A Kálomista-per fideszes ítélete szerint a hazugsághoz való jog erősebb

2023. május 05. 11:10

Ha ezt lehet, akkor mostantól nincs jó hírnévhez való jog, nincs személyiségi jogvédelem.

2023. május 05. 11:10
null
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„Először is, az Elkúrtuk című film nem művészi alkotás, hanem egy szándékos lejárató propagandafilm, amelynek célja éppen az volt, hogy megsértse a filmben szereplők személyiségi jogait. Ezúttal ez fontos kérdés, nem csupán műfaji vita, nemcsak ízlés dolga, hanem perdöntő tény. Másodszor, ha bárkinek az alkotói, művészi, szerzői szabadsága erősebb, mint a sértett személyiségi jogának védelme, akkor az összes médiában (idetartozik a film is) elkövetett személyiségi jogsértési pert meg kell szüntetni, mert egy újságíró szerzői szabadsága erősebb, mint a jóhírnévhez való jog.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy bárkiről ki lehet találni, le lehet írni, el lehet mondani, filmre lehet venni bármilyen hazugságot, ami sérti az illető jó hírnévhez való jogát, mert a hazugságot terjesztő, valótlan tényeket állító és valótlan tényeket terjesztő, vagy a sértettet hamis színben feltüntető becsületsértő rágalmazó joga erősebb a valótlan tényállításhoz, mint a sértett joga ahhoz, hogy valótlan tényállítással ne lehessen sérteni a jó hírnevét, a becsületét és az emberi méltóságát. Ha ezt lehet, akkor mostantól nincs jó hírnévhez való jog, nincs személyiségi jogvédelem.

Az esetek többségében ugyanis újságírók, alkotók, szerzők, filmrendezők stb. követik el a nyilvánosság előtt a valótlan tényállítást, így a személyiségi jogsértést. Ha nekik ehhez joguk van, akkor bárkiről lehet valótlan tényt állítani. Ezt mondta ki a másodfokú bíróság. Harmadszor, a közszereplők nagyobb tűrési küszöbére vonatkozó alkotmánybírósági állásfoglalás nem a valótlan tények esetében ír elő nagyobb tűrést a közszereplőknek, hanem a durva kijelentésekkel, véleményekkel, becsületsértő megnyilvánulásokkal kapcsolatban. Valótlan tényállítást senkinek nem kell tűrnie.”

***

***

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. május 06. 07:39
Ahelyett, hogy örülne. Ha ellenkező ítélet születik a filmes jelenet miatt, akkor Bartust tetszőleges cikkéért legalább kétszer fejbe lehetne lövetni.
Burmin
2023. május 05. 18:39
Menj Vágó után Bartus...
MartaEs
2023. május 05. 17:09
Ki engedi ezt az alakot a lap kozelebe?
Secerror
2023. május 05. 16:11
Herczeg úgy nyilatkozott, a szabadság új értelmet nyert az életében. Ideje lenne neked is gondolkodnod ezen, már előre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!