A magyar rakéta hajtóanyaga

2023. május 23. 22:39

A lényeg, hogy belátható perióduson belül a magyar gazdaság magára talál.

2023. május 23. 22:39
null
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

„A kormány kiteregette frissített konvergenciaprogramjában a lapjait: miközben idén minimálisan ugyan, de nőhet a gazdaság teljesítménye, addig jövőre valósággal »kilőhet« a magyar GDP. Konkrétan az áll a Pénzügyminisztérium témával kapcsolatos közleményében, hogy a magyar gazdaság a veszélyes nemzetközi környezetben is elkerüli a recessziót. Így 2023 egészében másfél, jövőre pedig négy százalékkal növelheti teljesítményét. Közben a szaktárca azzal is számol, hogy az infláció csökkenése az év második felében felgyorsul, amely az év végén egy számjegyű, jövőre pedig hat százalék lehet átlagosan a fogyasztói árak emelkedése.

Ugyanakkor a fenti makrogazdasági számok azt is jelzik, hogy szó sincs itt hurráoptimizmusról vagy egy rózsaszín időszak kezdetéről. A lényeg, hogy belátható perióduson belül a magyar gazdaság magára talál. Ráadásul a konvergenciaprogram támpontot adhat ahhoz is, hogy megtudjuk, milyen feltételek mentén tervezheti meg a pénzügyi tárca a 2024-es központi költségvetést. A prognózis szerint a magyar gazdaság lendülete a következő években is fennmaradhat, a kormány 2025-re és 2026-ra 4,3-4,5 százalékos növekedést valószínűsít.

A programból az is kiderül, hogy az idei év második felében a kereslet és a beruházások is lendületet vehetnek, a dezinflá­ciós folyamat felgyorsulásával ugyanis újra növekedésnek indul a kiskereskedelmi forgalom és a lakossági fogyasztás. Ezt erősíthetik a lakosság magas, fogyasztásélénkítésre is felhasználható megtakarításai. Nem is beszélve arról, hogy a kormány egy tőkeprogramot indított el annak érdekében, hogy a vállalatok megfelelő mennyiségű forrással rendelkezzenek, legyen szó akár forgóeszközökről, akár az elhalasztott beruházások megvalósulásáról.”

Nyitókép: MTI, Vasvári Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. május 25. 06:40
A magyar gazdaság hajtóanyaga Orbán Viktor, de a magyar gazdaságon van négy fék is , csak egy a probléma hogy mind a négy fék balfék. Név szerint: Bokros Lajos, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Békési László. Szerencsére Orbán Viktor miniszterelnök úr kiiktatta mind a négy balfékeket. Sajnos az EU amerikai és ukrán elvárásra le akarják venni a rendszámtáblát. Amerika sem kellene mérvadó legyen de egy amerikai gyarmat mi a faszt pofázik bele a felnőttek dolgába nem tudom. Ez olyan mintha Nigéria beszólna Amerikának hogy sok a néger kevés a fehér Bidden Trumf bokájáig sem ér.
Akitlosz
2023. május 24. 14:29
Nem a gazdasággal van a probléma, hanem a kormányzással. A kormány képtelen fenntartani az államot költségvetési hiány, pénzrontás és az ország eladósítása nélkül. A rossz kormányzás látszik meg a gazdaságon. Nem a gazdaság csinálta az inflációt, hanem az állam. Az meg persze egy másik probléma, hogy a "magyar" gazdaság komolyabb része külföldi tulajdonban van. Nem magyarokat gazdagít Magyarországon, hanem külföldieket külföldön.
Lajoss
2023. május 24. 14:15
Csaba,ne röhögtess! :)
B_kanya
2023. május 24. 12:54
Az AKK ma kihozott egy adatot, a "maastrichti államadósság", GDP arányosan: 2023. I. név: 73,3% 2022. I név: 77,2% 2010. I név: 80,1% Most lehet sivalkodni hoholszoponcz labanczok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!