Momentumos diktatúra, szocialista, párbeszédes haverokkal megspékelve – kitálal a gödi baloldali képviselő

2022. március 04. 16:00

Göd momentumos polgármestere egy autoriter vezető, Balogh Csabának pedig le kellene mondania, mert magával rántja a várost a semmibe mindazzal, amit művel. Lőrincz László bírósági ítélet alapján jogtalanul menesztett alpolgármester beszélt az előválasztási cirkuszról, Dorosz Dávid vitatható jelöltségéről, meg arról, hogy tulajdonképpen kikkel is töltötték fel a városházát. Interjúnk!

2022. március 04. 16:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

2019 őszén száznyolcvan fokos fordulat történt Gödön. De egyáltalán nem úgy, ahogy azt a voksokért versengő politikusok hirdették, a szavazó urnák elé járuló helyiek remélték. Göd volt az első település, ahol bebizonyosodott, hogy hosszútávon életképtelen a baloldali összefogás. Hatalmi harcok. Pozícióosztogatások. Pedig minden a kezükbe hullott: pénz, paripa, fegyver. Polgármester lett a momentumos Balogh Csabából, kulcspozíciót kapott az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László. Alig öt hónappal a választások után viszont olyan folyamatok indultak el a városban, amelyek a mai napig éreztetik hatásukat. Közel három év után sem csitulnak a szivárványkoalícióban a kedélyek. Összefoglalónkat IDE kattintva érhetik el.

A Mandinernek most sikerült elérnie az egyik „főszereplőt”, a városvezető által jogtalanul menesztett egykori helyettest, az immár ex-DK-s Lőrincz Lászlót. Vele beszélgettünk.

***

Rengeteg alkalommal került címlapra Göd. És nem feltétlenül a városháza teljesítménye miatt. Ön hogyan értékelne?

Már korábban is elmondtam, Balogh Csaba alkalmatlan polgármesternek, azóta ez az állításom többszörösen beigazolódott.

Ezt miből gondolja?

Mára nem csak az önkormányzati többsége veszett oda, de a polgármesteri hivatalban is egyre kevesebb dolgozó maradt. Sorra mondanak fel olyan szakemberek, akik évtizedek óta szolgálták a gödieket. De a napokban derült ki, hogy a pandémiás időszakban a közalkalmazottak béremelése körül sem volt minden rendben.

Az Önök párbajában nehéz ezeket kiszűrni. Miként tekint vissza az elmúlt időszak csatározásaira?

Nem nevezném csatározásnak.

Egy diktatórikus autoriter vezetővel nem lehet csatározni.

Lassan egy hónapja kimondta a bíróság, hogy jogerősen alpolgármesterek vagyunk Fülöp Zoltánnal, de a városvezető annak ellenére, hogy ott volt a bírósági tárgyaláson és a Hivatal jogásza írásban megerősítette, hogy a döntés jogerős, Balogh Csaba nem hajtja végre a bíróság döntését. Teszem hozzá, nem ez volt az első eset, hogy velem szemben Balogh Csaba bírósági tárgyalást vesztett, korábban hamis állításai miatt már bocsánatot kellett kérnie tőlem.

Mi a törésvonal Önök között? Samsung-gyár? Kinevezések? Netalántán az országgyűlési választások?

Balogh Csaba személye. Hamar kiderült ugyanis, hogy a momentumos polgármesterrel nem lehet együttműködni. Képtelen a kompromisszumra és képtelen arra, hogy ne változtasson a kimondott szavain – akár pár óra után. Első körben az ellenzéki pártok, a Momentumon kívül, próbálták jobb belátásra bírni Balogh Csabát. Majd Gyurcsány Ferenc Fekete-Győr Andrással megállapodott és saját párttársai elé helyezték az alkalmatlan momentumos polgármestert, egy máig ismeretlen háttéralku érdekében.

A bírósági ítéletek azonban alátámasztották, hogy nekünk, cserben hagyott, eladott demokratáknak volt igazunk.

Adódik a kérdés: e konfliktusban ki mellett állnak a gödiek?

A gödiek pontosan látják, hogy a momentumos vezető alatt megállt a város. Balogh Csaba hiába polgármester, semmit sem tudott kezdeni a Samsunggal. Teljes alkalmatlansága miatt a város elvesztette addig kiemelt szerepét az adóbevételek terén. Balogh Csaba agresszív, diktatórikus módszerei, és a hozzáállása lehetetlenné teszi, hogy bármit is elérjen ezen a téren, vele csak veszít a város. A polgármester magával rántja Gödöt a semmibe mindazzal, amit művel.

De Ön szerint mi a megoldás?

A gödiek tisztában vannak vele, hogy a „fejétől bűzlik a hal”. A Momentumnak addig volt fontos ügy a képviselő-testület feloszlatása, míg nem volt övék a hatalom. Azóta már nem akarják feloszlatni a grémiumot. Reméljük, hamarosan fellélegezhet Göd és begyógyulhatnak azok a sebek, amelyeket rövid regnálása alatt Balogh Csaba okozott a településnek. Talán a legszerencsésebb és legtisztességesebb lépés a polgármester lemondása lenne.

Már nem túl jó a viszony a két politikus között
Már nem túl jó a viszony a két politikus között

Erre eddig nemigen mutatkoznak jelek. Sőt. Időben visszafele haladva először is itt vannak az áprilisi voksolások. A polgármester nyíltan kampányol a párbeszédes Dorosz Dávid mellett. Mit gondol a jelöltségéről?

Érthetetlen. Az előválasztáson számos jó és helyi jelölt indult, akik évek óta dolgoztak a körzetért, az itt élő emberekért. Majd jött egy kétes hirtelenséggel lemondó főpolgármester-helyettes Budapestről, akinek érdekében sorra léptek vissza a helyi jelöltek. Sokan mondják, hogy az előválasztás egy vicc volt, egy előre lejátszott cirkusz. Én osztom ezt a véleményt,

hiszen az én indulásomat is megfúrta a DK, hogy ne jelentsek veszélyt Dorosz Dávidra.

A párbeszédes politikus mellett olyan személyek is előkerültek Gödön, akikről még a „nem kormánypárti sajtó” is beszámolt. Hogy látja a gödi önkormányzat „bővülését”?

Folyamatosan kétes hátterű alakok tűnnek fel Balogh Csaba körül. Az első meglepetés az volt, amikor Lucsik János, a Sólyom Airways megálmodója, kitalálója tűnt fel az önkormányzati közbeszerzések körül. Lucsik menesztését a momentumos vezető foggal-körömmel akadályozta. Azóta meg egy MSZP-közeli közbeszerzője van a városnak, akit ugyan Balogh Csaba korábban élesen kritizált, Dorosz Dávid színrelépése után viszont ő maga jelölte e posztra.

Mire céloz?

Érdekes, hogy a párbeszédes képviselőjelölt kampányfőnökének barátja a szóban forgó szocialista közbeszerzési tanácsadó.

Mondhatni, másokról is „megemlékezett” a „kormánykritikus” sajtó.

Volt olyan szakértő, akit első fokon már el is ítéltek gazdasági bűncselekményekért. A momentumos polgármester nem volt rest kinevezni azt az Elekes Balázst, aki annak a Hlavács Juditnak a férje, akit Balogh Csaba a joggal visszaélve nevezett ki alpolgármesternek. Legutóbb a Településellátó Szervezet élére került olyan vezető, akinek cégei ellen számos végrehajtás van folyamatban. A szakemberek, a köztisztviselők távoznak Gödről, de a kétes alakok sorra jelennek meg a hivatal körül.

A csatabárd a rendkívüli jogrend alatt került a felszínre. Nyilatkozataiban az ezen időszak alatt hozott döntéseket is kritizálta. Hogy látta Balogh Csaba teljhatalmát?

Kezdjük onnan, ami talán a legegyértelműbb, s amelyekről a közigazgatási bíróság is kimondta, hogy joggal való visszaéléssel került meghozatalra: ez két alpolgármester jogtalan leváltása, valamint a két illegitim alpolgármester megválasztása. Ezzel párhuzamosan már azt a lépését is elmarasztalta a momentumos polgármesternek a kormányhivatal, hogy jogellenesen csökkentette az alpolgármesterek tiszteletdíját.

És amelyek nem az Önök menesztéséhez köthetőek?

Számos alkalommal hozott Balogh Csaba olyan döntést, amely egyértelműen politikai leszámolásnak tekinthető.

Például?

Kirúgta az önkormányzati KFT.-t vezető ügyvezetőt, aki mellesleg a DK Pest megyei képviselője. Kirúgott egyszemélyben több intézményvezetőt is. A sort folytathatnám. Volt olyan pandémiás időszak, amikor összesen egy határozat született a védekezéssel összefüggésben, miközben több száz döntést hozott egyszemélyben a képviselő-testület nevében. A szomszédos Dunakeszin a pandémia alatt is rendszeresen volt képviselő-testületi ülés, ha csak konzultációs is. Balogh Csaba a pandémia alatt visszaadott az államnak 500 millió forintot, mert nem volt hajlandó bölcsődét építeni Gödre.

A mai napig a képviselő-testület tudta nélkül alkalmaz embereket,

és amikor a képviselő-testület felmondaná ezeket a megbízási szerződéseket, a polgármester nem hajlandó szavaztatni ezekről a képviselői indítványokról.

***

Megjegyzés: 2020 augusztusában három gödi DK-s – Lőrincz László, Szilágyi László képviselő és Tóth Ágnes – bejelentette, hogy felfüggeszti párttagságát. Lőrincz Lászlót később kizárták a Gyurcsány-pártból. Lőrincz László, Szilágyi László, Híves Gábor és Fülöp Zoltán kiléptek az Összefogás-frakcióból önálló képviselőcsoportot alapítva. De nem Göd az egyetlen település Pest megyében, ahol korán robbant a szivárványkoalíció. Például Szigetszentmiklóson több mint egy éve áll a bál Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc embere között. Minderről IDE kattintva olvashat többet.

Képek forrása: Facebook

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
uszti89
2022. március 04. 20:17
Hát nem egy szívélyes társaság ? Van itt minden : dagadt nő, szűz lány, kopasz zsidó.
CirmoS
2022. március 04. 17:50
Hááát mit is lehet erre mondani?.. Ja igen! A gödiek is csak azt kapják amit érdemelnek! Remélem a végletekig lerohad a település! Meg kell tanulni, hogy komcsi- bolsi- libernyákokra soha, semmilyen körülmények között nem szavazunk! Aki nem tanul? Az szív.... ennyi! Ápr. 3-án lehet észnél lenni vagy idiótának lenni!
Béri Balogh Ádám
2022. március 04. 17:18
Sok az eszkimó, de kevés a fóka....
Gombóc XVI. Artúr
2022. március 04. 16:47
Azért én várok egy cikket arról is, ahol egy fideszes a diktátor. Persze tudom nagyon naiv vagyok, hiszen ez a Fidesz birtokolta Mandiner...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!