Eltemették az utolsó dudást

2015. március 08. 20:06

Szombaton a falujában eltemették Pál Pista bácsit, a 97 éves korában elhunyt tereskei pásztort, az utolsó ismert magyar dudást.

2015. március 08. 20:06

Pál István 1919. február 25-én született a Nógrád megyei Kétbodonyban, pásztorcsaládban. Gyermekkorában a pásztorkodás tudományával együtt sajátította el a furulya- és a dudajátékot. Hangszereit maga készítette. Már megözvegyült, a két fiát is eltemette, mikor tereskei otthona a népzenészek zarándokhelyévé vált a kilencvenes években, miután tanulni vágyó népzenészek felfedezték. Juhász Zoltán és Agócs Gergely 1992-ben olyan embert keresett, aki „minél több nótát ismer”.

 
Ahogy a távirati irodának egy 2011-es interjúban mesélte: édesapja, idősebb Pál István már a születése pillanatában kezébe adta a dudát. „Akkor volt először duda a kezemben, amikor apám behozta és betette a magzatvizes kezembe a dudasípot, és tartottam. Mintha ráolvasna, azt mondta: »Lépj a nyomdokomba, úgy őrizd a jószágot és úgy neveld a családot, mint én, így éljél a világban.«"
 
Fáradhatatlanul tanított mindenkit, s fáradhatatlanul járta a fesztiválokat, népművészeti táborokat, még élete utolsó éveiben is. 1995-ben kapta meg a Népművészet mestere címet. A Magyar kultúra lovagja volt, a Nógrád megyei önkormányzattól Madách-díjat kapott. Száznál is több népdalt, köztük sok régi stílusú dallamot, dudanótát, pásztor- és betyárnótát rögzítettek előadásában.
 
Furulya- és dudajátékával, énekeivel és meséivel egyik utolsó képviselője volt annak a műveltségnek, amely egykoron a Palócföld jelképévé vált. A szélesebb közönség akkor találkozhatott vele, amikor felbukkant a Megasztárban is.
 
Pál Pista bácsiról Szomjas György készített portréfilmet 1995-ben. 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. március 09. 09:31
Legyen boldog, odaát!
tevevanegypupu
2015. március 08. 21:44
Isten nyugosztalja..talán, sőt biztosan..boldog ember volt.
Fakutya Vigyora
2015. március 08. 21:10
Azé van még dudás. Bese Botond pl. http://mno.hu/migr/az-augusztus-20a-alkalmabol-kituntetettek-listaja-876880
3M..
2015. március 08. 20:33
Béke Vele! Ma már kevesen születnek hozzá hasonló, igaz Magyarok. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!