Egyre kevésbé érvényesülnek a magyar kisebbség nyelvi jogai Romániában

2024. április 25. 21:30

Egy kutatás szerint még azokon a településeken is általános tendencia a visszaesés, ahol magyar a polgármester.

2024. április 25. 21:30

A nyitókép illusztráció. Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Visszaesés tapasztalható a nyelvi jogok érvényesítése terén Romániában – derül ki egy csütörtökön ismertetett kutatásból, melyről Toró Tibor, a Bálványos Intézet kutatási igazgatója tájékoztatta az MTI-t. Mint mondta, a Bálványos Intézet és a Transylvanian Inquiry 2023-ban végzett teljes körű lekérdezést a nyelvi jogok romániai érvényesítésére vonatkozóan az új közigazgatási törvény megjelenése óta azokban az önkormányzatokban, 

ahol a magyarság számaránya eléri a nyelvi jogok érvényesítéséhez szükséges 20 százalékos küszöböt. 

Az arányt a 2011-es népszámlálás eredményei alapján nézték, mivel az új cenzus eredményei még nem voltak ismertek. A nyilvánossággal csütörtökön sajtótájékoztatón ismertetett kutatás eredményeit összevetették két korábbi – 2008-as és 2014-es – felmérés eredményeivel, és arra a következtetésre jutottak, hogy bár a jogszabályi keret a nyelvi jogok tekintetében bővült, a gyakorlatban az önkormányzatok ezt már kevésbé alkalmazzák.   

Toró Tibor szerint bár vannak pozitív példák, az általános tendencia a visszaesés, még azokban az önkormányzatokban is, ahol magyar a polgármester, vagy magyar önkormányzati képviselők vannak többségben a tanácsban. Rámutatott: a visszaesés azzal is összefügghet, hogy már kevesebb nyelvi jogvédő szervezet tevékenykedik Romániában, kevésbé szerepel napirenden a kérdés.   

(MTI)

 

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­­g­­­ö­­­s­ ­­­l­­­á­­­n­y­­­o­­­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­n­­a­­k­ ­­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
alexandrosz-2
2024. április 26. 04:50
A vétótlan köpcös gecinek ez tetszik: puaztul a magyarság itthon és a Kárpát-medencében is. Szavuk sincs ellene, sehol, soha. A magyargyilkos hoholok, rácok, tótok is a cimboráik. A zsidó gazdáik is büszkék ezért a zsideszes gecikre. A zsido kommunista komisszárok is tapsikolnak hozzá. Minden a terveik szerint halad.
grenki-2
2024. április 26. 04:11
Ez az aljas oláh csürhe, a trianoni gyalázatos "béke"diktátum óta gőzerővel tünteti el az őshonos, államalapító magyarokat! A nyugat pedig aljas módon hallgat
konfucius
2024. április 26. 00:11
Nem panaszkodni kéne, hanem gyereket csinálni. 18 millió románnal szemben van 1-2 millió magyar. Mégis mire számítunk? Hajtogatni az autonómiát ? Majd 5 milliós erdélyi magyar népességnél fontolóra veszik. 8 milliónál pedig már lehet is szépen csatlakozni Magyarországhoz. A magyar kormány erőt és forrást nem kímélve mindent megtesz a határon túli magyarokért, mindent, ami csak eszébe jut. De ha nem élnek vele, ha az összes felújított intézményt a román örökli meg, mert az erdélyi (felvidéki, délvidéki, stb) magyarság hagyja magát szépen elfogyni, akkor az egésznek mi értelme van??!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!