Még mindig egymást aprítja a gödi baloldal

2022. február 19. 15:00

Alig három esztendő alatt sikerült a szivárványkoalíciónak egy hatalmas politikai aknamezőt telepíteni Gödre. Balogh Csabának mindenki gyanús, a polgármester mindenkinek gyanús. A városháza majdhogynem leállt, de a település első embere Dorosz Dávid kampányára azért szán időt. Nem is keveset. Helyzetkép!

2022. február 19. 15:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Lassan két éve, hogy a Balaton partján összefutott Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András. A találkozóra azt követően került sor, hogy Gödön egymásnak feszült a momentumos polgármester és az őt korábban támogató DK, Jobbik és LMP.

Bár sok víz lefolyt a Dunán a közös lángosozás óta, az ellentétek nem tudtak kisimulni a folyóparti városban. Miközben Balogh Csaba városvezető arról számolt be diadalittasan Facebook-oldalán, hogy a bíróság kimondta: jogsértő fegyelmi határozatot hozott vele szemben a baloldali többségű képviselő-testület 2020. augusztus 12-én, addig a Mandiner.hu információi szerint a Budapest Környéki Törvényszék minap úgy döntött: hatályon kívül helyezte Balogh azon határozatát, amely visszavonja korábbi koalíciós alpolgármestereinek, a Gyurcsány-párti Lőrincz László és a zöldpárti Fülöp Zoltán megbízatását. 

Jogi visszaélés

Az ítélet indoklása szerint Balogh Csaba nem tudta bizonyítani, miért váltotta le helyetteseit; a vészhelyzet sem teremtett olyan helyzetet, amely indokolta volna az alpolgármesterek megbízásának visszavonását.

Magyarán: visszaélt a jogaival.
Facebookozások közepette: Balogh Csaba
Facebookozások közepette: Balogh Csaba

De hogy jutottunk el idáig? Mi is történt Gödön?

2019 őszén nagyot nyert a balos szivárványkoalíció az önkormányzati választáson. Mondhatni, minden a kezükbe hullott: pénz, paripa, fegyver. Le is osztották szépen a lapokat, így lett alpolgármester Lőrincz László és Fülöp Zoltán. Képviselői mandátumhoz jutott a DK színeiben Szilágyi László, a jobbikos Hives Gábor. A Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. élére pedig a Gyurcsány-párthoz közel álló Horváth Ágnest nevezték ki. Munka helyett viszont háború érkezett a városházára.

Casus belli

Öt hónap sem kellett ahhoz, hogy romba dőljön a szivárványkoalíció. Az alpolgármesterek, kiegészülve Szilágyi Lászlóval és Hives Gáborral, feljelentették Balogh Csabát. A momentumos városvezetőt alkalmatlannak titulálták a polgármesteri pozíció betöltésére. Nem sokkal később a baloldali koalíció formailag is megszűnt: új, önálló frakció alakult a Pest megyei településen.

Balogh pedig azt követően döntött úgy, hogy a város érdekeire hivatkozva megvonja a bizalmat helyettesitől, hogy a képviselők együttesen úgy határoztak, jogköröket vesznek el a polgármestertől. A momentumos politikus kijelentette: az alpolgármesterek csupán a járandóságuk felvételére lesznek jogosultak, más teendőkkel nem traktálná a DK-s és LMP-s exhelyettest. Bónuszként egy momentumos és egy pártközeli politikust is felemelt maga mellé.

A lépéseket követően elképesztő jogi vita következett, hiszen egyes szakértők azzal érveltek, hogy egy ilyen lépésre még a rendkívüli jogrendben sem lehetne jogosítványa a városvezetőnek. A Pest Megyei Kormányhivatal így közigazgatási pert indított. (Ennek a pernek lett most jogerősen vége.)

Ezalatt a képviselő-testület 2020. július 17-én többségi szavazással fegyelmi eljárást indított Balogh ellen, amelynek értelmében harminc napra fel is függesztették állásából. (Többek között erre reagált a polgármester januári posztjában.)

Samsungozás mellett, nem mellesleg

Az üzengetések, csatározások mögött a momentumos városvezető megkezdte hátországának kiépítését. 2021. májusában befutott a városházára Stotz Gyula. A baloldali magánnyomozó volt a főszereplője egy 2008-ban kirobbant, politikai indíttatású adatgyűjtési botránynak. Balogh az elmúlt időszakban megbízási szerződést kötött a szélsőséges megnyilvánulásairól ismertté vált Csáki Zsigmonddal is.

De a polgármester mostanság előszeretettel kampányol annak a Dorosz Dávidnak is, aki főpolgármester-helyettesi fiaskója után ejtőernyőzött be Pest megye ötös számú egyéni választókerületébe.

***

Nem Göd az egyetlen település Pest megyében, ahol korán robbant a szivárványkoalíció. Például Szigetszentmiklóson több mint egy éve áll a bál Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc embere között. Minderről IDE kattintva olvashat többet.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pjozsi55
2022. február 23. 14:08
Az elöző polgi nagképü és lekezelő volt, de legaláb ment szekér. Göd most döglödik. Meg volt a kivló lehetőség de el....k !
Lajoss
2022. február 20. 09:25
A Samsungért hálásak lesznek a gödiek..:)
DoomGuy
2022. február 20. 05:16
Ha nem a hazánkról, városainkról lenne szó, még vicces is lenne. De, ezek a hulladék emberek adják a moslékot és törnek hatalomra, na ez az ijesztő.
kozmosz
2022. február 19. 22:35
Ezt a Doroszt már régen el kellett volna hantolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!