalmazási és becsületsértési tényállásainak szűkítését javasolják emígyen: nem büntethető rágalmazás/becsületsértés miatt, aki ezeket a cselekményeket a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

Nincs kétség, hogy Kocsis frakcióvezető és társa javaslatát a kormánypárti többség heteken belül elfogadja. A javaslat nem hülyeség, a hatályos Btk. 2012-es vitájában magam is felvetettem, hogy a rágalmazás és a becsületsértés tényállásai alkalmasak a sajtószabadság szükségtelen és aránytalan korlátozására is. A kormányoldal akkor erre a felvetésre valahogy nem volt vevő. Akár örülhetnék is, hogy a mai napon megjött a felismerés.

Csakhogy. Tegnapi hír, hogy az ellenzéki Momentum EP-képviselője és posszibilis ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Donáth Anna végrehajtókat küldött több kormánypárti médiumra, köztük a Ripostra, az Origóra és a TV2-re, mert azok nem hozták le azok nem tüntették el az ő lejáratását célzó anyagaikat, annak ellenére sem, hogy jogerősen pert nyert velük szemben.

Az is felmerül, hogy esetleg jogerős ítéletek folyamatban levő végrehajtását akarják törvényhozási eszközökkel megakasztani, amire amúgy volt már példa az elmúlt évtizedben (adatkérési perek). Ezt a gyanút most tegyük félre azzal, hogy Donáth Anna vélhetően polgári pereket nyert a lakájmédiával szemben, a mai törvényjavaslat viszont büntetőjogi.

A probléma azonban így is fennáll: a törvényhozás napi aktualitások mentén rángatja a jogvédelmi garanciákat, az egyes alapjogok – így a szólásszabadság és a becsületvédelem – határvonalait. Egy jogállamban pontosan ilyen problémák nem fordulhatnak elő.”

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. április 27. 17:36
Defamation is the act of communicating to a third party FALSE STATEMENTS about a person, place, or thing that results in damage to its reputation https://en.wikipedia.org/wiki/Defamation A büntetőjogban a rágalmazás a szabadság és emberi méltóság elleni egyik bűncselekmény. A rágalmazás vétségét követi el, aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ. https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1galmaz%C3%A1s
brekker
2023. április 27. 17:22
Amit senki nem tesz szóvá, hogy a rágalmazás a jog szerint nem egyezik a rágalmazás szó jelentésével. Ha igazat mondasz, az is lehet rágalmazás. A magyar jog keveri a becsületsértéssel.
Lajoss
2023. április 26. 18:55
Hitvány pártállamban élünk.
Igazszó
2023. április 26. 13:55
Szakasits schiffer is egy hiteltelen szar, aminek a zsidó kommunista felmenői rablógyilkosok voltak, és ami a rablott vagyonban pöffeszkedve, a zsidó kommunista hálózatot felhasználva tolja a nemlétező éceszét. A becstelenül szerzett vagyonról nem mondott le, azt nem adta vissza a kiraboltaknak. Ez olyan, mintha a háború után 33 évvel a náci állam és párt korifeusainak gyermekei oktatták volna a németeket, osztrákokat, olaszokat, balgákat, norvégokat, dánokat, hollandokat, franciákat demokráciára, sértetlenül és arcátlanul, a rabolt vagyonban tobzódva. Külön barna hab a szartortáján, hogy ezt egy magát nemzetinek, konzervatívnak és kereszténynek hazudó cuckoldkonzi médiában teheti szabadon. Elképesztően aljas banda ez szakasits schifferestől, besúgofi pokornyikostól mandinerestől! Még valami, lehet a magyarokra - a hazátlan zsidókat menekültekként parancsra befogadó, majd dagadtra hízlaló - támadó, magyarokat sorozatban kifosztó, gyalázó zsidókat mentegetned, de a történelmi tények cáfolnak. A zsidók senkinek nem a barátai, még maguknak sem. Szakasits schiffer pedig nem magyar, hanem zsidó, ahogy erre már a zsidó kommunista hálózata többször is figyelmeztette. Ennyir is ér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!