Az ellenzékben áll a bál Karácsony kampányfinanszírozási ügye miatt, de a 444 ingerküszöbét így sem ütötte meg a dolog

2023. július 12. 11:49

Bár a 99 Mozgalomnak elviekben már semmi köze nem volt Márki-Zay Péterék kampányához, a titkosszolgálati jelentés ennek a szervezetnek a finanszírozásáról is közölt információkat.

2023. július 12. 11:49
Szalai Szabolcs
Szalai Szabolcs
Transzparens Újságírásért Alapítvány

„Néhány hete egy újabb titkosszolgálati jelentést hoztak nyilvánosságra, amely az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozását vizsgálta. Ebben tűnt fel mellékszállként az a 99 Mozgalom, amely korábban Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányát támogatta az ellenzéki előválasztáson, minaddig amíg a második forduló előtt Karácsony Gergely bejelentette visszalépését Márki-Zay Péter javára. Mint a jelentésből kiderült, a főpolgármester mozgalma több száz millió forintot adott annak a Bajnai Gordonhoz és Szigetvári Viktorhoz kötődő DatAdat-nak, amely később aztán az országgyűlési választások során segítette az ellenzék kampányát is. 

Bár a 99 Mozgalomnak elviekben már semmi köze nem volt Márki-Zay Péterék kampányához, a titkosszolgálati jelentés ennek a szervezetnek a finanszírozásáról is közölt információkat. Ebből az derült ki, hogy 2021. augusztus vége és 2022 szeptembere között több részletben, összesen 506 millió forintot fizetett be az egyesület számlájára Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi önkormányzati képviselője. A befizetések jelentős része valutában történt, 917 ezer euró és 3900 angol font került a mozgalom bankszámlájára Perjés által. 

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ezek az összegeket különböző adománygyűjtő rendezvények során kalapozták össze az általa nem ismert támogatóktól, akik zárt adománygyűjtő dobozokba dobták be a pénzeket. Elmondása szerint ezeket a támogatásokat gyűjtött össze és fizette be aztán Perjes Gábor a mozgalom bankszámlájára, amelyeket mint leszögezte, nem külföldről kaptak, hanem olyan tehetősebb magyar emberektől származnak, akik jellemzően devizában tartják a pénzüket. 

Ez némileg ellentmond egyébként annak, hogy a támogatásokra korábban mikroadományokként hivatkozott a főpolgármester, de sokakban az is kérdéseket vetett fel, hogy a mozgalom, amelynek célja az volt, hogy Karácsony Gergely legyen az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, miért kapott még visszalépése után is jelentős támogatásokat az addigra már nem létező Karácsony-kampányra.”

Nyitókép: Földházi Árpád, Mandiner

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. július 14. 07:28
A titkosszolgálatok bevetése tipikus pártállami művelet,jogállamban a rendőrségé a feladat..
catalina11
2023. július 12. 14:13
Az ellenzékben áll a bál Karácsony kampányfinanszírozási ügye miatt, de a 444 ingerküszöbét így sem ütötte meg a dolog" és hogy kussolnak a nagypofájú művészkék..a nagyervinek, noárok, osvártandreák, jordánok, fullajtárok, péterfyk, majkák, no meg a sekélymagyarok, a bodpéterákosok, mellárok, mérőverák, csabalászlók, paullendvaik, vásárhelyik...no meg az igazlátók, a transparencyk, helsinkibizottságok stb.stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!