Törékeny viszonyok Magyarországon

2023. május 23. 17:05

Gazdasági és geopolitikai értelemben keletre és északra mozdul el az európai közösség súlypontja, különösen, ha megindulhat az ukrán újjáépítés.

2023. május 23. 17:05
null
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Portfolio.hu

„Most különösen találó a közhelyszerű igazság: csak a változás állandó. Az európai gazdaságokban a szemünk láttára zajlanak gyors átalakulási folyamatok külső hatások és belső tényezők nyomán. Példa erre, hogy a tagállamok – csekély kivétellel, ami minket érint – egy év alatt gyakorlatilag leváltak az orosz gázfüggésről, megteremtve a műszaki feltételeket, vállalva az átállás költségeit. Hasonlóan gyorsan épülnek ki most új hadiipari kapacitások. Ukrajna megtámadását követően rövid időn belül a NATO-csatlakozás mellett döntött két északi ország. Az ukrán védelmi képesség támogatásában és a NATO keleti szárnyának megerősítésében játszott kiemelkedő szerepe révén biztonságpolitikai, védelemgazdasági vonatkozásban megnőtt Lengyelország, a baltiak, Románia szerepe.

Gazdasági és geopolitikai értelemben keletre és északra mozdul el az európai közösség súlypontja, különösen, ha megindulhat az ukrán újjáépítés.

Makrogazdasági vonatkozásokban is radikális fordulatok zajlanak újabban az Európai Unióban. Rendkívüli eseményként érte a világot a 2020-as járvány, amely csaknem egyidejű gazdasági leállást okozott. Az EU megfelelő gyorsasággal és költséghatékonyan szervezte meg a védőoltás beszerzését és szétosztását, valamint a korábbi költségvetési vitákhoz mérten villámgyorsan megállapodott a gazdasági újraindítás támogatását célzó helyreállítási alapról és az integráció működési logikájában újat hozó közös hitelfelvételről.

Globális összevetésben Európának a Covid-járványra adott járványügyi és gazdasági válasza jónak mondható. A pandémia viszont ismét megmutatta: nincsenek teljesen szimmetrikus sokkok. A tagállamokban jelentősen különbözött a gazdasági teljesítmény visszaesésének a mértéke, mint ahogy később a kilábalásé is. A járvány lefutását követően szinte egyszerre indult meg a gazdasági újrakezdés, ám a helyreállítási fázis a szorosan összekapcsolt tagállami gazdaságokban nem alakult teljesen szinkron módon.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. május 25. 20:12
Ahogy Korea szétvált Északi és Déli részre, úgy Ukrajna is szétválhat Keleti és Nyugati részre. Úgy tűnik, hogy a szétválások nagyon nyögve nyelően és lassan következnek be.
Megtalálta
2023. május 24. 16:08
rif röf
elfújta az ellenszél
2023. május 24. 09:19
Ami egy BPÁ szerű felkentnek makroökonómiai átrendeződés, az állampolgárnak ilyen-olyan adó és többletkiadás formájában elrabolt pénz. Drasztikusan megdrágult rezsi, adóelvonások, állami kiadás átcsoportosítása az egyetlen igaz cél, Ukrajna ringben tartása érdekében. Egy olyan államról beszélünk, ami békeidőben, háború nélkül is csak tántorogni tudott
zorroro
2023. május 24. 06:02
A rendszerváltás 33 évéből 17-ben, több mint felében orbán volt a végrehajtó hatalom vezetője. A nagy részében kamu parlamenti 2/3-dal, az utóbbi években teljhatalommal. A teljes rendszerváltás kudarcának ő az 1. számú felelőse.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!