Mit gondolnak a külföldiek a Szimplában a magyar népzenéről?

2019. január 15. 18:09

Hétfőnként folkkocsma is van a Szimplában, a Folkkocsmák világának stábja oda is ellátogatott.

2019. január 15. 18:09

Itt a harmadik része a budapesti táncházas undergroundot bemutató Folkkocsmák világa című minisorozatnak, amit a Kerekes Band volt tagja, Fehér Viktor Csasznyi Imre népzenész segítségével mutat be.

A stáb a Szimplába ment, hogy megnézze, hogyan is működik a magyar népzene egy tőle teljesen idegen közegben, külföldiek körében. A talpalávalót az Erdőfű és a Mitiszika zenekar húzta.

Az 1970-es években kialakuló táncházmozgalom egyik új fejleménye az egyre népszerűbb folkkocsmák világa, mely jelenleg virágkorát éli Budapesten. A hagyományosan működő táncházak mellett a folkkocsmák egy újfajta szórakozási formát nyújtanak szinte a hét minden napján. Sokszor és sokan féltették már a táncházas szubkultúrát, de minden jel arra utal, hogy ez a nem is olyan szűk kör évtizedről évtizedre megújul, frissül, változik. A hagyományok szeretete egy olyan összetartó, erős szubkultúrát alkotott, amely a tánc és zene kedvéért hétről hétre összejár, szórakozik, beszélget, énekel, táncol. De vajon hagyományőrzés-e ez vagy szimlán buli? Be lehet-e kapcsolódni külsősként? És egyáltalán miben különbözik a folkkocsma a táncháztól?

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. január 16. 07:50
Zeneügyben a helyzet az, hogy már Liszt Ferenc is a CIGÁNYZENÉT VÉLTE--TÉVESEN--"A" MAGYAR NÉPZENÉNEK. Tehát egy kicsit ma is hasomló a helyzet, mint volt a XIX. sz. elejetájt Liszt "pályaindulásakor". A dolgot tkp. Kodály "tette helyre" és mégcsak nem is Bartók. Az AUTENTIKUS MAGYAR NÉPZENE=PARASZTZENE, ami nagyon értékes lenne...ha még lenne. Ám sajnos már nincs vagy csak nagyon kevés van és kevés helyen. És legkevésbé a pesti BUZIKOCSMÁKBAN-ROMKOCSMÁKBAN.
balbako_
2019. január 15. 18:56
Csak az én külföldi ismerőseimre hivatkozhatok, ők el vannak bűvölve a magyar népzenétől, néptánctól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!