Bírálatok kereszttüzébe került az új vezérkari főnök, de vajon mennyire jogosak a kritikák?

2023. május 15. 19:35

„Szittya” hadviselést emlegetett.

2023. május 15. 19:35
null
Gyarmati István
Portfolio.hu

„Böröndi tábornokot időtlen idők óta ismerem. Az egyik legjobban képzett magyar katonai vezetőnek tartom, ami nem könnyű, mert – minden ellenkező híreszteléssel ellentétben – a Magyar Honvédségben számos magasan képzett, kitűnő katona és katonai vezető található. Ő egy közülük.

BEMUTATKOZÁSA NEM SIKERÜLT A LEGJOBBAN. EZ TÉNY. DE MESSZE NEM ANNYIRA NEM JÓL, MINT AHOGY A SAJTÓ PREZENTÁLJA. VEGYÜK SZÁMRA »BŰNEIT«.

Beszélni merészelt a nukleáris elrettentésről. Nem azt mondta, hogy nekünk kiemelkedő szerepünk lenne benne, hanem azt, hogy ismét foglalkozni kell vele a szakmának, uram bocsá’ tanítani kell a katonáknak. Nagyon helyes. Sokáig elhanyagoltuk a nukleáris összecsapás lehetőségét, bízva abban, hogy az államok nem őrülnek meg és nem nyúlnak a nukleáris indítógombhoz. Ebben ma is bízunk, de azért nem annyira.

AZ OROSZ AGRESSZOROK ANNYI MINDENT ELKÖVETTEK, AMIRE KÉT ÉVVEL EZELŐTT MÉG LETETTÜK VOLNA A NAGYESKÜT, HOGY SOHA NEM KÖVETKEZHET BE, HOGY MA MÁR ISMÉT AZT KELL MONDANUNK: SOSE MONDD, HOGY SOHA.

Erre ráébredt a NATO is, és ismét – nagyon helyesen – komolyan foglalkozik a nukleáris hadviselés – elrettentés – kérdéseivel. Végre! És ugye az köztudott, hogy Magyarország a NATO tagja? Ebből következően, ha a NATO foglalkozik a nukleáris elrettentéssel, nekünk is kell. Persze nem úgy, hogy fejlesztjük nukleáris elrettentő erőnket, hanem úgy, hogy tanulmányozzuk, milyen szerep várhat Magyarországra és a Magyar Honvédségre ebben. Például, ha sor kerülne nukleáris csapásmérő erők magyarországi állomásoztatására. Reméljük és bízunk benne, hogy erre nem kell hogy sor kerüljön, de »jobb félni, mint megijedni«, jobb esetleg feleslegesen készülni, mint kiszolgáltatva állni tények előtt.

»Szittya« hadviselést emlegetett. Remélem, nem járok úgy, mint Arany János egyik költeményének értelmezője, amikor azt mondom, egy – ma olyan népszerű módon, egy hetyke magyar kifejezést használva – olyan harcmodort sejtetett, amelyben nagymozgékonyságú, nagy tűzerővel rendelkező, önálló hadműveletekre képes alakulatok, a legmodernebb fegyverekkel és eszközökkel felszerelve, koordináltan, de önállóan hajtanak végre meglepetésszerű rajtaütéseket az ellenségen, és utána eltűnnek, mint az a bizonyos, butának tartott, de valójában okos állat a ködben.”

Nyitókép: MTI, Illyés Tibor

 

 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2023. május 17. 13:00
Gerilla harcmodornak nevezik, amit Böröndi szittyának nevezett át. Erre tart a modern hadviselés. Az ukránokat kitanították erre a harcmodorra és tavaly komoly sikereket értek el vele. A gerilla/szittya hadviselésben ismereteim szerint kisebb egységek rajtaütésszerű támadásokat hajtanak végre, majd visszavonulnak. Az erős tűzérségre alapozott orosz hadviseléssel szemben jó taktikának bizonyult Ukrajnában is.
Rasdi
2023. május 16. 17:17
Ha jól emlékszem, nem "szittya hadviselést", hanem "szittya szellemiséget" mondott, vagy a szövegösszefüggésből érthetően a "hadviselésnek" nem a technikai, hanem a mentális oldalára utalt.
Kerezs
2023. május 16. 17:02
A szomszédban - valamint előtte Afganisztánban is " szittyáztak", " szittyáznak, meglehetős sikerrel.
Dezsőke
2023. május 16. 14:16
el lehet felejteni a szittya marhaságokat a robotika korszakában, mert alaposan rábaszunk a szittyazásra, meg az uborkapakolásra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!