Munkahelyteremtő beruházással meg lehetne úszni a dohányadót

2014. december 04. 12:08

A parlament törvényalkotási bizottságának módosító javaslata nyomán az idén végrehajtott munkahelyteremtő beruházások értékének 30 százalékával csökkenthetnék a dohányipari vállalkozások a befizetendő egészségügyi hozzájárulás összegét. A jobbikos Lukács László szerint a Continentalnak volt idén ilyen beruházása, így 600 millióval kevesebbet kellene fizetnie.

2014. december 04. 12:08

Csökkenthetik a dohányipari vállalkozások a rendkívüli egészségügyi hozzájárulásukat, ha idén munkahelyteremtő beruházást hajtottak végre. Erről szóló módosító javaslatot fogadott el csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége. A testület Szatmáry Kristóf és Selmeczi Gabriella fideszes képviselők a dohányipar 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló előterjesztéséhez nyújtott be módosítást. Ennek értelmében az adófizetési kötelezettség – legfeljebb a fizetendő adó mértékének 80 százalékáig – csökkenthető. 

Az a dohányipari vállalkozás élhet ezzel, amely termelő beruházást valósított meg idén. A fizetendő adó mértéke legfeljebb a beruházási érték 30 százalékának megfelelő összeggel csökkenthető, és abban az igénybe vett uniós vagy hazai támogatások nem vehetők figyelembe. Orbán Gábor adóügyi államtitkár a testület előtt megerősítette, hogy egyszeri adóról van szó, amelyből 11-12 milliárd forintos bevételre lehet számítani. A bizottság kormány által is támogatott módosító javaslata ezt néhány százmillió forinttal csökkentheti. Kérdésre válaszolva azt mondta: nincs adat arról, hogy mely cégeket érinthet ez a kedvezmény. 

Ellenzéki felszólalók, a jobbikos Szilágyi György és az LMP-s Schiffer András is arra várt választ: milyen beruházást hajtott végre idén a Continental Dohányipari Zrt? A jobbikos Lukács László szerint az említett cég beruházásainak értéke szerint mintegy 600 millió forinttal csökkentheti adóját. Selmeczi Gabriella úgy felelt: a befolyt összegből egyszeri fejlesztések hajthatók végre az egészségügyben, és célnak nevezte a dohányzás visszaszorítását.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. december 04. 15:20
Elárulok egy qrva nagy titkot a Fityesznek: Munkahelyteremtő beruházásokkal el lehetne kerülni a Fityesz által bevezetett összes új adót!
pedroamigo
2014. december 04. 14:43
Continentál? Kell zsé Boldinak, drága a svájci suli, Ráhelnek is 15 millába fáj...
StG
2014. december 04. 14:38
Azt gondolom, lassan értelmet nyernek azok a szép főtérfelújítások, rajtuk a sok lámpaoszlop...
káli
2014. december 04. 13:20
Öcsém ezek aztán nem szarral gurítanak, mindent a haveroknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!