Egy egyetem igenis képviselhet erős világnézetet

2024. március 27. 22:31

Nyitott, ugyanakkor kritikus füllel kell hallgatnunk a jogvédők követeléseit, s hasonló szellemben megvizsgálni a nemzetközi bürokraták és bírák döntéseinek megalapozottságát – mondja Pier Paolo Pigozzi, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan kinevezett nemzetközi rektorhelyettese.

2024. március 27. 22:31
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: Mandiner-archív

Jogászprofesszorként mi a szakterülete?
Kiemelten foglalkoztat a nemzetközi jog és az összehasonlító alkotmányjog; ezen belül számos témában oktattam és írtam a menekültjogtól kezdve a nemzetközi szerződések értelmezésén át az alkotmányos hagyományok emberi jogi vetületéig. Az érdeklődésem azonban nem áll meg a jog divatos kérdéseinél vagy a legújabb trendek vizsgálatánál, hanem kiterjed a szabályozás és a jogesetek mögötti filozófiai és antropológiai kérdésekre is.

Miért döntött Magyarország és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mellett?
2012-ben egy, a német alkotmánybíróság és az amerikai legfelsőbb bíróság gyakorlatát összehasonlító alkotmányjogi kurzuson a terület szaktekintélye, Donald Kommers gyakran hivatkozott a magyar alkotmánybíróság joggyakorlatára – szakmailag ez volt az első fontos találkozásom Magyarországgal. Ezenkívül a feleségem, akit 2015-ben ismertem meg, itt született. Ő volt a meghívóm a magyar kultúra megismerésére és megszeretésére – ennek egyik kifejeződése, hogy Pannonhalmán esküdtünk.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. április 07. 19:27
Nincs okunk felháborodni! 1945 óta igazán hozzászokhattunk. hogy nem a magyarság van otthon Magyarországon..! Hatékony politika!
bagoly-29
2024. március 28. 13:26
Az oktatói kar alapos átrostálása sem ártana!
lofejazagyban-2
2024. március 28. 07:38
fickó nem tud magyarul, de nyilván nem talált a nemzeti kormány egy magyart, aki képes lenne rektorhelyettes lenni. Azután ha elbukik, ez a fekete ló is majd kiabál mindenfélét a "rezsimre".
Patika
2024. március 27. 23:21
Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan kinevezett nemzetközi rektorhelyettese.--- kitalált intézményi vezetőnek, hogy lehet szakirányú képzettsége.... Közszolgaság melyik ágán végzett a rektorhelyettes uram? talán csak nem gazdasági közrabszolga szakon? Tudom már biztos jogász, mert az mostanság miondenhez ért, így a féloldalas joghoz is, de ahhoz még jogérvenyesülést nem biztosít
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!