A Rammstein budapesti fellépése akkora élmény volt, hogy azóta szédelgek a hatása alatt

2023. július 13. 10:47

Több volt, mint rockkoncert. Zenés színpadi játék.

2023. július 13. 10:47
null
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„A Rammstein budapesti fellépése akkora élmény volt, hogy azóta szédelgek a hatása alatt. A német tudattalan hátsó kertjéből elszenesedett emberi csontokat előásó misztériumjáték az elektronikus tánczene és a heavy metal pengeélén sikít, mint a Krupp-acél, perzsel, mint a lángszórótűz, és dörömböl, mint a gyalogsági bakancs. Nem láttam még ennyire nagyszabású, ennyire koncepciózusan koreografált, ennyire igényesen kivitelezett és ennyire alázatos fegyelemmel előadott műsort. Több volt, mint rockkoncert. Zenés színpadi játék: minimális virtualitással és maximális realitással ható összművészeti élmény a jelképalkotás ihletett erejével.

Amikor ledőlt a fal, és Brian Eno Berlinbe rángatta a U2-t, hogy ott készítsék el az Achtung Baby című lemezüket, mert ott most épp felforr a levegő, a történelmi számlák kiegyenlítésének azt a szellemét idézték meg, aminek a Rammstein lett az eljövetele – Till Lindemann huszonhét éves volt ekkor. A kelet-berlini zenekarnál ott volt a múlt század ellenmérge – nyugatnémetként soha nem lehettek volna ennyire bátrak. A császári, a weimari, a nemzetiszocialista, a népi demokratikus és a szövetségi rendszerek tapasztalatának integrálása és alámerítése a germán néplélekbe a múlt feldolgozásának abban a delejező erejű műveletében teljesül, ami röviden úgy hangzik: Rammstein. Még mindig úgy van: ha azt akarod, hogy valami rendesen el legyen végezve, bízd a németekre. Pont a rock and rollra ne lenne igaz?”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. július 15. 21:10
Puzsérnek valami tetszett? Nem is olvasom tovább.
jostothu
2023. július 13. 22:08
A te intellektusodhoz az ő szintjük passzol, maximum. A parasztvakítás megvolt, a betépés is?
B_kanya
2023. július 13. 16:11
"saturn-2 2023. július 13. 11:32 orbán stadionjában jól érezted magad robi" +100000 NER-csicska maszoprobi :)
no-orban
2023. július 13. 15:33
puzsérnak valami tetszett? ilyen is van? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!