Így sült bele Dylan-dalba Patti Smith a Nobel-átadón

2016. december 11. 20:00

Rendesen belesült Patti Smith Bob Dylan dalába a Nobel-díj gálán Stockholmban szombat este. Nagyon izgult. Megbocsátjuk neki.

2016. december 11. 20:00

Rendesen belesült Patti Smith Bob Dylan dalába a Nobel-díj gálán Stockholmban szombat este. 

A művésznőt még a díjazottak bejelentése előtt kérték fel a gálára, elvileg saját dalt játszott volna el, de amikor megtudta a hírt, hogy Bob Dylan lesz az idei irodalmi Nobel-díjas, egyértelművé vált számára, hogy csakis tőle adhat elő.

„A Hard Rain's A-Gonna Fallt választottam, mert ez az egyik legszebb száma. Egyesíti a Rimbaud-ra jellemző költői nyelvet az emberi szenvedés és az azon való folytonos felülkerekedés mély megértésével” - írta meg a Facebookon.

A dal közbeni megállás, bocsánatkérés, újrakezdés viszont jól sült el még így is. Szerethető volt az izgulós Patti Smith és legalább elhangzott élőben Bob Dylan-szerzemény a gálán.  

A díjazott ugyanis nem volt jelen: levélben köszönte meg a díjat.

„Sajnálom, hogy nem lehetek jelen személyesen, de lélekben ott vagyok” - üzente Dylan, hozzátéve, megtisztelőnek tartja, hogy ilyen rangos díjban részesül, és bekerül az irodalom óriásai közé.

Kitért a kitüntetését övező vitára is, hogy megkaphatja-e dalszerző a díjat. Amikor Shakespeare a Hamletet írta, talán azon járt az esze, mely színészeket válogassa be a darabba és hol találhat egy koponyát - vélekedett. „Biztos vagyok abban, hogy a legmesszebb ez a gondolat állt tőle: akkor vajon ez irodalom?” - részletezte, és hozzáfűzte még, hogy köszönet illeti a díjat odaítélő Svéd Akadémiát, amiért fontolóra vette e kérdést, és „ilyen csodás választ adott rá”.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2016. december 12. 07:08
Díjakat általában az minősíti, hogy kik kapták. Az irodalmi Nobel-díjat meg talán az, hogy kik nem, pl. Tolsztoj.
Dénia
2016. december 12. 05:55
De ez, hogy nem ment el a díjátadóra....
Martell 2
2016. december 12. 01:29
Izgatottan várjuk a következő irodalmi Nobel díjast, szerintem 50 Cent már kezdhet készülni az átadóra :)
Devian
2016. december 11. 22:58
A zsidók csúnyák. Szerintem ezért vannak ennyire berágva ránk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!