Felépült a diósgyőri vár

2014. augusztus 31. 13:07

Hosszú munka után felépült a diósgyőri vár, ezért már nem leszünk a térdig érő várak országa a régész, Lovász Emese szerint.

2014. augusztus 31. 13:07

Még nem volt példa Magyarországon ilyenre, hogy egy teljes várat felépítsünk – mondta el Lovász Emese régész, aki részt vett a diósgyőri vár rekonstrukciójában. Lovász bízik benne, hogy sokan fogják majd látogatni a várat, amiben megérezhetik majd, milyen végigsétálni egy igazi várban.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. szeptember 01. 08:16
Ez is úgy készült el, mint a Várbazár.... Utálom a választási éveket, félkész szarokat adnak át, mert "fentről" szóltak. Az meg milyen pitiáner már, hogy tolólapot húzogatnak a betonon ellenzéki sajtótájékoztató alatt. Gyökér beszariságra vall. Egyébként meg sosem tudtuk volna meg, hogy ott volt bárki. Majom egy brigád ez a fidesz.
Autofocus
2014. augusztus 31. 22:38
Ez nem ballib / nemzeti kérdés. Ez szemléletbeli paradigmaváltás. Sajnos az almúlt 50 évben a mindenható muzeológusok országa voltunk: ha feltártak valamit, akkor onnantól konzerválták a térdig érő romokat, és akár hiába volt meg minden adat arról hogy egykor hogy is nézhetett ki, semmit sem lehetett hozátenni a pusztulathoz, mert "eredetiségében" kellett konzerválni a romokat. Mindezt egy olyan országban, amit végigdúlt a tatár, a török, az osztrák meg az orosz... És csodálkoznak, hogy - bár kb. 200 szakmabeli elismerően csettint hogy micsoda szenzációs régészeti lelet, vagy műemlék - de a több majd' millió meg csak néz hogy már megint térdig érő romok. Mert az emberek mégis csak várszerű várakra és templomszerű templomokra kíváncsiak. A legnagyobb elismerésem azoké a bátor, és a szakma kötöttpulcsis szobatudósaival szembehelyezkedő tökös szemléletformálóié, akik felvállalják a dühös támadásokat és az eredeti formájukat megközelítő állapotba kívánják hozni a megmaradt műemlékeinket.
ciseaux
2014. augusztus 31. 22:20
Nincs egy másik ország Európában, ahol a helyieket nem büszkeség tölti el történelmi emlékeik védelmétől, de itt! Néha még mindig meglep, bár hozzá kellett volna már szokjam, mindig vannak akik egy ilyen hírtől is csak összehánynak mindent. Lovász Emese egy "várhős", ismerve a hazai helyzetet, kitartás kellett ehhez a munkájához, csak köszönetet mondhatunk érte. Igen, megint gazdagabbak lettünk.
oxycoccus
2014. augusztus 31. 18:46
Ez most hogy is van? fújfúj EU, de a pénz az jöhet. EU rossz, putler jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!