Jávor: Nem lennének előnyösek a dunai vízlépcsők

2012. november 02. 16:49

Meghökkentő, hogy éppen a magukat nemzetinek nevező pártok járnak élen a nemzeti érdekek feladásában – reagált az LMP frakcióvezetője arra, hogy a Jobbik szakmai vitát indítana a bős-nagymarosi vízlépcső megépítéséről.

2012. november 02. 16:49

Az LMP szerint tudományos és társadalmi konszenzus alakult ki Magyarországon arról, hogy az ország számára nem lenne előnyös, ha vízlépcsők épülnének a Duna hazai szakaszán, ezért meghökkentő, hogy éppen a magukat nemzetinek nevező pártok járnak élen a nemzeti érdekek feladásában. Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, pártja szakmai vitát indítana a bős-nagymarosi vízlépcső megépítéséről.

Jávor Benedek közleményében azt írta, a Jobbik viszonylag fiatal párt, de azért talán képviselőik is emlékeznek arra: a nagymarosi vízlépcső – Vona Gábor szavaival ellentétben – nem politikai okok miatt nem épült meg. Sőt, éppen a politikai változások tették lehetővé, hogy a tudományos és szakmai érvek győzedelmeskedjenek az állampárt akarata fölött. Az MTA már 1983-ban az építkezés végleges leállítását javasolta, és azóta is csak az akkori helyzetértékelést megerősítő állásfoglalások születtek. Az érintett folyószakaszon már épült egy vízerőmű, Magyarország akarata és érdekei ellenére. A bősi vízlépcső a Szigetköz élővilágát, gazdaságát és idegenforgalmát tönkretette – írta az LMP-s politikus. Szerinte a Duna belépcsőzésének folytatása szlovák érdekeket szolgálna: fokozná az ottani létesítmény árvízbiztonságát, illetve lehetővé tenné, hogy a bősi erőművet csúcs üzemmódban működtessék. Ebből Magyarország is profitálhatna –, ám a Dunán naponta kétszer végigvonuló, több méteres „árhullám” miatt az ökológiai károk megsokszorozódnának.

Az LMP szerint a Dunának nem több betonra, hanem több vízre – vagyis a vízmegosztásról szóló mielőbbi megállapodásra – van szüksége, az energetikai mamutlétesítmények helyett pedig a helyi igényekhez alkalmazkodó, fenntartható energiarendszerek kialakításán kellene fáradozni. Az új atomerőművi blokkok létesítését is támogató Jobbik „képtelen ötlete” kapcsán Jávor Benedek arra emlékeztetett: Magyarországon eddig a vízlépcső-építéssel kacérkodó összes politikai erő megbukott, „a társadalom ugyanis nem vevő a Dunával folytatott kufárkodásra”.

Vona Gábor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a Jobbik azt szeretné, ha olyan döntés születne a vízlépcső kapcsán, amely az ország érdekeit veszi figyelembe. A pártelnök-frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a Jobbik vezetősége is komoly vitákat folytatott az ügyről. Hozzátette, a témában nem egyszerű megszólalniuk, mert saját táborukon belül is komoly politikai sztereotípiák „rakódtak rá erre a kérdésre”. Vona Gábor közölte, szakmai vitát szeretnének elindítani, a következő hónapokban pedig egy konferenciát is szerveznek a témában, amire az érintettek közül mindenkit, köztük a parlamenti pártok szakpolitikusait is meg akarják hívni. Kiemelte, hogy a szakmai konferencián nem a Jobbik, hanem Magyarország álláspontját szeretnék megfogalmazni. Kepli Lajos, az ellenzéki párt szakpolitikusa azt mondta, jelenleg több érv szól a vízlépcső megépítése mellett, mint ellene. Szerinte az ökológiai kárra felhozott érvek nem mérhetőek össze azzal a nemzetgazdasági előnnyel, amelyet a vízlépcső megvalósítása jelentene.

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mizujs
2012. november 22. 22:13
Igazán sajnálom, azokat az embereket: kik a tudásuk javát-az interneten szerzik be. Szakmai kérdésekben: felesleges olyan forrásokra hivatkozni; melyek csak a "felhő"-ben hitelesek! Még jó, ha egy méhész nem az origami hajtogatótól kér tanácsot.Persze tehetné! Bizony akadnak olyan dolgok: melyeket meg kell élni, hogy bele"vaúzhassunk" a szakértelembe! Kicsit bele olvastam az itt vitázók irományaiba: elkeserítő! Olyan internet unalom szagú, még ha a meggyőződés íratta is; kár pedig a téma megérne egy nagymisét. De ez itt egy bolhapiac!
huttinger
2012. november 03. 21:07
A guglizáshoz ajánlott kifejezések: Duna bizottság 1949. évi XIII. TÖRVÉNY
békalepcse
2012. november 03. 15:48
Minősítgetéseid nem érdekelnek. Épp háromszáz méterre lakom a dunától. A témához ha volnál szives szólni észérvek mentén. Amit esetleg kifogásolni próbálsz, azt talán meg is kék említeni. Kimerítő gyors válaszra ne számolj, egy szál tekefonom van. Nem vagyok gép mellett.
békalepcse
2012. november 03. 14:40
Je és csak úgy mellékesen megjegyezném, én valódi zöld vagyok, nem úgy mint ezek a libernyálkás szarkupacok... Ha estleg valaki véletlenül összekevert volna velük....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!