Ukrajna és Oroszország szövetségre lépett

2023. augusztus 24. 22:48

Sietek megnyugtatni mindenkit: nem, nem ment el az eszem.

2023. augusztus 24. 22:48
Kácsor Zsolt
Népszava

„Gondolom, a kedves olvasó csodálkozik a fönti címen, de sietek megnyugtatni mindenkit: nem, nem ment el az eszem. Csak a Népszava 1991. augusztus 30-i számából idéztem, méghozzá az első oldalról, ahol a fönti címen olvashattunk tudósítást az éppen azokban a napokban megszülető új államról – amely most, 32 évvel később éppen szabadságharcot vív Oroszország ellen.

De hadd idézzek még egy kicsit a cikkből, mert tanulságos lesz.

»Ukrajna és Oroszország ideiglenes gazdasági és katonai szövetségről kötött megállapodást csütörtök reggel, és egyben csatlakozásra szólította fel a többi szovjet köztársaságot. A szerződésről, amely a köztársaságok közötti kapcsolatok új formáit rögzíti, az Alekszandr Ruckoj orosz alelnök vezetésével Kijevben tárgyaló küldöttség állapodott meg Leonyid Kravcsuk ukrán elnökkel. A két köztársaság közös célként jelölte meg, hogy megakadályozzák a szövetségi állam ellenőrizhetetlen szétesését. A tárgyalásokról kiadott közleményben rámutatnak, hogy a szerződés az államok közötti új rendszer alapjait vetheti meg. Emlékeztetnek ugyanakkor arra, hogy a múlt heti sikertelen hatalomátvételt követően új politikai helyzet állt elő a Szovjetunióban, amely megteremti a feltételeket a demokratikus változások meggyorsításához és ahhoz, hogy a köztársaságok teljes egészében megteremtsék szuverenitásukat. A közleményben a két fél kiemelte, hogy Oroszország és Ukrajna megállapodott arról is: kapcsolatukban különleges jelentőséget kapnak a katonapolitikai kérdések. Szeretnének reformokat végrehajtani a szovjet hadseregben, s szándékukban áll kollektív biztonsági rendszer létrehozása. Hangsúlyozták, hogy egyik fél sem hoz egyoldalú katonapolitikai döntést. Kinyilvánították, hogy Oroszország és Ukrajna tartja magát a Szovjetunió korábbi nemzetközi kötelezettségeihez, beleértve a hadászati fegyverzetek csökkentéséről kötött megállapodást is. A köztársaságok ugyanakkor jogot formálnak arra, hogy a moszkvai központ kiiktatásával diplomáciai viszonyra lépjenek a külföldi államokkal – szögezték le a felek, bejelentve azt is, hogy a két köztársaság nagyköveteket cserél egymással. Ukrajna diplomáciai kapcsolatokat kíván létesíteni az Egyesült Államokkal és más, elsősorban szomszédos országokkal – jelentette ki New York-i sajtóértekezletén Gennagyij Vdovenko ukrán ENSZ-képviselő.«

Mondtam ugye, hogy tanulságos lesz? Külön felhívom figyelmüket erre a (mostani háború felől nézve) különösen kirívó mondatra:

»Hangsúlyozták, hogy egyik fél sem hoz egyoldalú katonapolitikai döntést.«”

Nyitókép: Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Majdmegmondom
2023. augusztus 25. 06:42
Érdekes, hogy egy mondatot kedved szerint darabolva értelmezel: "Oroszország és Ukrajna megállapodott arról is: kapcsolatukban különleges jelentőséget kapnak a katonapolitikai kérdések. Szeretnének reformokat végrehajtani a szovjet hadseregben, s szándékukban áll kollektív biztonsági rendszer létrehozása. Hangsúlyozták, hogy egyik fél sem hoz egyoldalú katonapolitikai döntést." Mesélj akkor valamit a közös katonapolitikai kérdések megtárgyalásáról (amit az ukránok rúgtak fel), valamint a kollektív biztonsági rendszer létrehozásáról (szintén az ukránok rúgtak fel)! Ami mint itt is megelőzte az egyoldalú katonai döntést, amit nem mellesleg pont az ukrán egyoldalú katonai döntés (na, már megint az ukránok 2014) előzött meg! Ha egy oldalt olvasol, ne ragadj le egy mondatnál!
Kozmosz
2023. augusztus 25. 04:12
Ilyen kijelentéshez nem is volt, ami elmenjen.
a straight cold player
2023. augusztus 25. 01:41
»Hangsúlyozták, hogy egyik fél sem hoz egyoldalú katonapolitikai döntést.«” Amit Ukrajna szépen fel is rúgot azzal, hogy elkezdett a NATO-hoz dörgölőzni. Innen nézve érthetővé válik az orosz invázió (reakció, az ukrán akcióra) Nem gondoltam, hogy a népszabi fogja igazolni az orosz álláspontot!!!!
Dixtroy
2023. augusztus 24. 23:51
"az éppen azokban a napokban megszülető új államról – amely most, 32 évvel később éppen szabadságharcot vív Oroszország ellen." Mennyi hülye faszság egy mondatban. Oroszország 1991.-ben az országa egy részét kiszervezte, azzal a feltétellel, hogy a flotta kikötőjét ott tarthatja, és átviheti rajta a kőolaját meg a földgázt, és még fizet is érte, és ezért garantálja, hogy egy országnak tekintheti az ebbe összedobált földdarabokat. Persze, mint a kékszakállú herceg is rázizzent, valamiért pont az az egy baszkurálja az alany büszkeségét, amit pont kurvára nem kéne, na nem mondom az amcsik azért igen vastagon belementek, 15 évükbe telt az ukrán közvéleményt az oroszok ellen fordítani, de csak beletenyereltek Szevasztopol kérdésébe, és mint Judit aki ment a halálba, azon keseregnek, hogy ez mennyire nem igazságos, meg minden, csakhogy valamit valamiért, az úgy nem megy, hogy a jót köszi, a kötelezőt meg inkább köszi nem. Együtt megy. Szabadságharc? Ugyan már. Öngyilkosság az amcsikért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!