Nagyon különös dolog történt ma velem

2023. november 10. 15:40

Köszönöm a figyelmet és a reményt a diákoktól.

2023. november 10. 15:40
null
Molnár Áron
Molnár Áron
Facebook

„Nagyon különös dolog történt ma velem.

Már az váratlan volt, hogy elhívtak egy beszélgetésre egy vallásos iskolába. Állami iskolába is majréznak hívni sokszor, nem hogy egy vallásos suliba, ahol még erősebb a pártpolitikai nyomás. A beszélgetés viszont még meglepőbb volt. A művészetről, a művészet szabadságáról és függetlenségéről beszélgettünk. Szó volt fekete listán szereplő alkotókról, a Loupe Színházi Társulástól, hogy miért jött létre és miért működik az államtól függetlenül a társulatunk, az SZFE elfoglalásáról és arról, hogy tanítanánk-e a jelenlegi SZFE-n, vagy ha meghívnának, próbálnánk-e a Nemzeti Színházban..álmomban nem hittem volna, hogy ilyen kérdések lesznek. Kemény témák, tabuk nélkül. Azt éreztem, hogy diákok előtt soha nem beszélhettem még ennyire nyíltan arról, hogy miben élünk, illetve, milyen helyzetben vannak azok az alkotók, akik kritikusan gondolkodnak és ezt nyíltan fel is vállalják.

Üdítő volt, mert 50 diák ült velünk szemben és figyeltek, hallgattak kérdeztek. Boldog voltam, mert ahogy élesebb témákban nagyon őszintén és nyíltan kezdtem beszélni, nem kezdtek el összenézegetni a pedagógusok, hogy »Jaj.. ebből mi lesz..« Előítélettel mentem ebbe a suliba és be kell valljam, hogy csodálatos csalódás volt. Köszönöm a szervezők nyitottságát és a moderátor bátorságát. Köszönöm a figyelmet és a reményt a diákoktól. Hogy miért nem írom le a suli nevét? Pontosan tudjátok. Mert egy olyan rendszerben élünk, ahol tönkre tennék őket. De egyszer eljön egy szabadabb és nyitottabb ország, csak kurva keményen kell dolgozni érte, mert nem tudhatod, hogy ez mikor lesz. Viszont arról mindig sokkal jobb mesélni, hogy mit tettünk a változásért, mintsem arról, hogy mit nem.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2023. november 15. 18:33
A ripacsok mintapéldánya ez az alak!
jan36
2023. november 15. 16:52
Remélem, üzletileg is gyümölcsöző volt. El tudtál helyezni néhány saját terméket, úgyhogy vagy egy-két hétig meglesz a betevőd. El kellene végre dönteni, hogy szín-, előadó- , képző- vagy egyszerűen életművész vagy.
pipa89
2023. november 13. 09:28
Mennyit szívtál noÁR?
Lakat1983
2023. november 12. 02:05
Tudjuk a suli nevét, te ócska faszszopó. Azt is tudjuk, hogy azzal a geci libsi Nyényeivel beszélgettél. Azt is tudjuk, hogy a nevedet nem merték kiírni ezek a gyáva gecik előre, hogy tudni lehessen, téged hívtak. Már csak az a kérdés, hogy meddig tűrik még a szülők egy állítólag vallásos iskolában ezt az utolsó, ócska libsi pózolást, amit a "tanárok" előadnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!