Milyen volt a középkori karácsony?

2017. december 23. 12:53

Hogyan ünnepeltek és mit ettek a középkorban karácsonykor?

2017. december 23. 12:53

A karácsony a kora középkorban vált a kereszténység egyik legfontosabb ünnepévé, ami már az 5. században kibővült az adventtel, más szent napokkal és a karácsonyt követő három nappal – írja a Medievalists.net középkorra szakosodott portál. 

A karácsony a középkorban nem a legfontosabb ünnep volt, fontosabb volt a húsvét és talán Jézus foganásának ünnepe is (március 25., nem meglepő módon kilenc hónappal karácsony előtt). Sokan nem is ünnepelték a karácsonyt igazán, főleg nem a zsidók és muszlimok – írja a History Extra. 

Akik ünnepelték, azoknak azonban általában nem egy, hanem tizenkét napos ünnep volt. Adventkor valóban böjtöltek egy hónapon át, s ekkor december 25-től január 6-ig, vízkeresztig tartott a mulatozás.

Főleg a germán területeken karácsonykor egyértelműen előbukkantak pogány szokások is, amelyet például erőteljesen kifogásolt Mainz püspöke, Szent Bonifác, aki Rómában 742-ben arról panaszkodott, hogy pogány stílusban táncolnak és mulatnak az emberek karácsonykor az utcán. Karácsonykor sűrűn miséztek a templomokban, valamint nagy szerepe volt a misztériumjátékoknak, amelyekben a Jézus születéséről szóló vagy ahhoz kapcsolódó bibliai jeleneteket elevenítették fel. 

Karácsonyi énekeket a 13. századra visszamenőleg biztos, hogy ismerünk Nyugat-Európában. A „carol” kifejezés (a „Christmas carols”-ból) olyan énekre utalt eredetileg, amihez tánc is csatlakozott: egyvalaki énekelt, mások körtáncot jártak. A mai karácsonyi énekek azonban inkább már a középkor utáni időkből valók. A középkorból is maradt meg azonban táncos ének, például a Coventry Carol, ami a heródesi gyermekgyilkosságokról szól – nem épp vidám dal tehát. 


A dramatikus játékok és az éneklés mellett népszerű tevékenység volt még karácsonykor a kártyázás és más asztali játékok, például a sakk.

Némileg pogány hatásra egészen az újkorig, így a középkorban is szokásban voltak ünnepkor, így karácsonykor is az olyan fesztiválok, amelyek az idő felfüggesztését szimbolizálták és a társadalmi hierarchia felborítását imitálták – például aprószentekkor (december 28.) gyermekpüspököt választottak.

A karácsonyfa csak jóval később terjedt el – mint Varga Máté néprajztudós mondja a Mandinernek adott interjújában, a 17. századtól –, de nyomokban már a középkorban is fellelhető. Az ókori Rómában mágikus jelentősége volt az örökzöldeknek, valamelyest ez élt tovább ebben a szokásban, de ahol állítottak valamiféle karácsonyi fát  a középkorban, ott is a szabadban állították, ás almával díszítették. Viszont a házat gyakran feldíszítették gyertyával. 

Mi volt a karácsonyi menü? A 13. században élő Richard de Swinfield herefoldi püspök asztalán ott volt a vaddisznófej, a marha, a szarvas, a fogoly, a liba, köretnek kenyér, sajt, italnak a bor. A szegényebb néprétegek tagjai nyilván nem tudtak ennyi mindent prezentálni a karácsonyi asztalon. A karácsony ugyanakkor a jótékonykodás ideje is volt. 1314-ben Somersetben egyesek kenyeret, egy napra való sört és mustáros szalonnát kaptak, valamint csirkelevest és sajtot.  A középkori Angliában viszont még egyáltalán nem volt pulyka és csokoládé a karácsonyi asztalon.

Gyakran állítottak viszont betlehemet karácsonyra, lehetőleg egy barlangban.

Hódító Vilmost karácsonykor koronázták meg 1066-ban. Ez azért volt előnyös, mert a tél hideg volt a hadakozáshoz, így a béke királyaként léphetett fel, s a karácsony minden más, rá átsugárzó előnyét is élvezhette.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2017. december 24. 07:38
A középkori magyar karácsonyi szokásokról is írhatott volna, ez is már jobban ismeri az angolszász kultúrát mint a magyar műveltséget.
Zelegor
2017. december 23. 17:32
A Christmas Carol eredete: Európa atyját, Nagy Károly frank királyt 800. december 25-én koronázták nyugat-római császárrá.
ancilla
2017. december 23. 16:40
Ennyit illett volna megírni: Az első Betlehem felállítása Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik. Ha már... https://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-ferenc-az-elso-betlehem-felallitoja
portavox
2017. december 23. 16:10
Ken Follett regényeiben/Katedrális/ többször hattyút sütnek,gazdagok étkeként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!