Hogyan keseríti meg a kortárs liberalizmus az életünket?

2023. július 15. 16:30

„Jó az, ami hasznos” – sokan gondolkodnak, viselkednek, cselekednek ma így.

2023. július 15. 16:30
null
Nagy Ervin
Nagy Ervin
PestiSrácok

„Fogyasztói társadalomban élünk Európa-szerte. Egy olyan mesterséges és manipulált világban, ahol az anyagi javak megszerzése és birtoklása az egyén egyik legfontosabb céljává vált. Ezt az életmódot népszerűsíti a progresszív szellemiséggel áthatott tömegkultúra. Még akkor is ezt erőltetik ránk, ha az már világosan látszik, hogy a tárgyak megkaparintásának vágya sohasem elégül ki megnyugtatóan. Inkább egy végtelen igényhalmaz alakul ki az egyén sóvárgásában, egy soha véget nem érő láncolat, azaz mindig újabb ás újabb inger a szerzésre. Így lassacskán egy olyan elviselhetetlen bizonytalanság lesz úrrá rajtunk, amivel nem tudunk mit kezdeni. Voltaképp egy permanens szorongás. A félelem pedig a mai liberalizmus, azaz a határtalan progresszív politika támasztéka. Hisz ki akarna lemaradni valamiről?

Az utilitarizmus magyarul haszonelvűséget jelent. Egy olyan antropológiát, illetve etikát, amely az anyagi haszonra vezeti vissza az ember értékítéletét. Mivel a világunkat a neomarxista logika alapján működő, kizárólagosságra törekvő kortárs liberálisok (aki olyan távol vannak már a klasszikus liberalizmustól, mint Makó Jeruzsálemtől) határozzák meg, így érdemes velük ebben a kérdésben is értelmes vitát vívni. Ha egyáltalán késznek mutatkoznak erre…

Valójában ez minden liberális etika alapja. Legyen az egalitariánus (szociálliberalizmus), vagy az individualista (neoliberalizmus). Mindkét »aliskola« úgy véli, hogy az egyes szándékok és a cselekvések következményekor elengedhetetlen a mennyiségi haszon »megszámlálása«. Az összegzés nélkül – szerintük – ítélni sem tudnánk helyesen. Pedig ez egy igen veszélyes attitűd az egyén biztonsága és a boldogsága szempontjából.

»Jó az, ami hasznos« – sokan gondolkodnak, viselkednek, cselekednek ma így. Az egész »nyugati világunkat« átszövi eme eszme. Voltaképp a fogyasztói társadalom mozgatórugója mindez az alapgondolat. Az idea – a történelmi hűség kedvéért – a Reformációig nyúlik vissza, de már az ókorban is létezett ez a szemlélet. (Szókratész és Platón is küzdöttek ellene.)”

***

Nyitókép: Ficsor Márton / Mandiner 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vata Aripeit
2023. július 26. 01:35
Miért? Rossz az ami hasznos? Milyen hülye elmélkedés már ez? Igenis jó az, ami hasznos. Ami haszontalan az nem jó. Ez nem libsi, hanem józan paraszti ész. Micsoda butaság má ez a megközelítés!
gyzoltan-2
2023. július 20. 07:28
Folyik az emberiségellenes liberalizmus szalonképessé tétele! A liberalizmus olyan tudati halálos méreg, melyből a felépülés csak isteni csoda révén lehetséges..!
Kaldvi
2023. július 15. 19:39
egyéni tulajdon megszüntetése vs anyagi javak megszerzése és birtoklása? akkor melyiket akarják a globalisták?
Pelso j.
2023. július 15. 19:20
Átlagemberét, többségét sehogy. Az üldözési (megélhetési) mániád meg gyógyíttasd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!