Macron mentheti meg Európát?

2023. április 17. 21:19

Az amerikai vazallussá válás veszélyeiről beszélő Macron szavai láthatóan pánikba kergették a német politikai elitet.

2023. április 17. 21:19
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

„A francia elnöknek az Európai Unió stratégiai függetlenségéről, az USA és Oroszország, illetve Kína között önálló pólusként való megerősödéséről szóló gondolatait már régóta ismerjük.

A vihart inkább az váltotta ki, hogy az ukrajnai háború idején és Pekingből hazarepülve fenyegetett az amerikai vazallussá válás veszélyeivel. Szavai láthatóan pánikba kergették a német politikai elitet. 

A német külpolitika tudatos szétverését levezénylőknek kínos élmény lehetett franciául meghallgatni azt, amit kissé visszafogottabb hangnemben, de Angela Merkel is képviselt. A személyiség történelmi szerepét lebecsülőknek érdemes végiggondolniuk, hogy egy értelmes asszony távozása milyen tartós károkat okozott egy nyolcvanhárommilliós országnak és egész Európának. Macron szavain Kelet-Európában is felháborodott mindenki, aki az »amerikai vazallus« kifejezést sértőnek, de az ennek megfelelő magatartást nagyon is kívánatosnak tartja. 

A francia elnöknek az Európa stratégiai önállóságát megcélzó programját lelkesen üdvözölte viszont Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Szerinte több európai ország is egyetért az Egyesült Államoktól való függetlenedés gondolatával. Michel szavai olyan kiáltó ellentétben állnak a Von der Leyen vezette Európai Bizottság és az Európai Parlament többségi álláspontjával, hogy szinte karikatúraszerűen visszaigazolják az EU külpolitikai súlytalanságáról szóló összes kritikát. 

Ha realisták akarunk lenni, akkor el kell ismernünk, hogy Emmanuel Macronnak kevés esélye van Európa függetlenségének a megmentésére. A nála nagyobb eséllyel induló Charles de Gaulle-t is elsodorta egy Párizsban oly gyakori belpolitikai válság, visszatérítve Franciaországot Washington karjaiba. Európa önállósága a NATO-n belül elsősorban nem katonai, hanem olyan szociális, kulturális, szellemi kihívás, amelyhez hosszabb összehangolódásra és európai öntudatra lenne szükség. De az Európai Uniónak mint az európai nemzetek szövetségének csak akkor marad értelme, ha a Csendes-óceánon készülődő nagy drámában nem lesz mások által kihasznált statiszta, katonailag amúgy meg értéktelen társutas.”

Nyitókép: GONZALO FUENTES / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2023. április 18. 13:26
Már írtam erről egy kommentet, amit bemásolok: Nincs itt semmi látnivaló. Macron a pénzügyi világ egyik stratégiai vezetőjének, a Goldman Sachnak volt feltörekvő alkalmazottja. A médiával összenőtt globális pénzoligarchiának vannak elképzelései arról, hogy az USA-ból Kínába települjön. Macronnak az volt a feladata, hogy kipuhatolja az áttelepülés sarokpontjait. A kiképző és instruáló hatalom pedig elküldte a megbízottját abból a célból, hogy egyrészt a kínai perspektívákról, másrészt pedig az európai reflexiók hatásairól relevánsnak is tekinthető információkat gyűjtsön. Macron intelligens személy és eredményesen teljesítette a küldetését. A többit már az elemzőknek kell értékelnie főleg abból a szempontból, hogy a tények és a következmények milyen viszonyban vannak a globális pénzoligarchia érdekeivel. A végeredményt max. másfél év múlva fogjuk tapasztalni. Néhány, a pénz-reália viszonyt jelző egyszerű számadatból minden ki fog derülni, csak figyelni kell. Ezt a szöveget azzal lehet kiegészíteni, hogy egy Kína-Oroszország tandem ideális gazdaállat a médiával összenőtt pénzoligarchiának, mert az 200-300 évre megoldja a hatalom irányítás gondját.
Scio
2023. április 18. 11:04
"A német külpolitika tudatos szétverését levezénylőknek kínos élmény lehetett franciául meghallgatni azt, amit kissé visszafogottabb hangnemben, de Angela Merkel is képviselt. " Nono, vigyázz micron, mert majd téged is lehallgatnak, vagy előkerül valami "egyéb", kínos (kanos???) video...
MaBaker
2023. április 18. 10:02
Hegyi Gyulus tudathasadásos állapotban vitatkozik az index irányvonalával
LancelotDuLac
2023. április 18. 09:13
mondja az orosz vazallus magyar XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!