Még hegemón az Egyesült Államok, de Kína felől komoly kihívás érkezik – Schmidt Mária a Mandinernek

2023. április 23. 09:46

Az orosz-ukrán háborúról, az Egyesült Államokról, Kínáról és Németország kulturális leépüléséről is elmondta a véleményét a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

2023. április 23. 09:46
null

Schmidt Mária a napokban írt hosszabb cikket a Látószög blogon az amerikaiak által indított iraki háborúról. Ennek kapcsán a történész a Mandiner Reakció legutóbbi adásában rámutatott: a 2001. szeptember 11-i, közel 3000 áldozatot követelő terrortámadás „megrendítette az amerikaiak magabiztosságát és a biztonságérzetüket”.

Úgy gondolja, hogy ilyen támadást az Egyesült Államok nem hagyhatott válasz nélkül, háborút hirdetett a terror ellen. Az amerikaiak a terrorcselekmények után példátlan módon megerősítették a nemzetbiztonsági szolgálatokat, és gyakorlatilag „kémországot” csináltak az USA-ból. George W. Bush elnöklése alatt megkezdődött az iraki háború, igaz, a média erősen támadta ezért, de a háború elindulása után stabilizálódott az elnök pozíciója. Schmidt Mária szerint ezzel a terrorellenes háborúval szilárdult meg a katonai, hadiipari, titkosszolgálati „deep state”.

 

„A bipoláris világrend bukása után hegemón szerepbe került, és mint hegemón szerepben lévő birodalom úgy gondolta, hogy mindent megengedhet magának, és meg is engedett” – utalt Schmidt Mária egy korábbi időszakra, miután a Szovjetunió felbomlott, s az USA egyedüli szuperhatalomként maradt meg a világban. Ebben a mostani évtizedben Amerika új geopolitikai riválisa minden bizonnyal Kína, mivel az ázsiai ország impozáns gazdasági és katonai erőt képvisel.

 mondta, majd hozzáfűzte, „egy jégkorszak következett be, ami már Donald Trump alatt elkezdődött”. A kínaiak ugyanakkor még egyszer nem fogják hagyni, hogy beavatkozzanak az országuk életébe, mint ahogy a múltban már többször megtették a nyugati országok. Kitért egyúttal arra is, hogy a kínai-tajvani háború kirobbanása esetén az Egyesült Államokban a fiatalabb generáció esetleges katonai hadba állításánál nehezen lehetne megmagyarázni az okot, miért szükséges a konfliktus.

Amikor az USA még végtelenül magabiztos volt

Arra is felhívta a figyelmet a történész, hogy 2003-ban az USA azért is indított háborút Irak ellen, mivel végtelenül magabiztosak voltak a szerepükben. A magabiztosság megrendülése jelenleg abban érezhető, hogy egyre erőteljesebben akarják egyben tartani a NATO-t, „az Egyesült Államoknak már csak a nyugati országok maradtak, és leginkább az angolszászok, akikre igazán lehet számítani”.

A beszélgetés során szóba került, hogy Emmanuel Macron francia államfő a kínai-tajvani konfliktussal kapcsolatban nemrég kijelentette: Európa nem lehet Amerikai vazallusa, s nem érdeke beavatkozni a két ázsiai ország ügyeibe.

Schmidt Mária elmondta, ez az utóbbi a konfliktus az eszkaláció irányába halad. Szerinte

a francia elnök érzékeli, hogy az Egyesült Államok még több gazdasági szankciót vezetne be Kína ellen, amely Európának sem lenne kedvező.

Az orosz-ukrán háború tekintetében Macron inkább kiutat keresne, illetve azt kutatja, miként lehet békét kötni.

Franciaország vezető szerepre tör Európában

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint „Franciaországnak mindig Oroszország volt a biztosítéka Németországgal szemben arra, hogy kordában tudja tartani”. Rámutatott: ezért is keresi Franciaország most a helyét, mivel látható Európa hatalmi viszonyainak jelentős megváltozása. Véleménye szerint Franciaország egy újrarendeződő Európában próbál vezető szerepre törekedni egy erősödő Lengyelországgal és egy gyengülő Németországgal szemben. Kitért arra is, Németország teljesen felháborodott Macron szavai után, ám a német külügyminiszter kínai látogatásának, erőteljesre tervezett diplomáciai fellépésének végül nem lett foganatja.

Schmidt Mária reflektált arra is, hogy Németország felvállalná a politikai konfliktust Kínával, ami szerinte aggályos, mivel „Németország legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, és Németország GDP-jének több mint fele a külkereskedelemből származik”. Úgy értékeli, ha az orosz partner után a kínait is elveszítenék, abban az esetben rendkívül nehéz helyzetbe kerülnének. Rámutatott, komoly problémákkal küzd Németország mind politika, mind a német identitás területén. Sőt.

„Németország szellemi és politikai értelemben teljesen eltűnő félben van” – jelentette ki. Szerinte a 15-20 évvel ezelőtt még élő német kultúra jelei akár az irodalomban, akár a filmművészetben vagy a társadalomtudomány területén mára szinte teljesen eltűntek.

Angela Merkel katasztrofális öröksége

A napokban Angela Merkel megkapta a legmagasabb német állami kitüntetést. Schmidt Mária katasztrofálisnak tartja Merkel örökségét, szerinte a volt kancellár tönkretette Németország energiaellátását atomerőmű-ellenes politikájával, a zöld hullám beindításával, amellyel ráadásul jó pozícióba hozta a Zöld Pártot. Szerinte az egyik legfőbb probléma a migrációs válság kezelése volt, de nagy hiba volt a teljes német hadsereg leépítése is. Úgy értékeli, a németek sok szempontból arrogáns magatartásukkal számos szövetségesüket maguk ellen hergeltek.

– mutatott rá egy ellentmondásra a 2010-es évekből, hozzátéve, az amerikaiak végig ellenezték ezeknek a gázvezetékeknek a megépítését, s ezt nem is rejtették véka alá. Véleménye szerint az Északi Áramlatnak a kiiktatásában erősen feltételezhető az amerikaiak aktív közreműködése. Szégyenletes, hogy az ENSZ elutasította azt a kérelmet, hogy nemzetközi vizsgálóbizottságot hozzanak létre az Északi Áramlat ügyének kivizsgálására.

Ki áll a történelem jó oldalán?

Az Egyesült Államok és a nyugati narratíva szerint az ukránok a jók, az oroszok pedig a rosszak, és a Nyugat áll morális szempontból a történelem jó oldalán. Schmidt Mária ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „45 évet töltöttem a történelem jó oldalán, és nekem az volt az egyik nagy vágyam, hogy szabadon elmondhassam a véleményemet”.

Szerinte

egy háború bonyolultságát, motivációinak összetettségét nem szabad elintézni olyen közhelyekkel, mint hogy ki is áll a történelem jó oldalán.

Úgy értékeli, az amerikaiaknak oda kell figyelniük Orbán Viktor miniszterelnökre, mivel az a hang, amelyet elfojtanak Németországban, azt a magyar kormányfő képviseli. Szerinte Magyarország jövőbeni helyzetét befolyásolják a törökországi választások is, de az is, a türk országokkal miként alakul kapcsolatunk. Közben nagyon képlékeny a helyzet Európában, a politikai kapcsolati háló bővítése pedig létfontosságú.

Elismerte, a geopolitikai térben hazánknak nincs nagy mozgástere, viszont az európai országokról sem mondható el, hogy lennének választási opcióik, mivel az amerikaiakhoz kell igazodni.

Mi lesz Lengyelországgal?

A beszélgetés végén Lengyelországra kitérve Schmidt Mária elmondta, a „lengyelek mindent egy lapra tettek fel, arra, hogy az angolszászok nem fogják őket cserbenhagyni”. Csakhogy például a második világháborúban is látható volt, nem álltak ki mellettük. A lengyelek ugyanakkor szerinte „úgy gondolják, hogy végre Európa vezető hatalmává tudnak válni”.

Az orosz-ukrán harcokról szólva egyébként úgy fogalmazott, ez egy picit polgárháború is, és a polgárháborús sebek sokkal-sokkal nehezebben hegednek be, mint amikor nem ilyen egymáshoz közel álló népek harcolnak egymás ellen. Egy polgárháború évszázadokra rányomja a bélyegét az adott társadalomra, „szeretném, ha már a gyászmunkát kezdenénk el, illetve a béketárgyalásokat”.

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. április 24. 04:16
a polgarhaboruval a lenyeget ragadta meg a posztszovjet tersegben polgarhaboru zajlik. egyszer mar lattuk hogy a feherek es a nyugati intervenciosok kishijan megsemmisitettek az orszagot alig maradt valami Moszkvan es Petervaron kivul 22-ben kivertek a kulfoldieket es a fehereket is, majd ujjaszerveztek az orszagukat egyedul az egesz vilag ellen nagy hiba lebecsulni oket!
444ről kitiltott
2023. április 23. 14:12
A múltkor mintha arról beszélt, hogy Németország már nincs is. :) Akkor most mi van? https://index.hu/kulfold/2022/10/31/schmidt-maria-nemetorszag-eszaki-aramlat-zoldek-egyesult-allamok-orosz-ukran-haboru-bayer-show/
RasPutin
2023. április 23. 13:57
Kancsal Marisnak majd akkor lesz igaza ha bevándorolni vágyok tömegei ostromolják az orosz és kínai zöldkártya programot.
hegyaljai
2023. április 23. 12:57
"... hogy ki is áll a történelem jó oldalán." Mivel a történelmet a győztesek írják le, nehéz erre válaszolni. A legyőzöttek a régi korokban megsemmisültek, vagy kényszerrel beolvasztották a győztes törzsbe, birodalomba, nyelvbe, de semmiképpen nem az ő szempontjukból írják le az eseményeket. Ezért nem tudomány a történelemírás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!