Deák Dániel: Teljesen megszűnt az MSZP baloldali identitása

2020. január 09. 11:12

Pulai András Iggy Pophoz hasonlította az MSZP-t.

2020. január 09. 11:12

A meghatározó szocialista politikusok távozása ellenére továbbra sem temetné az MSZP-t Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója, aki szerint szó sincs arról, hogy a szocialistáknak Gyurcsány Ferenchez kellene húzniuk, hiszen a DK-elnök politikai tevékenysége visszaszorulóban van. Deák Dániel, a Hír TV Plusz-mínusz című műsorában rámutatott, az MSZP 14 éve válságban van, az EP-választáson 6 százalékot ért el, az önkormányzati választáson pedig a megyei listás eredményei katasztrofálisak voltak. A XXI. Század Intézet vezető elemzője vitapartnerével ellentétben úgy véli, szó sincs arról, hogy Gyurcsány visszaszorulna, sőt egyértelmű, hogy az ellenzéki térfélen gyakorlatilag ő mozgatja a szálakat.

A műsorvezető, Velkovics Vilmos kérdésére, hogy miért volt nagy teher egy karakteres politikus az MSZP-nek Pulai András úgy fogalmazott, a szocialista párt „jól elvolt” Szanyi Tiborral, de úgy tűnik, Szanyi nem volt el az MSZP-vel. Az már más kérdés szerinte, hogy Szanyi mennyi szavazót fog elvinni az újonnan alakuló pártjával.

Deák Dániel szerint az MSZP esetében a hosszú trendeket kell nézni, hiszen 2006 óta lefelé ívelő pályán van a párt, vagyis egy 14 éves válságról van szó, sőt évről-évre egyre lejjebb jut. Az elhangzottra reagálva Pulai András kiemelte, az önkormányzati választáson az MSZP lett a legerősebb ellenzéki párt, például Budapesten a 289 egyéni képviselőből 69 szocialista. Pulai szerint az MSZP-t húsz éve temeti mindig valaki, de szerinte a párt „kicsit olyan, mint Iggy Pop, hogy fogyasztja, fogyasztja, fogyasztja”, de mégis megmarad, és aztán egyre erősebben és markánsabban áll fel színpadra.

Deák Dániel meglátása szerint az európai parlamenti választás óta megfigyelhető, hogy a DK és a Momentum dominálja az ellenzéki vitákat. Ami az önkormányzati választások eredményét illeti, a megyei listás eredményei lesújtók voltak a szocialista pártnak.

Velkovics Vilmos közbevetésére Pulai András kifejtette, az ellenzéki oldalon egyre inkább nem kell ellenállni Gyurcsánynak, mert az ő politikai tevékenysége visszaszorulóban van. „Gyurcsány felmérte, hogy ő a legelutasítottabb politikusok között van és kitalálta azt a stratégiát, hogy előtérbe tolja a feleségét és onnantól a DK-nak nagyobb sikerei lehetnek, az pedig mindenképpen kijelenthető, hogy az ellenzéki térfélen Gyurcsány Ferenc mozgatja gyakorlatilag a szálakat” – élt ellenvetéssel Deák Dániel.

Felidézte Botka László esetét is, aki közlése szerint azért lépett ki az MSZP-ből, mert nem akarta, hogy Gyurcsány bábként mozgassa a pártot és 2017-ben még miniszterelnök-jelöltként is azt mondta, hogy a szocialista pártnak egy igazi baloldali program, egy baloldali identitás kell, de ez – mint azt Szanyi Tibor is elmondta – teljesen megszűnt.

(A Hír TV nyomán)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2020. január 09. 20:14
Puzsér is megmondta, hogy a baloldal kihátrált a megszűnő munkásság mögé, és más védendő kisebbség után nézett, ezért van most bőrszín meg homokozó.
Akitlosz
2020. január 09. 20:03
Deák Dániel meg a Hír TV aztán csak tudják, hogy mi folyik az MSZP-ben!
Belakiss
2020. január 09. 16:25
Deák Dániel seggnyaló-identitása viszont nem szűnt meg.
toef36
2020. január 09. 16:17
Már akkor elveszítette, amikor összeállt az SZDSz-szel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!