Az ellenzék és az orbáni kettős állam

2023. augusztus 08. 07:11

Az Orbán-rendszert (csakúgy, mint a kapitalizmust) a válságok éltetik és működtetik.

2023. augusztus 08. 07:11
Antal Attila
Antal Attila
Mérce

„A 2022-es választás után az Orbán-rendszer ellenzéke nehéz helyzetbe került: a választási kudarc nemcsak azt bizonyította be, hogy az ellenzéki összefogás a kipróbált formában működésképtelen, hanem azt is, hogy a kormányzat csakis rendszerként váltható le. Egyszerű kormányváltásra nincs lehetőség.

Az is bizonyossá vált ugyanakkor, hogy az Orbán-rendszert (csakúgy, mint a kapitalizmust) a válságok éltetik és működtetik. Az ellenzék legfőbb kihívása, hogy mit fog kezdeni azzal az orbáni »kettős állammal«, amely olyan jogrendszert hozott létre, amelyet immáron közvetlenül az állampolgárok ellen alkalmaznak.

2021 októberében, a formálódó ellenzéki összefogás baloldali-zöld pólusának összeomlása után fogalmaztam meg, hogy nem képzelhető el kormányváltás rendszerváltás nélkül. A 2022-es ellenzéki összefogás (az adott formájában) mindkettőre alkalmatlan volt.

Az ellenzék egy olyan Orbán-rendszerrel találta magát szemben, amely a menekültválság és a pandémia (továbbá aktuálisan az orosz agresszió) következtében új szintre lépett, és parttalanná tette a végrehajtó hatalmat a rendeleti kormányzás segítségével. Az ellenzéki összefogás a választási kampány során gyakorlatilag szétesett; a résztvevők saját pozícióik védelmére és utóvédharcra rendezkedtek be.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. augusztus 08. 16:32
Antal Attila a Mérce szerint "a kormányzat csakis rendszerként váltható le. " Ez azt jelenti, hogy a demokrácia nem megfelelő a Mércések számára valami olyasmiben gondolkodnak, mint a bolsevikok 1917-ben. Lenin és elvtársai az októberi bolsevik puccs későbbi igazolását az Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívásával tervezték biztosítani. 1917. november 12-től kezdődően nemzetgyűlési választásokat tartottak Oroszországban azokon a területeken amelyeket a szovjetek ellenőrzésük alatt tartottak, a választásra jogosultak közel 70%-a járult az urnákhoz., de a a bolsevikok a szavazatoknak csak kevesebb, mint negyedét kapták. Az Alkotmányozó Nemzetgyűlés végül 1918. január 5-én ült össze, „tündöklése” nem tartott tovább bő tizenkét óránál. A Pravda aznap reggel e szavakkal tájékoztatta olvasóit: „Ma a tőke hiénái és bérenceik el akarják ragadni a hatalmat szovjetek kezéből”. A feloszlatást személyesen Lenin irányította.
bagyadtsolomon
2023. augusztus 08. 15:17
"olyan jogrendszert hozott létre, amelyet immáron közvetlenül az állampolgárok ellen alkalmaznak" Mondjuk a BTK is... Szóval ne bonyolódj bele!
rocktoberi-2
2023. augusztus 08. 13:21
A mércénél kizárólag szellemi fogyatékosok publikálnak?
Hangillat
2023. augusztus 08. 13:06
"nem képzelhető el kormányváltás rendszerváltás nélkül. " A vízhígítóval duzzasztott, három parttal határolt folyó vízmércés embere irománya előtt előpiát, közben középpiát, végül utópiát fogyasztott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!