„Hé, paraszt! Melyik út megyen itt Budára?” – itt a Toldi-film előzetese (videó)

2022. augusztus 31. 17:36

Megérkezett Jankovics Marcell utolsó művének az előzetese!

2022. augusztus 31. 17:36
null

Jankovics Marcell születésnapjához igazítva, október 20-tól látható a mozikban a tavaly elhunyt rajzfilmrendező utolsó munkája, a Toldi című egészestés animációs film. Ennek kapcsán került fel az internetre ma az első előzetes is.

A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű animációs film a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 80 alkotója több mint háromévi munkájának eredménye.

Az alkotás szöveghűen viszi vászonra Arany János költeményét, miközben történelmi hitelességgel ábrázolja a középkori Magyarországot

– olvasható a közleményben.

„Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson” – tették hozzá.

Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta és a lápvidék. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért – fogalmaztak.

Az animáció a Kecskemétfilm gyártásában készült. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője Széles Tamás. A film támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. Az animációs film október 20-án kerül a magyar mozikba a Kecskemétfilm és Mozinet forgalmazásában.

Kapcsolódó

Jankovics életműve egy felnövekvéstörténettel zárult
Jankovics Marcell munkásságának záróköveként tekintett a Toldira, „elkészült az épület, a boltozatot be kell zárni valahogy” – nyilatkozta egy interjúban. Egész estés filmjeinek a sorát keretbe foglalta a két nagy elbeszélő költemény, a János vitéz és a Toldi. Bővebben is érdekel...

Jankovics Marcell munkásságának záróköveként tekintett a Toldira, – nyilatkozta egy interjúban. Egész estés filmjeinek a sorát keretbe foglalta a két nagy elbeszélő költemény, a János vitéz és a Toldi.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. szeptember 01. 02:55
Így kezdődött minden. A király leparasztozta Toldi Miklóst.
zsolti123
2022. augusztus 31. 22:25
Képileg nagyon szép, de zeneileg illett volna valami jobb, pl: Szarka Gyula - Arany János: Toldi - zenés költemény http://szarkagyula.hu/lemezek.php
Bátya62
2022. augusztus 31. 20:54
Nekem a Toldi nagy kedvencem. Sokszor felemlegetem. Pl. ha meglátok egy szép nő combjait, mindjárt idézem is: "Hej, ha én is köztetek lehetnék!..."
Zolotarjov
2022. augusztus 31. 20:21
-Nem tudod merre van Buda, és én vagyok a paraszt..? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!