Egy éve alakult meg az ötödik Orbán-kormány

2023. május 25. 17:21

Megszakítás nélkül 13 éve jobboldali kormány van Magyarországon.

2023. május 25. 17:21
null
G. Fodor Gábor
Origo.hu/888

„Vannak, akik úgy látják, hogy 2010-ben nem egyszerűen kormányváltás, még csak nem is rendszerváltás, hanem egyenesen korszakváltás zajlott le ("forradalom történt a szavazófülkékben") és egy új politikai-gazdasági-kulturális rend kialakítására vállalkozott az azóta minden országos megmérettetésen kétharmados választói felhatalmazással megerősített Fidesz-KDNP és annak vezetője, Orbán Viktor.

Akik így vélekednek, megítélésem szerint helyesen ítélnek.

A korszak, amiben élünk, az Orbán-korszak.

Ezt a korszak ellenfelei is így látják, még akkor is, ha mindezt ellenkező előjellel ítélik meg.

Azt állítom, hogy a korszak megszilárdításában meghatározó, hanem döntő szerepet játszott a 2022-es választás és mindaz, ami utána történt. Az első győzelmet ugyanis még lehetett Gyurcsány történelmi számlájaként elkönyvelni, a második kétharmadra is talán még lehetett azt mondani, hogy a szerencse és a szerencsétlenkedő baloldal tett rá egy lapáttal a választási eredmény mértékére. Háromszor viszont nem lehet a véletlenre, az ellenfél ostobaságára, külső tényezőkre kenni az eredményt, 2018-ban is már mindenki tudta, hogy a siker mögött saját teljesítmény áll és aztán hiába jött a Covid, majd tört ki a háború, 2022-ben a jobboldal nemcsak újabb kétharmados felhatalmazással foghatott kormányzáshoz, hanem győzelmével egyben lezárta és kizárta a rendszer- és korszakalternatívák lehetőségét is.”

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 26. 17:22
Az ország szegénységi bizonyítványa a csuti uralkodása.
Palatin
2023. május 26. 12:27
Orbán egy zseniális politikai vezetö, mellette hazaáruló csibészek nem jutnak labdához. Az ellenlábasait és ellenségeit ezért az unióban is, itthon is majd megeszi a frász, mert érzik, hogy ezt a hegyet nem fogják tudni megmászni. Ami pl. a nemzetellenes ballibsi magyar ellenzéket illeti, - akik már eszelös ámokfutókká lettek ettöl a belsö gyötrelemtöl -, ök még oxigén palackkal sem tudnák megmászni Orbán kukába dobott, elhasznált dorkóját. A válságkezelés orbáni receptje: "Ez a magyar érdek, ebböl nem engedünk, ha kell elmegyünk a falig is, ha az sem elég, átmegyünk rajta." Ez a recept müködik, söt már kezdik kézröl-kézre adni az unióban is. A válságkezelés gyurcsányi receptje: "Hát ez van emberek, nincs mit tenni, nem akartam kilógni a sorból., én is megszavaztam Brüsszelben ezt a marhaságot. A nyugathoz tartozunk, együtt nevetünk együtt sírunk. Föleg az utóbbi. Merjünk kicsik, gyávák és buták lenni. Nálam ez már az óvodába is bejött" A gyurcsányista ellenzék annyira utálja a saját hazáját, a saját hopnfitársait, hogy ök a magyarok minden sikerét egy sorscsapásként élik meg. Az ellenzéket egyáltalán nem érdeklik se a választók, se az ország. Ök szentül meg vannak gyözödve továbbra is arról, hogy Orbánt az unió elöbb-utóbb valamilyen módszerrel megfúrja, lehetetlenné teszi, és akkor majd öket, mint engedelmes seggnyalókat emeli a hatalomba. De erröl hiába álmodoznak. Gyurcsányt két nap alatt elzavarnák a magyarok, ha szerencséje van. De az is lehet, hogy mégegyszer ilyen szárazon nem úszná meg. Gyurcsány Magyarországnak most már nyílt ellensége, akármit is hablatyol. Gyurcsánynak az lebeg a szeme elött, hogy a brüsszeli birodalom budapesti helytartója lesz, a többiek meg azt remélik, hogy öket a Szemkilövetö magával viszi, minthogy a saját csordáján kívül ö sem számíthat senki másra... A Fidesznél Magyarország számára még évtizedekig nem lesz jobb alternatíva. Elöbb ki kell halni a gyurcsányistáknak ahhoz, hogy egy valóban új, normális nemzedék szerephez juthasson.
Tibibácsi
2023. május 26. 09:48
"Megszakítás nélkül 13 éve jobboldali kormány van Magyarországon." ...és még mindig / állandóan Gyurcsány így, Gyurcsány úgy. Ennyire féltek tőle narancsvitézek? Meg mi lenne, ha Gyurcsány lenne?! Ha meg nagyanyámnak fasza lett volna, akkor meleg lett volna? Ezek aztán a bölcseletek. Na de ennyi telik a politikai elittől ebben a narancsköztársaságban. Szerintem Tomori kúrta el. Tudjátok, a Pali. Ott, Mohácsnál. '26-ban. 1526-ban.
Armageddon
2023. május 26. 07:21
"Ha kell, késlekedés nélkül lövünk" GFG Mandiner 2018. április 13.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!